Barre workout

In Amerika is de barre workout al een tijdje hip and happening. Voor een strak, sterk en lenig lichaam staan veel vrouwen (en ook mannen) regelmatig aan de ballet barre voor een serie oefeningen. Ballet en workout? Jazeker! Ik volgde een barre workout in Amerika om deze workout te ervaren.

Ballet, pilates en yoga
Eén ding is gelijk duidelijk, deze workout is niet voor de poes! Laat de barre je niet misleiden… Niks tutu’s en klassieke muziek. De pittige workout is weliswaar gebaseerd op balletbewegingen, maar pilatesoefeningen en yoga moves hebben net zo’n groot aandeel in de les. Vooral bovenbenen, billen, kuiten, rug en core worden flink aan het werk gezet bij Barre Motion in Miami waar ik de les volg.

barre workout

Relevé en plié
We staan veel in relevé (op de tenen) en plié (door de knieën) en master instructor Amy, die zelf zichtbaar lenig én sterk is, heeft aandacht voor de uitgestrekte houding waarin we continu moeten staan. Rechte rug en hoofd omhoog, net als bij yoga is houding en uitlijning van het lichaam een belangrijke factor.

Bal en band
We gebruiken niet alleen de barre, maar ook een bal en weerstandsband voor de oefeningen. Nee, geen pirouettes, maar ook gewoon pittige stoelposities, push ups en schouderoefeningen komen voorbij. Hallo! Oké, dat ik vijf dagen hiervoor nog een marathon liep werkt natuurlijk niet mee voor mijn kracht en souplesse vandaag. Maar ook zonder marathon in je lijf is dit echt een uitdagende workout.

barre workout

Dancers body
Ik begrijp wel dat de barre workout populair is in Amerika. Ik voel me aan de barre stiekem weer dat kleine meisje van vroeger (ja ik wilde net als veel andere tienjarigen ook prima ballerina worden) maar krijg tegelijkertijd ook de rush van een goede workout. De oefeningen zijn zo samengesteld dat je er fit, sterk en lenig van wordt, zoals een danser. Deze workout is daardoor niet alleen geschikt als sport op zich, maar juist ook als complementaire workout voor CrossFitters, zwemmers, hardlopers, yogi’s en andere sporters.

Amerika versus Nederland
De studio van Barre Motion is prachtig en ademt health. Het personeel is zeer professioneel en dat merk je aan alles. Hoewel de barre workout eigenlijk al in 1971 is bedacht, onder andere als core stability training, heeft deze methode pas de laatste jaren een vlucht genomen en is in Amerika ook populair geworden omdat celebrities, waaronder Madonna, enthousiast zijn over deze sport. In Nederland is de barre workout nog niet echt doorgebroken. Op een aantal plekken in ons land kun je lessen volgen, maar zou het hier net zo populair worden als in Amerika? Time will tell!

barre workout

barre workout

barre workout

DSC_5179

DSC_5234

DSC_5233

 

The following two tabs change content below.

Madelon Baans

Madelon is partner van Glow, zelfstandig communicatie professional op gebied van sport & gezondheid, oud olympisch zwemster en schrijft graag over haar passie voor sport, gezondheid en gezond & lekker eten.

3 Comments

  • Cool! Als dat in de buurt komt van Houten ga ik zeker een keertje meedoen. Vond Barre oefeningen vroeger op ballet altijd erg leuk!

  • Je kunt de barre lessen bij mij volgen in Bloemendaal, NH. Na jarenlang barre lessen te hebben gevolgd in Amerika, heb mijn training in Amerika gevolgd bij Go Figure Barre Studios. Na mijn terugkomst in Nederland, besloot ik om de lessen in Nederland te geven. Als je meer info wilt kun je me altijd emailen!

  • Sinds 2011 biedt TrippleShape Barreworkout lessen aan in Nederland op diverse locaties en… vanaf juni 2015 ook in Houten bij Piazza Sports.
    Have TrippleShape fun!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.