5 yoga tips voor beginners

Wil je graag beginnen met yoga? Good for you! Met yoga werk je niet alleen aan je lichamelijke maar ook aan je mentale gezondheid. Wij kunnen uit eigen ervaring zeggen dat een lesje yoga wonderen kan doen. Je voelt je rustiger en tegelijkertijd energieker. Ook helpt het om fysiek en mentaal sterker te worden voor andere sporten, zoals hardlopen. Ben je hartstikke nuchter en denk je ‘yoga is niks voor mij’? Voor yoga hoef je niet spiritueel aangelegd te zijn of met wierook in de weer te gaan. Er zijn zoveel verschillende vormen dat er vast een stijl is die je aanspreekt. Met deze 5 yoga tips voor beginners helpen we je bij je eerste asana’s op de mat.

> >Welke vorm van yoga past bij jou?

  1. Neem de tijd. Er zijn niet veel mensen die zonder te trainen 10 km kunnen hardlopen. Verwacht dan ook niet dat je na 1 of 2 lessen een goede yogi bent. Het duurt een tijdje voordat je de verschillende asana’s (houdingen) en bijbehorende namen (vaak in het Sanskriet) kent. Geef dus niet meteen op, vaak moet je iets een aantal keer proberen om te ervaren wat het voor je doet.
  2. Zoek een les die bij je past. Voordat je begint is het verstanding om je een beetje te verdiepen in de verschillende yogastijlen. Word je graag fysiek uitgedaagd? Ashtanga yoga, vinyasa yoga en power yoga zijn intensieve vormen waarbij de nadruk ligt op de lichamelijke inspanning. Houd je van warmte en flink zweten? Dan is hot yoga of bikram yoga misschien iets voor je. Als je het liever wat rustiger aan doet kun je gentle flow of yin yoga proberen. Veel yogastudio’s bieden een kaart aan tegen een gereduceerd tarief waarmee je een periode onbeperkt lessen kunt volgen om uit te vinden welke stijl bij je past. Volg vooral ook lessen bij verschillende leraren, dit kan invloed hebben op hoe jij een stijl ervaart.
  3. Houd je aandacht op je mat. Is je buurvrouw superlenig en voert ze alle poses perfect uit zonder enige moeite? Laat je hierdoor niet demotiveren of juist uitdagen om verder in een houding te komen dan je eigenlijk kunt. Ieder lijf is anders en misschien zul jij wel nooit met je hakken de grond raken in de downward dog. Geeft helemaal niks. Als je gewoon je best doet en daarbij je lichaam respecteert haal je het meeste uit je practice en zul je merken dat je de asana’s geleidelijk steeds beter onder de knie krijgt.
  4. Let op je ademhaling. Je ademhaling is bij yoga een belangrijk onderdeel. Haal rustig en regelmatig adem. Vooral in het begin kan dit best lastig zijn en zul je bijvoorbeeld merken dat je je adem inhoudt als je je op een houding concentreert. Over het algemeen adem je bij een houding in wanneer je naar voren buigt. Tijdens het uitvoeren van de beweging adem je uit en vervolgens adem je weer normaal. Als je merkt dat je ademhaling steeds sneller en zwaarder wordt, dan is dit een signaal om te kiezen voor een minder uitdagende variant van de houding of even bij te komen in child’s pose.
  5. Oefen thuis. Als je begint met yoga is het slim om regelmatig een les te volgen. Een leraar geeft aanwijzingen en helpt je om beter in de houdingen te komen. Daarnaast kun je thuis oefenen. Zo zul je sneller ervaren wat yoga voor je lijf en hoofd kan betekenen. Start bijvoorbeeld ’s ochtends met een zonnegroet of volg een les via youtube of thehouseofyoga.com.

yoga
Meer yoga:
Welke vorm van yoga past bij jou?
Slimme pre-yoga snacks
Yoga: de Krijger II pose
Sterke triceps met de chaturanga

Blijf up-to-date en volg ons op Facebook & Instagram (username @GlowMagNL).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.