Sportrage: Calisthenics

Misschien heb je ze al wel eens gezien, groepjes in parken of op speelplaatsen, die een flinke full body workout doen en spectaculaire tricks en krachtoefeningen uitvoeren met behulp van hun eigen lichaam. Geen gewichten, alleen de (speel)toestellen, de buitenruimte en hun eigen lijf. Dit zijn de sporters die inmiddels verknocht zijn aan een van de nieuwe sportrages: Calisthenics.

Kracht en lenigheid
Door het beoefenen van Calisthenics bouw je een krachtig en lenig lichaam op. Dat is ook niet zo gek, want oefeningen als push ups, dips, squats en pull ups behoren tot de basisoefeningen van deze spectaculaire sport. Er zijn dus veel elementen die je terug ziet komen in fitness, crossfit of HIIT. Maar ook zie je elementen terug van Free Running. Hoewel er dus veel elementen te herkennen zijn, is Calisthenics toch echt een op zichzelf staande sport, het heeft een eigen cultuur.

Speeltuin voor volwassenen
De sport is niet nieuw, in het buitenland wordt deze sport al jaren beoefend. Maar in Nederland ontdekken steeds meer mensen de sport. Zo kreeg Dordrecht in 2012 al het allereerste Calisthenics park van Nederland en inmiddels poppen er steeds meer speciale parken uit de grond. Door allerlei van die parken in de buitenruimte worden mensen ook meer gestimuleerd om er gebruik van te maken; een speeltuin voor volwassenen! 

Boys & girls
Calisthenics is heel erg street style, het wordt vooral gedaan door mensen die van de buitenruimte hun playground willen maken. Tot nu toe doen overwegend jongens en mannen aan Calisthenics, er is veel kracht en behendigheid voor nodig. Maar dat kan getraind worden, dus tijd om er verandering in te brengen girls? Op steeds meer plekken worden workshops georganiseerd en komen er dus speciale plekken om de spectaculaire sport uit te oefenen. Hou de Facebook pagina van Calisthenics Nederland in de gaten als je nieuwsgierig bent geworden!

Wat denk jij, is calisthenics wat voor jou?

Calisthenics_2

Lees ook:
Running trend: van minimale naar maximale ondersteuning?
Fitness & health trends 2015
5 nieuwe fitness trends
6 fitness mythes ontrafeld
Thuis trainen? 4 online platforms

Blijf up-to-date en volg ons op Facebook & Instagram (username @GlowMagNL).

1 Comment

  • Ik zie dit al een tijdje opkomen en ik vind het heel knap hoor wat ze allemaal kunnen, maar dit is echt niks voor mij…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.