Alcohol tijdens je zwangerschap, waarom kun je dat beter niet doen?

Zomer! Lange zwoele avonden op het strand of terras. Iedereen om je heen drinkt een wijntje of gin-tonic en je hebt zelf ook wel trek in een glas. Maar je bent zwanger…. Kan eentje écht kwaad? Helaas wel. Maar geen paniek. We hebben twee recepten voor heerlijke alcoholvrije cocktails, inclusief een onderbouwde motivatie waarom je alcohol tijdens je zwangerschap beter kunt laten staan.

Hoe beïnvloedt alcohol je zwangerschap?
Wanneer je alcohol drinkt, drinkt je baby gewoon mee. Nadat je een slok alcohol hebt genomen, verdeelt de alcohol zich over al je lichaamsvocht. De concentratie alcohol in het bloed van je baby wordt dan even hoog als dat van jou. Dus als je na een glas bier een alcoholpromillage hebt van 0,3‰, dan heeft je baby dat ook. Alcohol kan gedurende de hele zwangerschap het ongeboren kind bereiken, dus ook wanneer de placenta nog niet is ontwikkeld of als je nog niet weet dat je zwanger bent.

Alcohol is schadelijk voor je baby, omdat alcohol invloed heeft op de ontwikkeling van cellen. Tijdens de zwangerschap ontwikkelen zich de organen van je kindje. Alcohol heeft hierop een negatieve invloed. Ook de hersenen maken een belangrijke ontwikkeling door tijdens de zwangerschap. Alcohol kan ervoor zorgen dat de hersenen beschadigd raken.

Welke schade er kan optreden, hangt af van het moment in de zwangerschap dat je alcohol drinkt. In de hele zwangerschap kan alcoholgebruik leiden tot hersenbeschadiging bij je kind. Bovendien kan alcoholgebruik in de eerste twaalf weken leiden tot afwijkingen aan organen, zoals hart, armen en ogen. Alcoholgebruik in de weken 13 tot en met 42 kan leiden tot groeiachterstand. Als een kind klein bij de geboorte is, doordat de moeder alcohol heeft gedronken tijdens de zwangerschap, zal het de groeiachterstand nooit meer inhalen en altijd kleiner dan gemiddeld blijven.

Een glaasje af en toe kan toch wel?
Het is niet te zeggen hoeveel alcohol leidt tot welke schade aan je baby. Dat komt omdat alcohol bij iedere moeder, maar ook bij ieder kind, een ander effect heeft. Het hangt van veel factoren af of alcohol tot schadelijke effecten leidt, zoals: welke hoeveelheid alcohol heb je gedronken, hoeveel lichaamsvocht heb je, op welk moment van je zwangerschap, hoe goed werkt je lever, hou oud ben je en hoe goed kan je ongeboren kind de alcohol afbreken. Bij een vrouw die groot en gespierd is (en dus veel lichaamsvocht heeft), zal alcohol tijdens de zwangerschap over het algemeen tot minder schade leiden dan bij een vrouw die klein is met een groot vetgehalte (en dus minder lichaamsvocht heeft).

Bovendien kun je niet zeggen dat als je bij een eerste zwangerschap alcohol hebt gedronken en je eerste kind gezond is, alcoholgebruik bij een volgende zwangerschap ook niet schadelijk is. Als je jong bent en zwanger bent van de eerste is alcohol minder schadelijk dan als je ouder bent en meerdere zwangerschappen hebt gehad.

Onderzoek heeft uitgewezen dat alcohol minder schadelijk is als de lever het snel kan afbreken. Maar weet je hoe snel jij of je ongeboren kind alcohol kan afbreken? Omdat het nooit van tevoren te zeggen is hoeveel alcohol schadelijk is voor je ongeboren kind, is het algemene advies om helemaal geen alcohol te drinken. Alleen dan weet je zeker dat je je baby niet beschadigt.

Wat zijn de gevolgen van alcohol voor het kind?

  • Groeiachterstand qua lengte en gewicht (de achterstand qua lengte haalt het kind gedurende de rest van het leven niet meer in)
  • Gezichtsafwijkingen (in het ergste geval heeft het kind smalle oogspleten, een vlak neusgootje en een dunne bovenlip; deze afwijkende gezichtskenmerken zijn bij jonge kinderen duidelijker zichtbaar dan bij volwassenen)
  • Hersenbeschadiging (als een kind deze beschadiging heeft, zal het hiervan nooit meer herstellen), met als gevolg: slecht functioneren, hyperactiviteit, verstandelijke handicap, leerstoornis, slecht geheugen, autistisch gedrag, lager IQ, sociale problemen (op oudere leeftijd kan er sprake zijn van een toegenomen risico van alcoholisme en psychische problemen).
  • Veel huilen
  • Slaapstoornissen
  • Snel overprikkeld raken
  • Minder snel kunnen kalmeren na een moment van opwinding

Dus laat dat glaasje alcohol lekker staan en drink één van onderstaande alcoholvrije drankjes. Je bespaart jezelf ook de kater!

Alcoholvrije drankjes
Je bent zwanger dus drink je (liever) geen alcohol. Maar je wilt ook wel eens een gezellig ander drankje drinken dan altijd maar spa rood of sap. Met deze twee alternatieve alcoholvrije cocktails die je in een handomdraai zelf maakt, kan jouw feestje (ook zonder alcohol) beginnen! Heerlijk voor in het park, bij de picknick of lekker in je eigen tuin.

Verse Ginger Ale (voor 4 glazen)
100 gram gemberwortel
stuk citroenschil
1,5 el kokosbloemsuiker
6 dl koolzuurhoudend water

Schil het stuk gemberwortel en rasp het grof. Breng 1 dl water aan de kook met de gember en een stuk citroenschil. Laat dit 20 minuten trekken. Zeef de massa en los de kokosbloemsuiker er in op. Laat de siroop afkoelen. Giet in ieder glas 2 eetlepels van de siroop en vul verder aan met koolzuurhoudend water.  Een heerlijke dorstlesser, cheers!

Spicy Tomatensap
1 stengel bleekselderij
½ bosuitje
1 worteltje
stukje komkommer
½ l tomatensap
1 dl groentebouillon
citroensap
Tabasco

Maak de groenten schoon en snijd de bleekselderij, het bosuitje en het worteltje in stukken. Schil het stuk komkommer en halveer het in de lengte. Verwijder het zachte deel met zaad en snijd de komkommer in stukken. Pureer de groente met het tomatensap en de bouillon in een keukenmachine, blender of met een staafmixer fijn. Breng op smaak met wat citroensap en Tabasco. Lekker pittig!

ginger ale

Lees ook:
Hoeveel water moet je drinken tijdens je zwangerschap
Sporten tijdens je zwangerschap
Zwanger en buikspieren trainen, hoe zit dat nou precies?
Babywearing bootcamp: sporten met je kind op je rug
Sporten met je kinderen: 5 voordelen

Blijf up-to-date en volg ons op Facebook & Instagram (username @GlowMagNL).

Door Josine Gräfe, Programmamanager Mommies bij The Bootcamp Club.

The following two tabs change content below.
Josine Gräfe is prenatal & postnatal fitness specialist. Zij heeft een baby, een kleuter en twee (bonus)pubers. Naast de trainingen die ze geeft probeert ze zelf ook zoveel mogelijk te sporten, vaak is dit met een baby in haar armen of een kleuter op haar rug. Josine werkt als Master Trainer & Projectmanager bij AALO Opleidingen BV en is Founding Mother van De EnergieBrigade.
Tags from the story
, , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.