Meet Arion: mijn nieuwe running coach

Wie social media een beetje gevolgd heeft weet dat ik na wat fysieke ongemakken inmiddels weer aan het hardlopen ben. Heerlijk! Maar hoe voorkom ik nou dat ik weer fysieke ongemakken krijg? Van die pijntjes en sluimerende blessures?… Allereerst door korter en harder te lopen. Ik ben dus flink aan het intervallen en dat vind ik niet alleen héél erg leuk, maar ik merk ook dat het beter is voor mijn lijf. Maar daarnaast – en dat is zeker zo belangrijk – probeer ik extra te letten op mijn techniek. De afgelopen periode heb ik getest met een nieuwe running coach. En ik laat jou ook graag kennis maken met deze coach. Meet Arion!

Die nieuwe running coach is er niet eentje die langs de kant staat en tegen me zegt wat ik moet doen. Het is er ook niet eentje die een schema maakt wat ik moet afwerken. Nee Arion, mijn nieuwe running coach, is een vernuftig staaltje technologie. In mijn schoenen zitten tegenwoordig zolen – smart soles – die met een footpod aan de zijkant van mijn schoen verbonden zijn. De pods communiceren met de Arion app en die zegt tegen me hoe ik beter op mijn techniek kan lopen.

Wacht even? Werkt dit werkelijk zo? Ik heb de afgelopen tijd meerderde runs met Arion gedaan en vertel je graag wat ik ervan vind en wat Arion voor me doet. Zoals je van mij gewend bent schrijf ik eerlijk mijn ervaringen op. Hoe zijn mijn runs met deze nieuwe coach bevallen?

Baseline run
Voordat je echt met Arion aan de slag kunt moet je een baseline run doen. Dat is een rustige run van 10 minuten waarbij de app voldoende analyse kan maken over jouw looptechniek. Na de baseline run kun je aangeven welke blessures je hebt of hebt gehad, zodat dit meegenomen kan worden in de analyse en geschiedenis. Maar liefst 20 parameters worden gemeten (veel!) en na de baseline run kun je écht aan de slag!

Aan de slag
Arion geeft op basis van de data een persoonlijk advies. Dat wil zeggen dat je voor bepaalde parameters ‘targets’ krijgt om binnen te blijven. Klinkt ingewikkeld, maar eigenlijk word je vrij eenvoudig daar doorheen geleid. Voorbeeld: op basis van mijn persoonlijke data zegt Arion dat ik iets te ver op mijn voorvoet loop en iets beter wat meer richting mijn middenvoet kan lopen. In mijn eerste techniekrun ben ik dan ook daar mee aan de slag gegaan. Arion zegt tijdens het lopen precies wat je moet doen. In mijn geval kreeg ik regelmatig de cue: “try to land more towards your midfoot”. Nu loop ik niet vaak met mijn telefoon in mijn hand, maar wanneer je de app erbij pakt zie je ook nog eens precies die targets in beeld gebracht. Op de app zie je precies wat de sensoren meten (in dit geval qua footstrike) en waar je ideale target is. De app geeft je dus niet alleen audio feedback, maar de visuele feedback kan je helpen om nog beter te begrijpen wat je moet doen en waar je op moet letten.

Tempo
Nu had ik best wat moeite om in de juiste targetzone te landen, maar…. Ik zeg altijd dat ik beter loop als ik sneller loop. Ik ben dus al korter en harder aan het lopen, maar klopt mijn theorie ook? Tijdens mijn techniekrun heb ik uiteraard een sneller stuk gelopen; een stuk op intervaltempo om te kijken wat er gebeurde. En wat denk je? Perfecte footstrike, ja heus! Dus Arion vertelde me dat ik prima liep en dat ik in de juiste targetzone bleef. Hoei! Wanneer ik langzaam loop land ik dus wat veel op mijn voorvoet (ik kan me er wat bij voorstellen want soms wil ik wat ‘sloffend’ lopen) en wanneer ik op tempo loop zit het wel snor met die techniek. Mooie bevestiging! En het mooie is natuurlijk dat ik nu kan gaan testen of die techniek ook goed blijft als ik echt vermoeid ga worden.

