Blessures. Hoe ga je er mee om?

Als je regelmatig sport is de kans groot dat je er vroeg of laat mee te maken krijgt: blessures. Voor sommige mensen is dit een reden om hun sportoutfit voorgoed in de kast te laten liggen. Anderen zitten te kniezen tot de blessure over is en ze eindelijk hun sport weer kunnen oppakken. Zonde toch?!

Ik heb ervaring met beide aanpakken. Tot mijn 18e volleybalde ik 3 keer per week tot ik door aanhoudende nek- en schouderklachten niet meer kon spelen. Na talloze behandelingen belandden mijn sportspullen in de kast. Het kwam niet in mij op dat ik best een andere sport kon proberen. Daarna ging ik studeren en vond ik andere dingen veel belangrijker dan sporten. Toen ik na mijn afstuderen begon met hardlopen en vervolgens ook andere sporten oppakte, bedacht ik hoe zonde het was dat ik zo lang niet had gesport. Ik zat veel beter in mijn vel en had er zo’n plezier in!

Een omslagpunt. Als ik de afgelopen jaren door een blessure niet kon hardlopen zat ik te miepen en mokken. Niet bepaald gezellig. Tijd voor een andere aanpak, vond ik toen ik eind vorig jaar een scheenbeenblessure kreeg en weken niet mocht rennen. Ik mocht dan misschien niet hardlopen, maar ik kon nog wel yoga en krachttraining doen. Op de momenten dat ik voorheen zou gaan hardlopen ging ik wandelen. Ik nam me voor elke workout en wandeling met aandacht te doen en ervan te genieten. En dat lukte best aardig. Waarom had ik dit niet eerder bedacht? Toen ik na 2 maanden weer helemaal up and running was, kreeg ik een paar weken later een hersenschudding. #$%&*! Omdat sporten niet ging, wandelde ik elke dag. Na zo’n 8 weken mogen binnenkort mijn sportspullen weer uit de kast en kan ik weer rustig beginnen, jeeh!

Heb je een blessure? Misschien heb je dan iets aan deze tips:

1. Go see the doctor
Laat je onderzoeken door een specialist voor een diagnose en behandelplan. Vraag wat je zelf kunt doen om je herstel te bevorderen en volg dat advies ook op (ja, ook als dat betekent dat je 3 keer per dag suffe oefeningen moet doen). Vraag ook welke sporten en oefeningen je voorlopig beter niet kunt doen en welke je nog wél mag doen en goed zijn voor je herstel.

2. Accepteer het en blijf positief
Oké, een blessure is vervelend en je mag best een paar dagen flink balen. Maar dan is het tijd to move on en je te focussen op je herstel. Wanneer je de situatie accepteert en je voorneemt je best te doen zo goed en snel mogelijk te herstellen, is de kans groter dat dat ook gebeurt dan wanneer je blijft zwelgen in zelfmedelijden en alles en iedereen de schuld geeft van jouw blessure. Wat mij helpt is om te bedenken dat dit een tijdelijke situatie is en dat ik verder gezond ben, er zijn ook mensen die nooit meer kunnen sporten of ziek zijn en nooit beter worden.

3. Focus op wat je nog wél kunt
Je mag dan misschien je favoriete sport even niet meer doen, maar een blessure betekent niet altijd dat je helemaal niets meer kunt. Ga zwemmen, fietsen, wandelen of doe een workout met oefeningen die je helpen om sterker te worden. En probeer ervan te genieten.

4. Blijf fit
Als je ervoor zorgt dat je fit blijft is het een stuk makkelijker om je sport weer op te pakken wanneer je weer hersteld bent. Zorg dus dat je, zo ver dat mogelijk is, voldoende beweging krijgt om je conditie en kracht op peil te houden. Gebruik de momenten waarop je normaal sport voor een wandeling of andere training. Zo blijf je in je sportritme. Als je een lange tijd niet sport, wordt de drempel om het weer op te pakken alleen maar hoger. Bovendien blijf je je ook fit voelen, of in ieder geval fitter dan wanneer je helemaal niets doet. Fijn voor je lijf én geest en daardoor meestal ook voor je omgeving!

5. Let op je voeding
Gezonde voeding draagt bij aan je herstel. Let er dus op dat je voldoende voedingstoffen, mineralen en vitaminen binnenkrijgt. Vitamine C is belangrijk voor het herstel van bindweefsel en eiwitten zijn heel belangrijk voor je spieraanmaak en het voorkomen van spierafbraak. Eet voldoende groente en fruit, een aantal verschillende porties met eiwitrijke voeding verdeeld over de dag en minimaal 2 keer per week vette vis.

6. Stel een doel
Op korte termijn een wedstrijd plannen is niet zo’n goed idee, maar je kunt wel doelen stellen die je helpen om te werken aan je herstel zodat je ziet dat je progressie boekt. Dat maakt het makkelijker om positief te blijven. Denk bijvoorbeeld aan: van elke dag een kwartier wandelen opbouwen naar een half uur, een oefening met 2 kg uitvoeren en opbouwen naar 5 kg, etc.

7. Visualisatie en mental trics
Steeds meer onderzoeken tonen aan dat je mindset invloed heeft op je herstel. Visualisatie is een techniek die door veel topsporters wordt ingezet bij de voorbereiding op een belangrijke wedstrijd, maar het schijnt ook bij het herstel van een blessure te helpen. Een onderzochte techniek is om je in te beelden dat je aan het sporten bent en een topprestatie neerzet. Belangrijk is om elk detail voor je te zien en proberen te voelen wat deze prestatie met je doet. Deze visualisatie moet je regelmatig herhalen. In gedachten lichte energie sturen naar het lichaamsdeel waaraan je geblesseerd bent schijnt ook te helpen. Je moet hier natuurlijk wel in geloven en er rustig de tijd voor nemen. Ik weet niet wat jullie doen vanavond, maar ik ga mijn hersenpan verlichten en vervolgens de marathon van Berlijn winnen. ;-)

Hebben jullie nog goede tips voor blessureleed?

nZ8nLOq

Lees ook:
Rustig hardlopen: 6 tips
Teen yoga voor hardlopers
5 yoga poses voor hardlopers
7 tips voor hardlopen op het strand

Blijf up-to-date en volg ons op Facebook & Instagram (username @GlowMagNL).

The following two tabs change content below.
Nienke Becker is fitness & health journalist en founder en editor in chief van Glow.

1 Comment

  • Ik heb niet zozeer een andere tip, maar ik probeer zelf gewoon altijd goed op mijn voeding te letten en ben wel fan van actief herstel. Ik blijf de dingen doen die ik nog wel kan en probeer ook mijn geblesseerde lichaamsdeel nog licht te trainen, zo stimuleer ik de doorbloeding. Uiteraard is dit afhankelijk van de ernst van de blessure…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.