O she glows: Daniëlle Vermeulen

Daniëlle Vermeulen (24) is sportpsycholoog en triatlete. Met haar bedrijf Animo Sportpsychologie helpt ze mensen om in beweging te komen en begeleidt ze sporters op het mentale vlak. Deze sportieve dame zal je vaker tegenkomen op glowmag.nl. Daniëlle gaat artikelen schrijven over de juiste mindset bij het sporten.

Triatlon
In 2013 deed ik mijn eerste triatlon en sindsdien ben ik verslaafd. Ik kom uit het wedstrijdzwemmen en dat komt natuurlijk goed van pas. Na al die jaren heb ik de zwemtechniek aardig goed onder de knie. Ik train ongeveer 7 tot 8 keer per week en doe een combinatie van zwemtrainingen, fietstrainingen, looptrainingen, core stability en krachttraining.

Hoe langer hoe beter
Ik ben een echte duursporter. Bij het wedstrijdzwemmen vond ik de lange afstanden al het leukst. Hoe langer hoe beter. Ik werd wel eens voor ‘gek’ uitgemaakt omdat ik vrijwillig de 1500 meter vrije slag zwom en het nog leuk vond ook. Toen ik een paar jaar geleden stopte met zwemmen op NK-niveau wist ik even niet wat ik mezelf aan moest. Ik vind het heerlijk om te sporten, maar ik heb ook een uitdaging nodig. Dat heb ik nu gevonden in triatlon. Met hardlopen en fietsen moest ik echt vanaf de basis starten. Als je iets nieuws leert maak je vooral in het begin grote sprongen, dat is zo gaaf!

Danielle Vermeulen 3

Sterk, fit en zelfverzekerd
Je zou zeggen dat sporten vooral energie kost, maar het geeft me juist ook enorm veel energie. Ik voel me zo lekker als ik volle trainingsweken draai. Sporten doet voor mij twee dingen. Aan de ene kant voel ik me er fysiek sterk, fit en zelfverzekerd door. En die positieve energie werkt op alle andere vlakken van mijn leven door. Aan de andere kant kan ik mezelf met sport constant blijven uitdagen. Dat houdt me scherp. Elk seizoen zoek ik weer de grenzen van mijn comfortzone op en zet ik een stapje verder. Dit gaat ook wel eens samen met twijfel of onzekerheid (kan ik het wel?), maar ik merk altijd dat je zoveel méér kan als je die stap gewoon zet!

Motivatiedipje
Wanneer ik denk aan alle gave wedstrijden die voor 2016 op de planning staan dan gaat het al kriebelen. Natuurlijk heb ik ook wel eens een motivatiedipje. Ik ben ook wel een keer moe of heb een pijntje. Af en toe geef ik daar ook gewoon aan toe. Soms heb ik dat even nodig. Het helpt als ik duidelijke doelen stel, zodat ik precies weet waar ik mijn energie op ga richten. Ik heb een hele goede trainer die mijn schema’s maakt. Het motiveert ook dat hij op de achtergrond meekijkt en me coacht. Bovendien geniet ik enorm van sporten. Meestal is dat de enige motivatie die ik nodig heb.

Danielle Vermeulen

Mensen van de bank af helpen
Mensen helpen om van de bank af te komen is een van de dingen die ik in mijn werk als sportpsycholoog doe. Ik ben veel bezig met het motiveren en in beweging brengen van mensen. Ik merk dat veel mensen die van de bank af willen komen maar dit moeilijk vinden, goed kunnen bedenken welk doel ze eigenlijk willen bereiken. De moeilijkheid zit hem vaak in stappen nemen om dat doel ook écht te gaan behalen. Vanaf de bank lijkt dat doel, zoals een snellere tijd of een sterkere core, heel ver weg. Daarom help ik mensen hun doelen om te zetten naar acties en maken we samen een plan om naar dat doel toe te werken. Wanneer je precies weet wat je wilt en hoe je er gaat komen, wordt het veel makkelijker om dat einddoel ook echt te halen. En wanneer iemand dat doel bereikt, is dat zo’n ontzettend mooi moment!