Zolen en pods
Je hebt dus 2 zolen die je onder de binnenzool van je schoen legt. Deze zolen bevatten meerdere sensoren die dus precies meten hoe jouw voet neerkomt, waar de druk zit, hoe je paslengte is en ga zo maar door. Aan de zijkant van je schoen zit een trainingspod (je kunt kiezen voor 1 of 2 pods, waarbij ik 2 pods echt handiger vind omdat je dan elke run alles kunt meten aan beide voeten en niet hoeft te wisselen) die je handmatig vast kunt klikken. Hoewel ik dacht dat ik de pods aan de zijkant zou voelen is het tegendeel waar. Ik merk er eigenlijk niks van dat ze daar zitten.

Enthousiast!
Kijk, ik ben een gadget freak en ik houd van technologie en innovatie in de sport. Maar… dan moet het wel werken! En dat is waar Arion wat mij betreft dik in slaagt. De app werkt goed, de cues zijn super helder en je kunt mega veel informatie uit de app halen. Ik word dus erg enthousiast van dit soort initiatieven! Ik ga de komende tijd dan ook lekker aan de slag met mijn looptechniek. Ik vind het ook super gaaf dat je jouw coach ‘in real life’ (dus bijvoorbeeld bij je hardloopclub) in je dashboard kunt laten meekijken en meecoachen. Dat je realtime feedback krijgt is méér dan wat andere gadgets tot nu toe kunnen op dit gedetailleerde niveau. Ik vind het heel goed dat je alles ook visueel kunt terugzien en ik vind de app gewoonweg heel mooi vormgegeven. Je haalt echt mega veel info uit de app en dat is in het begin even zoeken. Maar als je het leuk vind om daar helemaal in te duiken (yup, that’s me!) dan is het echt geweldig om te zien wat je er allemaal uit kunt halen. Dus… Yes, ik ben fan!

Alles goed?
Maar is alles dan helemaal tiptop in orde? Ach, er is altijd wat te zeuren ;-) Nee zonder gekheid… Er zijn natuurlijk ook dingetjes waar ik tegenaan loop. Omdat ik op verschillende schoenen loop en mijn runs meestal in een superstrakke planning squeeze vind ik het lastig als je de zolen moet wisselen. Maar dat zou op te lossen zijn met 2 paar zolen. Natuurlijk kun je de Arion app ook gewoon gebruiken als je de zolen niet in je schoenen hebt, alleen dan registreert de app ‘slechts’ de run. Je hardlooptrainingen houd je dan wel bij elkaar in één app. Daarnaast loop ik persoonlijk niet graag met oortjes en als je de cues wilt horen is dat wel zo handig! Je moet natuurlijk niet vergeten de pods af en toe op te laden (maar dat is met een horloge en je telefoon niet anders). En – maar daar wordt aan gewerkt – mis ik persoonlijk de koppeling met bijvoorbeeld Strava of andere apps. Binnenkort is de Arion app te koppelen met diverse smartwatches, dus als dat geregeld is dan is ook de koppeling naar een ander platform waar je nu je data verzamelt geen probleem meer.

Korting!
Denk je nu na dit verhaal: “Wow, Arion is ook echt wat voor mij!” Dan heb ik wel fijn nieuws voor je. Ik mag namelijk 10% korting weggeven! Wanneer jij jouw Arion bestelt met de code GLOWMAG10 ontvang je 10% korting op je aanschaf!

Waar te koop?
Arion is online te koop via hun eigen shop. Een starter pack (met 1 pod) heb je voor €189,- en een pro pack (met 2 pods) voor € 259,- Van deze prijzen gaat dus nog wel die 10% korting af! Je kunt de zolen, pods en oplader ook nog allemaal los aanschaffen.

In onderstaande vlog van Joanne aka JoinMyRoad, kun je ook nog eens zien hoe wij Arion getest hebben! Ik weet niet wat jij doet, maar ik ga nog een rondje rennen! :-)

Foto’s: Vivienne Magalie Photography

Meer running:
Sneller hardlopen? Pas je training aan!
Waar let je op als je nieuwe hardloopschoenen koopt?
5 redenen om te rennen
Waarom je wél moet gaan hardlopen als het regent
Weinig tijd? Doe een 15 minuten run

Blijf up-to-date en volg Glow op Facebook & Instagram (username @GlowMagNL)

2 Comments

  • Het is inderdaad een investering. Aan de andere kant… Een abo bij een club of het inzetten van een coach kost ook geld. Ik vind het een heel mooi alternatief om zelf aan de slag te gaan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.