Daarom doe ik mee aan de ‘Crossfit Open’

Ja, ik zei het al hè?… Dit jaar, 2016, moet de boeken in gaan als het jaar waarin ik mijn eerste crossfit wedstrijd ga doen. Dat het moment echter zó dichtbij zou zijn had ik nog niet voorzien. Maar ja, Dare to compete hè… Hallo ‘Crossfit Open’!

Crossfitters
Met gezonde spanning zie ik aankomend weekend tegemoet. Dan begint namelijk de ‘Crossfit Open’, een wereldwijde wedstrijd waaraan alle crossfitters (OMG, gebruikte ik dat woord echt terwijl ik over mezelf schrijf?) mee kunnen doen. Vijf weken lang krijgen we elke week een nieuwe WOD (Workout Of the Day). Dit kun je zien als de opdracht die we dat weekend moeten volbrengen. Zo goed mogelijk. Want het is een wedstrijd. Oh ja.

Elke week een WOD
Maar wat houdt het nu eigenlijk in? Voor mij is het ook allemaal nieuw, dus ik laat het een beetje over me heen komen. Maar in ieder geval weet ik wel dat op elke donderdag de WOD bekend wordt gemaakt voor die week. Ik heb wat filmpjes terug gekeken van vorig jaar en als de beste crossfitters ter wereld de WOD dan voordoen, ziet het er aardig beangstigend, euhm indrukwekkend, uit. Als de WOD bekend is heb je vervolgens tot maandag de tijd om de WOD te doen en je scores in te dienen.

Weer eens wat anders
Je doet dus de WOD in je eigen box, met je eigen buddies erbij (thank you!) en het is de bedoeling dat je deze zo snel mogelijk, zo goed mogelijk, of zo zwaar mogelijk uitvoert, afhankelijk van de opdracht. Een gediplomeerde judge moet jouw scores bijhouden en die scores lever je online in. Heb je geen box of geen judge? Dan moet je jouw WOD filmen en inleveren als bewijs van je score. Weer eens wat anders dan een hardloopwedstrijd waaraan ik inmiddels een beetje gewend was geraakt…

Gedachten…
Mijn gedachten? Nee, de Open is te vroeg, februari al! Nee, ik kan niet meedoen, want er zitten vast muscle ups in. Oh moeten we dan ook roeien (lees: bah!)? Nee, een wedstrijd waaraan alle crossfitters ter wereld meedoen, veel te ambitieus!

Maar weet je?… Bullsh*t!

crossfit open

Voor iedereen
Want wat ik juist zo gaaf vind: vanuit de crossfit community wordt werkelijk iedereen aangemoedigd om mee te doen. Kun je geen muscle ups? Nou en! Ben je al 62? Go for it! Net begonnen? Mooi startpunt! Natuurlijk is er voor elke WOD een scaled versie. En natuurlijk geeft het niks als het een keer niet lukt. Er hangt namelijk niets (maar dan ook niets!) vanaf. Waar het om gaat is dat we straks vijf weken lang met elkaar streven naar het beste. Onze eigen grenzen doorbreken. Tot het uiterste gaan. Zweten. Leren. En…plezier hebben!

Vijf te gekke weekenden
Dus ik leg m’n fijnste workout gear vast klaar, check tig keer per dag de officiële crossfit site en whatsapp belachelijk veel heen en weer met m’n trainingsmaatjes. Ik kijk uit naar vijf intensieve maar te gekke weekenden met mijn Wildheart buddies. Weekenden waarin je vooraf niet weet wat je te wachten staat. Weekenden waarin honderdduizenden crossfitters all over the world zichzelf gaan uitdagen. Hoe cool is het om daar deel van uit te maken?!

Kom je ook?
Wil je ook wat mee krijgen van de Crossfit Open? In elke box in Nederland worden de WODs in de aankomende vijf weekenden gedaan. Je kunt prima binnenlopen en ergens gaan kijken. Wel aanmoedigen dan hè!

crossfit

Beeld: Vivienne Magalie Photograpghy

The following two tabs change content below.

Madelon Baans

Madelon is partner van Glow, zelfstandig communicatie professional op gebied van sport & gezondheid, oud olympisch zwemster en schrijft graag over haar passie voor sport, gezondheid en gezond & lekker eten.

6 Comments

 • O, o wat herkenbaar. Ik heb me ook over laten halen om mee te doen. Met het klamme zweet in mijn handjes en de spanning in mijn beentjes. Doe ik voor mijn gevoel mee met de grote jongens.
  Jou schrijven maakt dat ik niet de enige ben met dit gevoel 💪 thanks!
  We kunnen dit.

 • Gaaf als je volgend jaar meedoet! Een mooie uitdaging om naartoe te werken. Dankjewel voor je succes wensen en veel plezier met trainen!

 • Inderdaad, meedoen met de grote jongens en meisjes, zo voelt het wel hè?! Maar we kunnen dit inderdaad en gaan er lekker van genieten! Succes en veel plezier Linda!

 • Heb me vandaag net voor de WOD ook nog laten overhalen om mee te doen. Ondanks dat ik waarschijnlijk geen enkele WOD rx kan doen, kon ik het toch niet laten. Competitiedrang ;) en hopelijk word ik in vijf weken een stuk sterker en kan ik volgend jaar misschien wel rx doen!

  Succes babe! You can do it :)

 • Wat super gaaf Jessica! Ik heb nu gemerkt dat ik het heel spannend vind maar ook super super gaaf! Het geeft natuurlijk niks als je niet RX mee kunt doen, ik vast ook niet allemaal (ik verwacht nog muscle ups, aaaaah). Heel mooi doel om naartoe te werken toch? En hoe gaaf is het om jezelf te kunnen meten en te kijken hoeveel verder je weer bent over een jaar. Gezonde competitiedrang (met jezelf!) volgens mij. Gaaf dat je meedoet, ik ga het volgen natuurlijk!! Succes! X

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.