10 geboden voor de beginnende CrossFitter

Steeds vaker krijg ik vragen van mensen om mee over CrossFit. Of het wat voor ze kan zijn, dat ze net begonnen zijn maar het nog een beetje lastig vinden en hoe het nou precies in zijn werk gaat. Super leuk, want je merkt dat steeds meer mensen de sport interessant beginnen te vinden. Nu doe ik natuurlijk zelf redelijk fanatiek deze sport, maar ik ben ook – en dat wist je misschien niet – parttime coach bij ons in de CrossFit box. Speciaal voor de community schreef ik een blog voor de beginnende CrossFitter. En omdat ik zelf zo vaak vragen krijg, heb ik ‘m voor jou vertaald en plaats ik ‘m ook hier. Wat denk je, is CrossFit ook wat voor jou?

CrossFit is de laatste jaren flink gegroeid over de hele wereld en ook in Nederland. Geen wonder dat steeds meer mensen aan ‘the sport of fitness’ beginnen. Ik juich dat toe, omdat ik geloof in de uitdagende en effectieve manier van trainen, om zo fit te worden voor het leven en gezond te blijven. Als je geen doorgewinterde CrossFitter bent – of misschien ben je zelfs een echte newbie – loop je ook je echter ook risico’s om je aan de sport te vertillen (letterlijk en figuurlijk). Dus ga je voor een kickstart? Wil je gezond worden en progressie boeken? Dan zijn hier je 10 geboden!

#1 Ja, je kunt beginnen
Ik hoor het zooo vaak: “Nee, ik kan niet beginnen, CrossFit is voor fitte mensen.” Guess what: iedereen kan beginnen. CrossFit is juist een sport die voor iedereen geschikt gemaakt kan worden omdat we bewegingen, gewichten, herhalingen enzovoort kunnen scalen: aanpassen. Jij ziet al die fitte mensen in de box, maar zij begonnen ooit net zoals jij. En dat zijn ze niet vergeten! Door CrossFit te doen word je fitter als je ooit was, maar je moet ergens beginnen!

#2 Gear up
Nee, je hoeft niet al je geld te ‘verbrassen’ aan dure en fashionable CrossFit gear (hoe verleidelijk ook ;-)) maar feit is dat sommige spullen wel een goede investering in jezelf zijn. Je gaat tenslotte ook geen rondje hardlopen op je fashion sneakers, toch? Koop dus een paar goede CrossFit-schoenen (er zijn  altijd wel modellen in de sale), grips om je handen te beschermen en een eigen springtouw. Dit is een prima basis voor je CrossFit-workouts.

#3 Let op je eten
“Oké, ik verdien deze pizza, omdat ik net een CrossFit-training heb gedaan.” Herken je dit? Mensen die beginnen met trainen, eten meestal meer dan ze nodig hebben, omdat sporten een soort onbegrensd ‘eetargument’ lijkt. Begrijp me niet verkeerd, een pizza af en toe is geen probleem, maar balans blijft de sleutel tot succes. Je hoeft het echt niet te overdrijven qua hoeveelheid eten omdat je nu 3 of 4 keer week sport…. Als je resultaten wilt boeken, let dan óók op je eten, want dat is zeker zo belangrijk als je training en zelfs meer!

Een ‘handige’ leidraad: Eet vers en onbewerkt voedsel: zorg voor onbewerkte eiwitten, eet veel groenten (en bonen) en wat fruit, noten en zaden. Sommige mensen kiezen voor een aantal minimaal bewerkte (plantaardige) zuivel- of graanproducten erbij.

#4 Ga niet te snel
Rome is niet in één dag gebouwd, en dat geldt ook voor je fitheid. Ik snap (misschien wel als geen ander) dat je snel wilt gaan en resultaten wilt behalen. Yes, dikke plus voor je enthousiasme! Maar het is belangrijk om je veilig en gezond te houden en dat zou ook jouw prio moeten zijn. Door te snel te gaan, riskeer je blessures. Dus als de coaches jou ineens elke dag zien, is er een kans dat je training van de volgende dag verplicht ‘couch surfen’ is … ;-) Onthou goed; dit is een fitness-journey voor de lange termijn!

#5 Zorg goed voor jezelf
Niet te snel gaan is onderdeel van goed voor jezelf zorgen, maar het is méér dan dat! Warm goed en gedegen op en zorg ook voor een goede cooling down; doe het rustig aan om je lichaam klaar te maken voor de training én weer tot rust te brengen – hallo herstel! En…. vergeet je mobiliteit niet om betere resultaten te krijgen en je spieren goed te stretchen (yes, I love ROMWOD). Zorg goed voor je handen wanneer ze veel te verduren hebben. Oh en niet onbelangrijk: slaap voldoende, want in bed vindt het échte herstel plaats.

