CrossFit Masters Throwdown: op naar de finale!

De afgelopen weken deed ik mee aan een CrossFit wedstrijd. Zo’n qualifier waarbij je een een aantal workouts in je eigen box doet om vervolgens online alle scores in te leveren. Paste prima in dat post-triatlon workout programma, weet je nog? Dus ik schreef me in voor de Masters Throwdown (ja, ja, een veertiger zijn heeft zo zijn voordelen ;-)) en deed drie weken achter elkaar een workout die ons werd ‘opgedragen’. De top 12 mag door naar de finale op 20 en 21 januari. En guess what? I’m in!!

Realistisch?
Eerlijk is eerlijk, van tevoren ging het natuurlijk door mijn hoofd dat ik de finale wilde halen. Maar ik had geen idee of dat realistisch was. Zeker niet na die triatlon, want aan kracht heb ik behoorlijk in moeten leveren. Maar ik streed elke week voor mijn plekje en met de 8e plaats na 3 qualifiers zit ik er prima bij. Afgelopen weekend zag het er al goed uit maar nu is het echt officieel: ik ga naar de finale!

Doodeng
Dat kwartje is nu ook echt gevallen en wat denk je? Ik vind het rete-spannend! De qualifiers of finales die ik tot nu toe buiten de eigen box heb gedaan waren allemaal in teamverband. Maar nu? Nu ‘moet’ ik het toch echt alleen doen. Als zwemster was ik daar wel aan gewend, als triatleet trouwens ook. Maar dit is toch heus mijn eerste individuele CrossFit finale. En dat op mijn veertigste, ha!

Van de Olympische finale naar Lutjebroek
Veel mensen begrijpen het nog steeds niet. Ik stond in de finale van de Olympische Spelen en vind zo’n CrossFit wedstrijd doodeng. Hoe dan? Van een vol zwemstadion in Atlanta, Sydney, Athene naar een CrossFit wedstrijd in Lutjebroek. Nee in Amersfoort, maar you get the point. Het wordt me oh zo vaak gevraagd: hoe kun jij nog nerveus zijn? Ik probeer het je zo kort mogelijk uit te leggen… Iets doen waar je heel (héél) erg goed in bent geeft vertrouwen. Iets doen waar je veel minder goed in bent, in combinatie met het hoofd (en hart!) van een (oud-)topsporter geeft veel druk en onzekerheid. Makes sense? En dus vond ik mijn eerste marathon doodeng, was ik op van de zenuwen voor het WK triatlon voor amateurs en vind ik mijn eerste individuele CrossFit finale rete-spannend…

Hoe ging het?
There, I said it. Maar hoe ging het dan de afgelopen weken? De eerste WOD bleek aardig in mijn straatje te liggen. Hoewel ik van lange workouts hou, kon ik toch prima uit de voeten met deze 7 minuten WOD die bestond uit alleen maar kettlebell movements en roeien. Ranking na WOD 1? De 6e plek! Maar daarna… Ik wist dat er hoe dan ook een zware lift in zou komen en dat is echt mijn minst goede onderdeel. En ja hoor, daar was ‘ie… WOD 2 bestond 2 zware lifts (waarbij de beste 3 succesvolle lifts bij elkaar werden opgeteld) en een onderdeel met een maximaal aantal reps. Een 20e plek in totaal zorgde ervoor dat ik 2 plaatsen naar beneden zakte op het leaderboard, maar dat vond ik eigenlijk nog wel meevallen. En toen? The girls! WOD3 was echt een geweldige WOD. Voor mij niet alleen een leuke WOD maar ook eentje die goed in elkaar zat: een combinatie van 3 ‘Girl-WODs’ met barbell movements en gymnastische bewegingen. Op een goede dag had ik deze WOD af kunnen maken, maar ik ging niet echt lekker en miste net 1 rep binnen de toegestane tijd. Hoe dan ook was het genoeg voor een 5e plek. Niet voldoende om nog te stijgen op het leaderboard, maar mijn 8e plek had ik mooi veiliggesteld!

En nu?
In januari mag ik dus naar Amersfoort. Ik heb nog geen idee wat me daar te wachten staat. Ik hoop op veelzijdige WODs en een weekend vol fun! Ik heb nog 2 maanden om lekker door te trainen. En om me zenuwachtig te maken natuurlijk…. ;-)

Lonneke, Claudia & Kim, dank voor de organisatie van de qualifiers en tot in januari!
Beelden: Vivienne Magalie Photography

Meer over CrossFit:
6 tips van CrossFitters om gezonder te eten
CrossFit tijdens de zwangerschap: ja of nee?
Daarom doe ik mee aan de ‘CrossFit Open’
Met CrossFit beginnen maar durf je niet? Dag drempel!
CrossFit: wat heb je nodig?
Wat niemand je vertelt over CrossFit (sh*t I peed my pants)

Blijf up-to-date en volg ons op Facebook & Instagram (username @GlowMagNL).

 

Tags from the story
, ,

6 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.