Zo word je een betere hardloper

Om een betere hardloper te worden, zou je denken dat je gewoon kilometers moet maken. Oefening baart kunst toch? Maar ook offroad kun je van alles doen om je hardloopprestaties te verbeteren. Of je nu sneller of verder wilt lopen of allebei, met deze 9 tips haal je meer uit je runs.

1. Zorg voor de juiste brandstof. Eet voor je run een maaltijd of snack met koolhydraten en eiwitten. Ga voor snelle koolhydraten want deze neem je snel op en kun je goed gebruiken. Slimme pre-run snacks zijn bijvoorbeeld een banaan of kwark met fruit.

2. Denk aan je warming-up. Sprint niet meteen de deur uit, maar loop rustig in zodat je spieren zich kunnen opwarmen en voorbereiden op de training en doe aansluitend wat dynamische rek- en strekoefeningen.

3. En aan je cooling-down. Kalmeer je spieren na je run tijdens een stretchsessie. Of maak ze los met een foamroller.

4. Doe aan yoga. Veel hardlopers worden stijf in hun rug en heupen. Met deze 5 yoga slimme poses voor hardlopers houd je je lijf soepel en sterk.

5. Krachttraining. Om een betere hardloper te worden én het risico op blessures te verkleinen is het verstandig om een paar keer per week je benen, billen, core en bovenlijf te trainen. Deze 5 oefeningen voor hardlopers kun je ook prima thuis doen.

6. Drink voldoende water. Als je veel hardloopt en veel zweet, is het belangrijk om je H2O-level goed op peil te houden. Zo voorkom je vermoeidheid en spierkrampen. Hier lees je hoeveel je precies moet drinken.

7. Energy boost nodig? Drink ongeveer een uur voor je run een kopje koffie. De cafeïne heeft een positieve invloed op je uithoudingsvermogen.

8. Zorg voor voldoende zzz’s. Je hebt het vast weleens gehoord: slapen is ook trainen. Tijdens je slaap wordt er een groeihormoon afgegeven dat spieren helpt herstellen én op te bouwen.

9. Verzorg je voeten. Je voeten krijgen aardig wat te verduren tijdens al die kilometers. Wees extra lief voor ze met deze 4 verzorgingsproducten. En met deze yogasessie maak je ze sterker.

Beeld: Vivienne Magalie Photography

Meer hardlooptips:
Hardloopwedstrijd in het buitenland? 5 tips
Dit moet je weten als je een marathon gaat lopen
6 tips voor je mentale instelling bij het hardlopen
Rustig hardlopen: 6 tips
Sneller hardlopen? 5 verrassende tips

Blijf up-to-date en volg ons op Facebook & Instagram (username @GlowMagNL).

Tags from the story
,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.