Chinese congee

Congee (kon jie) is een Chinees rijstgerecht en wordt in het Mandarijn Zhoe genoemd. Ook in andere Aziatische keukens kom je dit gerecht geregeld tegen: in Japan heet het okayu, in Vietnam cháo, in Korea tjoek en in Indonesië boeboer. De rijst wordt in een ruime hoeveelheid water of bouillon gekookt waardoor het een papperige textuur krijgt. Congee is dan ook een ultiem bordje comfort voer, vooral als je een beetje grieperig bent. Volgens de traditionele Chinese geneeskunde versterkt congee je spijsvertering en voedt het je organen.

Congee kent net zoveel recepten als er Chinese grootmoeders zijn. Er zijn hartige en zoete varianten, met vis of vlees en vegetarische varianten. En dat is er ook zo fijn aan; je kunt het gerecht helemaal naar eigen smaak bereiden. Vervang het gekookte ei in dit recept door kip of tofu, de shiitaki en taugé door bimi of peultjes en zoete aardappel of winterwortel en je maakt een net zo lekkere én gezonde maaltijd, maar net even anders. In Azië kan dit gerecht op elk moment van de dag worden gegeten. Je kunt het vergelijken met de pannenkoek, die zijn er ook in eindeloos veel varianten en zetten we ook als ontbijt, lunch of avondeten op tafel. Als wij ’s morgens voor congee gaan dan eten wij het liefst een zoete variant: deze rijstepap met rozijnen en pruimen bijvoorbeeld.

Kook de zilvervliesrijst in ruim water met een snuf zout net zo lang tot-ie helemaal is ingekookt en je een smeuïge rijstepap hebt. Dit duurt ongeveer een uur. Roer af en toe door en voeg water toe als de rijst dreigt droog te koken. Kook de 2 eitjes, hard of zacht – whatever you like! Snijd de knoflook, het pepertje, de bosuitjes, gember en peterselie fijn. Leg wat stukjes bosui en een beetje peterselie apart. Doe een scheutje sesamolie in een wok en bak de knoflook, peper, ui en gember. Voeg de shiitaki en peterselie toe en bak het geheel tot de paddestoelen gaar zijn. Schep de groenten op een bord en wok de taugé kort, zodat-ie nog lekker knapperig is. Verdeel de rijst over de kommen en leg de groenten en het ei er boven op. Garneer met bosui, peterselie, cashewnoten en sesamzaadjes. Aan tafel!

Shoppinglist (voor 2 personen)
150 gram zilvervliesrijst
2 eieren, gekookt
200 gram taugé
200 gram shiitake (of andere paddestoelen)
2 bosuitjes
1 teen knoflook
1/2 rode peper
2 cm verse gember
verse peterselie of koriander
1 handje ongezouten cashewnoten (of ongezouten pinda’s)
sesamzaadjes
sesamolie en/of sojasaus
peper en zout

congee 1

Ook lekker:
Aziatische salade
Boekweitnoedels met avocado en zalm
Pasta met avocado roomsaus
Groene salade met feta en munt

Blijf up-to-date en volg ons op Facebook & Instagram (username @GlowMagNL).

Tags from the story
, , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *