10 vragen aan… de mannen

Als achter elke sterke man een sterke vrouw staat, dan geldt dat natuurlijk ook andersom. Wij hebben de afgelopen maanden zo hard en met veel plezier voor de NYC marathon kunnen trainen omdat onze mannen ons aanmoedigden, geduldig naar ons geklaag over pijntjes en vermoeiheid luisterden en niet zeurden dat we in de weekenden een halve dag weg waren. In onze blogs en ons race report heb je kunnen lezen over onze ervaringen. Maar hoe waren de afgelopen maanden voor onze mannen? Jos en Sander delen alle ins en outs.

1. Hoe is dat als je vrouw traint voor een marathon?
Jos: Zwaar. Voor Nienke dan. Ik heb vooral met heel veel bewondering gekeken naar wat ze er allemaal voor deed. De laatste maand wilde Nienke op tijd naar bed en dronk ze geen alcohol meer. Dat was voor mij eigenlijk ook wel goed. Ik heb me niet vaak zo fit gevoeld.

Sander: Het trainen kost veel tijd en dat betekent simpelweg dat er minder tijd overblijft voor quality time samen. Dat is soms lastig, maar het is tijdelijk. Tegelijkertijd vind ik het ook zó stoer dat Madelon zich helemaal kan toeleggen op dat ene doel, het lopen van die 42,195 kilometer. Dat maakt me ook wel heel trots.

2. Wat is je het meest bijgebleven?
Sander: Madelon doet élke training met passie en toewijding. Haar onuitputtelijke positiviteit om te gaan trainen is er altijd.

Jos: Een training van dik 20 kilometer op een zaterdagmorgen terwijl het stormde en ik meeging op de fiets. De route ging zo’n 10 kilometer langs het strand met de wind vol in het gezicht en Nienke zei: ‘Als jij nou voorop fietst kan ik mooi uit de wind lopen.’ Dat werd dus ook voor mij een pittige training.

3. Hoe heb je haar proberen te steunen?
Jos: Ik denk vooral door haar haar gang te laten gaan en alle ruimte te geven om te trainen. En door soms dus mee te fietsen.

Sander: Voor Madelon werkt het ook het best als ik haar de ruimte geef. En ik probeer haar af en toe een beetje te verzorgen. Door een kop thee te zetten of havermoutpap te maken, het bad vol te laten lopen en gezonde dingen in huis te halen voor na de training. En als ze voor de honderste keer vertelt over die mooie route of haar rondetijden dan luister ik ook de honderdste keer.

4. Hoe was het om als supporter langs de kant te staan in New York?
Sander: Heel indrukwekkend. Het is zo gaaf om het enthousiasme van de mensen langs de kant te zien. Iedereen roept, joelt en moedigt keihard aan. Het is echt één groot feest met een enorme positieve vibe. En dat in zo’n wereldstad. Echt een bijzondere ervaring!

Jos: Ja, echt waanzinnig gaaf! Het is trouwens ook bijna topsport om iemand aan te moedigen. Sander en ik fietsten van de ene naar de andere plek. Gelukkig liepen Madelon en Nienke samen, dat maakte het een stuk makkelijker.

marathonsupporters

5. En om je vrouw te zien finishen?
Jos: Ik heb haar niet écht zien finishen, maar het was emotioneel om haar aan te zien komen lopen na de finish. Vlak voor de de eindstreep zagen we Madelon en Nienke nog en ik zag hoe zwaar ze het hadden. Je ziet die combinatie van vermoeidheid en ontlading van ‘bijna er zijn’ op het gezicht. En je weet wat ze er allemaal voor gedaan heeft. Ik was natuurlijk apetrots.

