Black Bean Brownie

Als je denkt dat je altijd meel nodig hebt om een brownie te bakken, dan heb je het mis. Deze brownie maak je namelijk van – je gelooft het misschien niet – zwarte bonen! En als je denkt dat een brownie bakken moeilijk is, dan zit je er ook naast. Deze black bean brownie is namelijk ook nog eens super simpel en snel.

Bonen zijn hartstikke gezond. Hoe donkerder de boon, des te meer antioxidanten. Met zwarte bonen zit je dus wel goed! Ze bevatten daarnaast bijvoorbeeld ook ijzer, vezels en veel eiwitten. Dus al is deze brownie best een calorieënbommetje, hij bevat allerlei gezonds. Prima als post workout lekkernij voor een keertje!

Spoel de bonen af en laat ze goed uitlekken. Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe alle ingrediënten in de keukenmachine en laat deze goed draaien totdat je een gladde massa hebt. Proef even of je het ‘beslag’ goed vindt en voeg eventueel naar smaak meer agavesiroop of cacao toe. Ben je een echte zoetekauw? Gebruik dan wat dadels om de brownie verder te zoeten, want deze brownie is niet super zoet.

Vet een lage springvorm (bijvoorbeeld een quiche vorm) of een lage ovenschaal in met kokosolie en schep het brownie-mengsel erin. Verwarm in een pannetje de pindakaas met de agave siroop en een snuf zout. Wanneer het mengsel vloeibaar is, klodder je met een lepel het mengsel verdeeld over de brownie heen. Met een mes smeer je de klodders uit om swirls te maken.

Je plaatst de brownie zo’n 30 tot 40 minuten in de oven. Houd ‘m goed in de gaten, hij is goed als de bovenkant een beetje hard is geworden en je er een prikker zo goed als droog uit kunt halen. Laat de brownie goed afkoelen (echt!) en haal ‘m daarna pas uit de vorm. Schenk een lekkere kop koffie of thee in en geniet even een momentje in stilte van jouw black bean brownie.

Shopping list (voor 12 grote brownies)
2 blikken zwarte bonen
1 banaan
1 ei
3 eiwitten
3 el appelpuree (of ongezoete appelmoes)
4 el rauwe cacao
3 el cacao nibs (of heel kleine stukjes extra pure chocolade)
1 vanille stokje, leeggeschraapt
4 a 5 el agave siroop
2 tl oploskoffie
1 tl bakpoeder
snuf zout
kokosolie

Voor de pindakaas swirl topping:
3 el pindakaas
1 el agave siroop
snuf zout

brownie

4 Comments

  • Leuk! Alleen beetje onhandig fat er niet bij staat hoeveel gram bonen er in d’r blikken moet zitten ;)

  • Je hebt die grote blikken nodig voor deze grote brownie Iris. Gram verschilt wat per merk, maar met 2 grote blikken zit je goed! :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *