Waarom dankbaar zijn goed is voor je hart

Als je vaker stilstaat bij waarvoor je dankbaar bent, houd je niet alleen je hoofd maar ook je hart healthy & happy. We schreven eerder al dat het tonen van dankbaarheid grote impact heeft op je geluksgevoel. Recent onderzoek toont aan dat elke dag opschrijven waarvoor je dankbaar bent ook een positief effect heeft op de gezondheid van je hart.

Hartslagvariabiliteit
Bij hartpatiënten die 8 weken elke dag opschreven waarvoor zij dankbaar zijn, steeg de hartslagvariabiliteit. Je hartslagvariabiliteit (HRV) is een wetenschappelijk aanvaarde maat voor het functioneren van je autonome zenuwstelsel. De voortdurende reactie van je hart op prikkels vanuit je lichaam en omgeving wordt aangeduid als de hartslagvariabiliteit. Het interval tussen de hartslagen moet daarbij – binnen bepaalde grenzen – zoveel mogelijk variëren. Hoe groter deze variatie hoe meer reactiemogelijkheden er beschikbaar zijn en des te beter je algemene gezondheid is.

Count your blessings
Je kunt het zelf proberen door elke dag 3 dingen op te schrijven waarvoor je dankbaar bent. Dit kan natuurlijk gewoon in een schrift of notitieboekje, maar er zijn ook speciale dankbaarheidsdagboekjes. Wat heb je vandaag gedaan waarvoor je dankbaar bent? Wie heeft je vandaag laten lachen? Hier lees je meer tips over hoe je je zegeningen kunt tellen. Heb je een rotdag en denk je je kunt de pot op met je dankbaarheid? Juist dan is het goed om stil te staan bij de dingen waar je dankbaar voor bent. In plaats van te kijken naar alles wat er misging en waar je van baalt ben je even gericht op iets waar je blij van wordt. Wedden dat je je daarna beter voelt? Met de Stress check Pro app van Azumio (ook beschikbaar voor Android) meet je in 2 minuutjes je HVR en kun je zelf testen of het werkt.

Klinkt het je allemaal te klef? Je dankbaarheid tonen heeft niet alleen invloed op je hart en geluksgevoel, maar ook op je succes. In het boek Grattitude works van Robbert A. Emmons staan meer leuke feitjes en handige tips.

dankbaar

Meer lezen:
Druk-detox: zo kick je af van stress
Waarom je van sporten gelukkig wordt
Waarom gelukkig zijn goed is voor je gezondheid
Wetenschappelijk bewezen: 5 gelukstips

Blijf up-to-date en volg ons op Facebook & Instagram (username @GlowMagNL).

Tags from the story
, , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.