6x wandelen in Nederland

Wij wonen in een prachtig land. Je realiseert het je misschien niet altijd, maar Nederland biedt ruimte, prachtige landschappen en veel diversiteit. Duinen, strand, bossen, heide, heuvels, eigenlijk is er van alles wat. Er zijn dan ook ontzettend veel mooie plekken om er op uit te trekken en lekker te gaan wandelen in Nederland. Wandelschoenen of sneakers aan, rugzakje met healthy snacks en water mee en gaan. In deze zes prachtige gebieden kun je heerlijk wandelen.

1. Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen
Wat ons betreft een van de meest bijzondere gebieden van Nederland. In de Loonse en Drunense Duinen vind je – zoals de naam al aangeeft – duinen, maar ook uitgestrekte zandvlaktes, heide en bossen. Je kunt er stevig stappen door het stuifzand, de bossen in om beschut en in alle stilte te wandelen, of de heide over en daar lekker picknicken. Het gebied is ruim 3.500 hectare groot en ligt tussen de steden Tilburg, Waalwijk en ‘s-Hertogenbosch. Zeer de moeite waard!

2. Brunsummerheide
Vlak bij Heerlen vind je dit prachtig uitgestrekte Zuid-Limburgse heuvellandschap. In augustus staat de heide in bloei en kun je al wandelend genieten van de paarse heidepracht! Wandel over de hei, loop door de bossen en langs vennen, moerasgebieden en de Roode Beek. De gemarkeerde wandelroutes brengen je langs veel meer mooie punten. Hoor je bel geluiden in de buurt? Goede kans dat je de herder met zijn kudde schapen tegen komt!

3. Nationaal Park Oosterschelde
Geen bos, bomen of heide, maar een riviermonding van oorsprong. Door de aanleg van de Deltawerken veranderde deze in een ondiepe zeearm: kilometers zout water, waarvan bijna een derde bij eb droogvalt. Ongeveer 1.500 hectare is in gebruik voor de traditionele mosselcultuur. Maar ook oesterteelt, kreeftenvisserij en andere visvangst worden volop uitgeoefend. Ontdek bijvoorbeeld het Oosterscheldepad, een afwisselend Streekpad, dat je langs oude vissersplaatsjes, uitgestrekte polders en robuuste zeedijken brengt.

4. Nationaal Park Veluwezoom
De Veluwe, misschien wel een van de meest bekende natuurgebieden die ons land rijk is. In Nationaal Park Veluwezoom, in de buurt van Arnhem,vind je ruim 5.100 hectare bos, heide, zandverstuivingen en statige landgoederen. Je kunt er vrij wandelen, er zijn diverse routes te vinden. Als je geluk hebt kom je tijdens je wandeling edelherten, reeën of wilde zwijnen tegen!

5. Nationaal Park Drents-Friese Wold
Dit park is een van de grootste natuurgebieden van Nederland. Op de grens van beide provincies wisselen bos, heide, stuifzand en grasland elkaar af. De Vledder Aa is een prachtige beek in dit gebied, die ontspringt midden in het natuurgebied en langzaam richting Nationaal Park Weerribben-Wieden stroomt. Je kunt bijvoorbeeld starten in Diever, waar vandaan een van de wandelroutes langs de es en door het fraaie dennenbos slingert.

6. Lage Vuursche
In de bossen van Lage Vuursche vind je loofbossen, heide, naaldbossen en drassige gebieden. De 1.150 hectare aaneengesloten bos bieden veel wandelmogelijkheden. Er zijn veel verschillende gemarkeerde routes die je aan elkaar kunt schakelen als je een echte kilometervreter bent. Moe van het wandelen? Plof dan neer bij een van de restaurantjes of theehuizen.

Dit zijn zes prachtige gebieden, maar Nederland biedt nog véél meer moois! Wandelen toch iets te gemakkelijk voor je? In veel van deze gebieden kun je natuurlijk ook trailrunnen. Ook is vaak mogelijk om te mountainbiken of fietsen. Voldoende mogelijkheden om actief te zijn in de Nederlandse natuur!

wandelen

Lees ook:
Waarom muziek jou helpt tijdens je workout
Slechte hardloopgewoonten. Hoe doorbreek je ze?
Blessures. Hoe ga je er mee om?
‘s Morgens sporten? Zo lukt het!

Blijf up-to-date en volg ons op Facebook & Instagram (username @GlowMagNL).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.