Alternatieve workout voor hardlopers: aquarunning

Aquajoggen heeft niet zo’n spetterend imago. Je denkt nu vast aan een klasje dames op leeftijd waar veel wordt gekletst en gegiebeld. Toch? Dan klinkt aquarunning een stuk beter. Niet waar? Met aquarunning zet je je armen, benen en core flink aan het werk, terwijl het toch een low impact training is. Kortom: goed voor je hele lijf en minimale kans op blessures. Aquarunning is daarom de perfecte workout voor hardlopers die geblesseerd zijn of extra kilometers willen maken zonder hun gewrichten en pezen teveel te belasten.

Start ondiep
Met een speciale wet belt (en soms ook speciale enkelbanden en schoentjes) blijf je rechtop in het water staan, zodat je je een gewone loophouding kunt aannemen. Begin in het ondiepe deel van het bad waarbij je rechtop net met je tenen de grond kunt raken. Oefen hier je looptechniek, zodat je die ook in het water goed onder de knie krijgt! Span je core aan en neem je armen mee, net zoals op het droge. Dit is gelijk je warming up. Lukt het je een paar minuten met een goede techniek te lopen? Dan ben je ready voor de echte training!

Tempo opvoeren
Begin in een rustig tempo. Let op je ademhaling. Is deze normaal? Net als tijdens je rondje buiten? Voer dan het tempo geleidelijk op, maar blijf op je ademhaling letten. Loop 5 minuten in een stevig maar comfortabel tempo. Neem 2 minuten rust en herhaal dit een aantal keer.

Zwemmen
Wissel het lopen af met zwemmen. Dat is goed voor je herstel en even een andere houding is een aangename afwisseling. Doe bijvoorbeeld de volgende set: 4 banen joggen, 4 banen zwemmen, 1 minuut rust. Herhaal deze set een aantal keer.

Volg je training
Aquarunning gaat veel langzamer dan hardlopen, dat hoeven we vast niet uit te leggen. Hoe doe je dan toch je hardlooptraining zoals je deze normaal gesproken zou doen? Op tijd! Staat er een uur rustig lopen op je schema? Jog dan ook een uur in een comfortabel tempo in het water. Staat er een intervaltraining op het programma? Jog dan de intervals in tijd. Voer het tempo op met een kortere looppas en een versnelling in beweging. De rusttijden jog je rustig en langzaam.

Ga jij ook een keer aquarunnen?

aquajoggen_2

Afbeeldingen: spulgoed.nl / health.blurtit.com 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.