#6 Vorm boven gewicht
Het is zoooooo verleidelijk. Je ziet de gewichten op het bord en aan de barbells bij mensen om je heen. Moet je toch wat meer pakken? We kennen allemaal dit innerlijke stemmetje en ja, we hebben allemaal wel eens een té zwaar gewicht gekozen… Maar wanneer dit gebeurt, gebruik dit dan als ‘lesson learned’ en zorg ervoor dat je de keer daarna niet in herhaling valt. Zolang je de techniek niet goed onder de knie hebt, kies dan ALTIJD een goede vorm boven het gewicht. Nee, je bent geen mietje, je bent een verantwoordelijke sporter die de basis op orde krijgt om beter te worden!

#7 Don’t fail to scale
Ik weet niet wat het is, maar veel mensen denken nog steeds dat scaling iets ‘negatiefs’ is. Maar dan heb ik nieuws voor je: dat. is. onzin. Scaling is de perfecte manier om de training aan te passen aan jouw persoonlijke behoeften en doelen. Over gewicht heb ik het al gehad, maar ook bewegingen (en herhalingen) kunnen worden geschaald om een ​​training te maken die geschikt, veilig en op de juiste intensiteit is voor JOU. Zet je ego dus maar lekker aan de kant! Als je zó trots bent dat je te hoge gewichten of te complexe bewegingen probeert, ligt een blessure al gauw op de loer. En het doel was over gezond en fit worden toch?

#8 Consistentie is de sleutel
Langzaam en stabiel is de beste manier om een goede ​​sporter te worden. Sorry? Jazeker, stabiliteit is de basis voor elk succes in de sport. Er zijn nu eenmaal geen shortcuts en quick fixes, hoe graag we dat ook willen geloven! Gestage en consistente training gaat ervoor zorgen dat je je doelen bereikt. Dus als je nog niet gewend bent aan een trainingsstructuur, werk daar dan eerst aan. Maak van je workouts een van je prioriteiten, net als werk- of familiezaken. Plan je trainingen voor de hele week in, zet ze in je agenda en maak een afspraak met jezelf. En je nieuwe CrossFit vrienden!

#9 Vergelijk jezelf met … jezelf
Jazeker, CrossFit is competitief en dat kan een enorme drive in je naar boven halen. Dat is – en let goed op de eerstvolgende woorden – in zekere mate oké want het werkt motiverend. Maar… de valkuil is dat je jezelf veel te gemakkelijk en veel te vaak vergelijkt met anderen. En de continue vergelijking met anderen staat in de weg van ‘langzaam en stabiel’ uit #8. Yes, je bent een mens en hebt een natuurlijk drang om continu beter te worden. Maar wat (of wie?) wil je verbeteren? Dus, is het eerste dat je doet als je binnen komt in de box op het scorebord kijken om je doelen voor vandaag te bepalen? Ben je tijdens de WOD gericht op jezelf of op het verslaan van degene naast je? Word je chagrijnig als je betere scores ziet in SugarWOD? Denk hier eens over na en stel jezelf de volgende vraag: ben je een professionele atleet die de Games moet winnen? Of was je deze reis begonnen om een, fittere en gezondere versie van jezelf te creëren? Ik denk dat we allemaal het antwoord wel weten…

#10 Luister naar de coach
De coach is er voor jou. En dat betekent dat het advies dat je krijgt ook bedoeld is voor jou. De coaches worden opgeleid, vergroten continu hun kennis en bouwen dagelijks aan hun ervaring. Zij (wij!) willen dat je beter, fitter en gezonder wordt en… dat je plezier hebt! En daarnaast willen de coaches jou zo veilig mogelijk houden. In CrossFit vertrouwen we erop dat je vaak je eigen keuzes maakt, bijvoorbeeld in movements, scaling en gewicht. Maar vergeet niet dat de coaches er zijn om te coachen. Dus negeer de aanwijzingen niet die krijgt, alleen omdat je de workout dan sneller af kunt hebben. Wees niet eigenwijs als we zeggen dat je beter een lichter gewicht kunt pakken. De coach heeft jouw belang voorop. Dat is onze taak. Punt.

Happy training, veel plezier!

Beeld header: Vivienne Magalie Photography

Meer sport:
Sneller hardlopen? Pas je training aan
Sportdrank versus banaan, wat is beter?
De beste core oefeningen voor zwemmers
Wat eet je voor, tijdens en na je workout?

Blijf up-to-date en volg Glow op Facebook & Instagram (username @GlowMagNL)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.