80/20

“Je moet eten tot het zeer doet,” zei mijn oma altijd. Geen gekke uitspraak voor iemand die de oorlog heeft meegemaakt. En lief bedoeld. Mijn oma kon nergens zo van genieten dan wanneer kinderen en kleinkinderen zaten te smikkelen aan haar keukentafel. Maar hoe lekker ook, met de knoop van je broek open in de auto naar huis is geen fijn gevoel. Mijn oma had vast nooit van Pareto gehoord.

Deze Italiaanse econoom zette begin 1900 de aanzet van wat nu de 80-20 regel wordt genoemd: 80 procent van de uitkomsten wordt veroorzaakt door 20 procent van de oorzaken. Zo draag je 20 procent van alle kleren in je kledingkast en 80 procent dus niet, bezoekt 80 procent van de mensen 20 procent van alle blogs, etc. Veel voedingsdeskundigen adviseren daarom: als je 80 procent van de tijd bewust en gezond eet, kun je de overige 20 procent in feite doen wat je wilt.

Dit betekent ook dat je 20 procent minder op kunt scheppen. Of dat je een kleiner bord pakt. Je hoeft je maag namelijk niet vol te stoppen om hem te vullen. Bovendien wordt voedsel beter verteerd als je maag niet helemaal vol zit. De Okinawanen uit een van de vijf Blue Zones zeggen voor elke maaltijd de mantra ‘Hara Hachi Bu’ om ze te eraan herinneren om te stoppen met eten als hun maag voor 80 procent vol is.

Voor mij werkt deze regel ook. Ik eet veel groente, kook elke dag met pure producten en probeer zoveel mogelijk te variëren en me te laten leiden door de seizoenen. Als ik tussendoor trek heb neem ik fruit of een handje noten. Chips en koekjes haal ik niet in huis, dan kan ik het ook niet opeten. In een restaurant of bij vrienden, geniet ik van een dessert of taartje bij de koffie. Maar alleen als ik er trek in heb. De knoop van m’n broek gaat niet meer open omdat m’n buik zeer doet.

Saai of streng? Ik vind van niet. Want ik geniet van alles wat ik eet en ontzeg mezelf niets. En net als mijn oma vind ik het heerlijk als er aan mijn eettafel met plezier wordt gegeten. Natuurlijk is het fijn dat ik zo op gewicht blijf. Wat ik vooral fijn vind is dat ik m’n best doe om mijn lichaam van goede brandstof te voorzien en merk dat mijn lijf daar ook blij mee is.

Take care,

Nienke

bietenquinoa2

The following two tabs change content below.
Nienke Becker is fitness & health journalist en founder en editor in chief van Glow.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.