5 tips om sneller te zwemmen

Het wordt ons regelmatig gevraagd: ‘ik zwem regelmatig, maar hoe zorg ik er nu voor dat ik ook echt sneller ga zwemmen?’ Zwemmen is een heerlijke sport waarbij je heel je lijf traint, maar het is ook een sport die veel mensen alleen doen, zonder trainer en zonder schema. Dat geeft op zich niet, want je kunt ook best zelf aan de slag om aan je snelheid te werken. Maar dan moet je wel weten hoe! Techniek is de basis, maar met een paar tips kun je de eerste stappen, euh slagen, maken naar snellere zwemtijden!

1. Maak sets
Veel mensen gaan ‘gewoon zwemmen’. Net zoals ook veel mensen ‘gewoon gaan lopen’. Maar als je sneller wilt worden dan moet je iets verder kijken dan de gebruikelijke duurtraining. Dus ga jij bijvoorbeeld altijd 40 banen zwemmen? Deel het dan eens een keer op en neem wat rust tussendoor. Dus zwem bijvoorbeeld 10 banen rustig warm. Doe daarna 5 sets van 4 banen met korte rust tussendoor – bijvoorbeeld 30 tot 60 seconden – en zwem dan weer 10 banen rustig door tot het eind van je training.

2. Varieer in snelheid (intervalleeeeeen!)
Als je sets gaat maken, ga je eigenlijk al een soort intervaltraining van je zwemworkout maken. Om het nog effectiever te maken, ga je ook variëren in snelheid. Dus zwem die sets in een hoger tempo dan de banen aan het begin en eind van je training. Probeer dat tempo gedurende de sets vast te houden. Of voer bijvoorbeeld het tempo steeds een beetje op totdat je bijna aan je max zit. Je kunt er ook nog een snelheidspiramide van maken. Kortom: mogelijkheden genoeg!

3. Tel je slagen
Techniek is de basis als je sneller wilt zwemmen, en met een kleine oefening kun je ‘gedwongen’ worden om zoveel mogelijk effect uit elke slag te halen. Ga dus bijvoorbeeld eens je slagen tellen. En probeer dan ook eens of je in minder slagen naar de overkant komt. Wel timen dan natuurlijk! Zwem je net zo snel met minder slagen? Mooi, dan haal je meer effect uit elke slag en kun je uiteindelijk sneller gaan zwemmen!

4. Werk aan je zwakke punten
We doen graag wat we leuk vinden en wat we leuk vinden is vaak waar we goed in zijn. Kun jij borstcrawl maar is je beenslag toch echt je zwakke punt? Ga oefenen! Misschien niet zo leuk in het begin, maar je zult zien dat het leuker wordt naarmate je beter wordt. Ga aparte oefeningen doen en werk aan je zwakke punten om juist die te verbeteren. Je zult zien dat je hele slag dan uiteindelijk beter wordt en je sneller door het water kunt.

5. Doe core training
Yep, de basis van bijna iedere sport en voor zwemmen mega belangrijk: een sterke core. Met een sterke core kun je echt veel beter (en sneller!) zwemmen. Dus als je weet dat daar nog wel wat werk aan de winkel is, ga dan vooral core training doen: planken, supermannen en al die variaties die je kunt doen om een ijzersterke buik en rug te trainen. Met zo’n sterke core kost zwemmen minder energie, dus de energie die je overhoudt kun je mooi gebruiken om sneller te zwemmen!

Wil jij ook sneller zwemmen?

zwemmen

Beeld: Vivienne Magalie

Meer zwemmen:
Beter zwemmen? Doe dan deze oefeningen in de gym!
Zwemmen: een HIIT sessie
Tips voor zwemmen in open water
Zwemmen en etiquette: 8 tips
Zwem fails. Plus de oplossingen!

Blijf up-to-date en volg ons op Facebook & Instagram (username @GlowMagNL).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.