Geen moeilijke eter
Wanneer ik in een lekkere trainingsflow zit, krijg ik vanzelf meer behoefte aan gezond eten. Daar voel ik me dan ook lekkerder bij. Ik ben niet zo van de diëten of voedingshypes, van mij hoeft het allemaal niet zo moeilijk. Ik eet vooral vers en gevarieerd en let er met het vele trainen goed op dat ik voldoende eet. In gevarieerde voeding past wat mij betreft ook prima af en toe een wijntje of stukje chocola!

Ik houd enorm van lekker eten, maar met een druk trainingsschema lukt het vaak niet om uitgebreid te koken. Daarom ga ik vaak voor snelle, gezonde gerechten. Ik ontbijt altijd met een mix van yoghurt en kwark (dat geeft de perfecte structuur!) met lijnzaad, rozijnen en muesli. Af en toe ruil ik de muesli in voor cruesli met chocola, mijn guilty pleasure. Ik lunch meestal als een echte Nederlander met brood en ’s avonds eet ik pasta met kip en verse groenten, of een wokgerecht met verse groenten en een gebakken eitje.

Nog een guilty pleasure: pindakaas! Ik zou de hele dag wel boterhammen met pindakaas kunnen eten. Chips en friet vind ik heerlijk na een weekend zwaar trainen of een lange wedstrijd, dus af en toe geef ik daar aan toe. En ik hou ook erg van lekkere wijntjes en likeurtjes!

Vakantie is trainen
Tijdens mijn vakantie ga ik graag fietsen! En lopen, en zwemmen… De laatste jaren waren veel van mijn vakanties ook trainingsweken. Zo ben ik vorig jaar in Girona en Italië geweest om te trainen. Mooi weer, pittige klimmetjes en prachtige meren om in te zwemmen. Een gooitentje mee en lekker trainen! Maar af en toe vind ik het ook wel fijn om een trip te maken die niet in het teken staat van trainen hoor. Dan ga ik het liefst naar een grote stad waar ik nog niet eerder ben geweest.

Veel van mijn bijzondere herinneringen hebben met sport te maken. In 2014 deed ik de Alpe d’Huez triatlon in Frankrijk. Het beklimmen van de Alpe en het lopen op de top… Geweldig! Ik weet nog dat ik helemaal afgepeigerd op het hoogste punt in het loopparcours kwam en opeens een wolk in de vorm van Frankrijk zag. Daar werd ik zó blij van! Het klopte helemaal met alle endorfine die door mijn lijf raasde. Achteraf gok ik dat de vermoeidheid ook een rol speelde.

Een paar maanden geleden heb ik tijdens een trainingsweek in Italië zowel de Gavia, de Mortirolo als de Stelvio op gefietst. Terwijl ik de Stelvio op fietste dacht ik alleen maar: ik bouw hier een huis en fiets elke dag omhoog. De mooiste berg die ik ooit beklom!

Danielle Vermeulen 1

Ik zou graag een keer een lange fiets- of mountainbiketocht willen maken door Amerika of Australië. Een paar maanden al fietsend het land verkennen, geweldig lijkt me dat! Daarnaast staan er nog vele bergen op mijn bucket list. Ik hoop dat ik er elk jaar weer een paar af kan strepen.

Doelen en dromen
Ik raak altijd enorm geïnspireerd door de passie van anderen. Mensen die helemaal voor hun doelen en dromen gaan en daar met volle teugen van genieten. Ik kan zelf dingen meestal ook niet half doen. Als ik ergens voor heb gekozen en een commitment ben aangegaan, dan geef ik me ook helemaal. Live the life you love, love the life you live!

Meer weten over Daniëlle’s werk als sportpsycholoog? Check haar website en Facebookpagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.