Sander: Toen ik Madelon aan zag komen lopen was het alsof alle emoties samenkomen: blijdschap, trots, euforie… De trainingsperiode die je zo van dichtbij hebt meegemaakt flitst voorbij. De positieve en moeilijke dingen, de gezamenlijke havermoutontbijtjes, het plezier dat de meiden uitstraalden, de ontelbare selfies. Een prachtige afsluiting van een bijzondere periode.

marathonsupporters

6. Wil je zelf ooit een marathon lopen?
Sander: Daar kan ik kort en duidelijk over zijn: nee! Ik vind hardlopen harstikke leuk, maar een marathon is mij een brug te ver.

Jos: Ik heb die ambitie ook niet. Ik loop twee keer per week. Doordeweeks zo’n 5 kilometer en in het weekend vaak wat langer. Ik moest vorig jaar een week voor de Dam tot Damloop afhaken vanwege een knieblessure. Een halve marathon lijkt me wel een mooie uitdaging, ik wil de CPC een keer lopen.

7. Eet je ook zo gezond?
Sander: Ja. Want Madelon kookt bijna altijd, haha! Ik hecht er ook steeds meer waarde aan.

Jos: Nienke kookt ook meestal en als we op reis zijn zoekt zij vaak het restaurant uit. Dus ja. Ik ben de afgelopen jaren zelf ook heel anders tegen eten aan gaan kijken en veel kritischer geworden op wat ik eet. Maar ik vind gezond eten vaak ook gewoon heel erg lekker. Dan is het ook minder erg om drie kwartier door snikheet Vancouver te wandelen naar die ene hotspot. Ik was eerst geïrriteerd omdat het veel verder was dan we dachten, maar toen ik een hap van mijn voorgerecht nam was dat meteen voorbij.

8. En als ze er niet bij is?
Sander: Ik eet dan ook best gezond, maar maak me er wel wat makkelijker vanaf. Ik haal sushi, een saoto soep of maak een omeletje. Ik hou van zoetigheid, dus af en toe gaat een lekker taartje of goede koek er best in!

Jos: Ik heb een collega die een foto maakt als ik een keer een kroket eet op mijn werk. Er is dus bewijsmateriaal dat ik ook wel eens iets ongezonds eet, maar ik doe dat ook gewoon als ze er bij is hoor.

9. Welk advies heb je voor de mannen en vrouwen van hardlopers die voor een marathon trainen?
Jos: Bereid het samen voor. Ik heb Nienke voordat ze besloot mee te doen gevraagd uit te leggen wat er allemaal bij komt kijken. En overleg over de planning. Als Nienke op zaterdagochtend ging trainen deed ik bijvoorbeeld boodschappen. Dan houd je samen meer tijd over in het weekend. En misschien dat je net even iets liever en geduldiger moet zijn dan normaal?

Sander: Ja, geduld gaat je redden! Geef je partner de ruimte en vrijheid om te trainen en een luisterend oor. Het is superleuk als jij de allerbeste en meest enthousiaste supporter bent, niet alleen thuis, maar ook langs de kant tijdens de marathon.

10. Wat zeg je als ze weer een marathon wil lopen?
Sander: Doen! Nu net na de marathon vind ik het verstandig om een tijdje gas terug te nemen, maar als Madelon af en toe een marathon wil lopen vind ik dat prima. Ik weet hoeveel plezier ze erin heeft en ik daardoor stiekem ook.

Jos: Weet je het echt heel zeker? En als het antwoord ‘ja’ is stel ik voor dat ze de marathon van Sydney of Buenos Aires gaat lopen.

marathonsupporters

 

Tags from the story
,

8 Comments

  • Leuk om te lezen! Mocht ik ooit gaan trainen voor een marathon, dan druk ik dit artikel zeker even bij m’n vriend onder z’n neus ;)

  • Super leuk en origineel artikel dit. leuk om het een keer van de andere kant te horen! :)

  • Dit is een leuk artikel! Heel leuk om het eens van de andere kant te lezen. En wat een super lieve mannen hebben jullie zeg!

  • Wat leuk om de ervaring van de mannen ook te lezen. Super fijn voor jullie dat ze zo voor jullie klaar stonden, zowel tijdens de marathon als de hele periode daarvoor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.