10 dingen die 10 jaar hardlopen me hebben gebracht

Toen ik net begon met hardlopen had ik geen idee wat het voor me zou betekenen (ik kon alleen maar denken: OMG wat is dit zwaar!) en welke deuren er open zouden gaan, persoonlijk maar ook professioneel. Een paar sneakers aantrekken en naar buiten gaan om een rondje te gaan hardlopen, is een van de beste dingen die ik voor mezelf heb gedaan. Nu snap ik dat niet iedereen enthousiast is over hardlopen, maar ik gun iedereen iets waar je hart letterlijk en figuurlijk sneller van gaat kloppen en je helpt en verrast in je leven.

1. Kracht
Toen ik net begon met hardlopen, telde ik de minuten tot ik weer mocht wandelen. Als ik twijfel of ik iets wel kan dan weet ik dat ik het gewoon moet proberen. Mijn lijf en geest zijn sterker dan ik denk.

2. Zelfvertrouwen
Als ik voor een nieuwe uitdaging sta en het liefst met mijn hoofd onder de dekens wil blijven liggen dan geef ik mezelf een schop onder mijn kont en zeg tegen mezelf: je hebt een marathon gelopen dus dit kun je ook.

3. Geduld
Geduld is niet bepaald m’n sterkste eigenschap. Als ik iets wil, wil ik het NU. Maar 5 km, 10 km of een (halve) marathon loop je niet zo maar. Daarvoor moet je heel veel stappen zetten. Het gaat niet om pace, maar patience.

4. Genieten van het moment
Ik heb geleerd (of eigenlijk: ik leer nog steeds) om me minder te focussen op het resultaat en meer te genieten van de weg ernaar toe. De weg is een stuk langer dan de finishlijn.

5. Een goed humeur
Na een rondje hardlopen voel ik me altijd beter. Hoe moe, verdrietig, boos of gestrest ik ook ben.

6. Respect voor en vertrouwen in mijn lichaam
Als ik hardloop en luister naar mijn voetstappen, adem en hart dan besef ik hoe geweldig het is hoe alles werkt en dat m’n lijf dit kan. Oké, en dat ik er vaker naar moet luisteren.

7. Tijd
Een moment voor mezelf. Om stoom af te blazen en mezelf op te laden. Om gewoon te ‘zijn’ en de tijd te vergeten.

8. Creativiteit
Als ik loop krijg ik ruimte in mijn hoofd voor oplossingen en ideeën, of om iets van een andere kant te bekijken.

9. Mooie plekken
Die mooie zonsopgang, die twee prachtige zwanen, dat adembenemende uitzicht. Ik had het allemaal gemist als ik niet m’n hardloopschoenen had aangetrokken.

10. Geluk
Tel bovenstaande punten bij elkaar op en vermenigvuldig met de runner’s high.

 

Ook zo dol op hardlopen? Wat hebben al die kilometers jou gebracht?

The following two tabs change content below.
Nienke Becker is fitness & health journalist en founder en editor in chief van Glow.
Tags from the story
,

9 Comments

 • Er zijn heel wat puntjes heel herkenbaar voor mij hoewel ik nog maar drie jaar hardloop waarvan het laatste halfjaar echt heel intensief, maar het meest opmerkelijke puntje vind ik nr. 3.
  Ook ik heb weinig geduld en ik wil het ook altijd meteen en nu als ik iets wil ;-) maar inderdaad een zekere afstand lopen doe je niet zomaar… Bizar dat ik er mij toch kan voor motiveren!

 • Wat een mooie punten! Dit motiveert me echt om weer de hardloopschoenen aan te trekken. Maar helaas durf ik het nog niet aangezien ik pas sinds eergisteren groen licht heb gekregen van mijn fysio dat ik weer gewoon mag gaan sporten na een blessure van bijna 5 maanden… Eerst maar weer eens een volledige competitiedag van de tennis zonder last en dan langzaam aan weer met de kleine afstanden gaan beginnen :)

 • Nog een heel belangrijk punt voor mij: vriendschap. Zowel met mijzelf als met anderen. Hardlopen verbroedert & verzustert!!

 • En vergeet niet dat strakke lichaam. Misschien had jij dat al? Maar ik niet. Ik ben 7 maanden geleden begonnen met hardlopen en ben iets van 5 kilo lichter geworden en heb meer spieren in mijn benen dan ooit. En het mooiste is dat ik er verder niets voor hoef te laten. Alleen iets doen: lopen!

 • Ik hoop dat ik dit over tien jaar ook kan zeggen! Als heel langzame beginner tel ik momenteel ook steeds de minuten af.. maar het is wel lekker :-)

 • Je merkt pas wat je mist als je het even niet kan. Gelukkig kan ik na mijn bilblessure weer voorzichtig aan beginnen. En ja dan is geduld heel belangrijk….

 • Heel herkenbaar Nienke! Ik leer elke run weer een beetje beter te accepteren en loslaten… Soms gaat het super, soms heb ik een mindere dag… So be it… Just keep on going ;)

 • Het is zo waar wat je allemaal zegt, de 10 punten kloppen helemaal. Ik denk voor veel mensen. Soms denk ik zelfs dat hardlopen mijn leven positief heeft veranderd en dat die vide nog steeds verder gaat. Happy de peppy runners zijn we!

 • @Michele Vast! Gewoon volhouden. Goed dat je het iig al wel lekker vindt! :-)
  @Marjan Ai, dat is niet fijn. Sterkte, hopelijk ben je gauw weer up & running!
  @Eefje Fijn om te horen. Just keep on going & glowing! :-)
  @Mar Dat zijn we zeker. :-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.