De ongeschreven regels in het zwembad

Zwem je graag? En merk jij ook dat niet alle zwemmers ‘dezelfde taal spreken’? Ik krijg tijdens mijn cursussen vaak vragen van mensen. Hoe zit het nu met de verkeersregels? Kun je iemand nou wel of niet inhalen? En waar moet je verder nog op letten? Net als in de sportschool gelden ook in het zwembad wat ongeschreven regels. Die in de gym kennen we vaak wel: je gewichten netjes opruimen, de toestellen niet te lang bezet houden, alles netjes schoonmaken en ga zo maar door. De ongeschreven regels in het zwembad zijn echter lang niet altijd duidelijk. Ik schreef er eerder al eens over maar zet ze nog een keer handig op een rijtje!

Zwem rechtsom
Zwemmen doen we – net als rijden – rechts. We zwemmen rechtsom heen en rechtsom terug. Dit betekent dus dat je actief langs de lijn (of kant) zwemt en niet in het midden van de baan blijft. We zwemmen met elkaar in dezelfde baan ‘in rondjes’ dus. Vlak voordat je gaat keren mag je naar het midden van de baan sturen om daar te keren en weer rechts in de baan uit te komen.

Inhalen mag
Ik merk bij ‘mijn’ zwemmers dat ze vaak niet durven in te halen. Inhalen mag! Eigenlijk is het net als op de snelweg. Je houdt rechts aan en inhalen doen we links. Zwem jij sneller dan degene voor je? Geef dan even een zacht tikje op de voeten van de zwemmer voor je. Let op, dit doe je niet herhaaldelijk, want dat wordt als uiterst irritant ervaren. Maar een tikje betekent eigenlijk: “hee ik kom je inhalen!” Let er wel op dat je ook echt in staat bent om in te halen. Achter iemand zwemmen is vaak wat lichter, dus het tempoverschil met je voorganger moet groot genoeg zijn om er ook daadwerkelijk voorbij te komen.

Laat je inhalen
Veel mensen vinden het vervelend als ze worden aangetikt. Maar zo’n tikje betekent dus gewoonweg dat iemand er langs wil. Krijg je zelf zo’n tikje op je voet, dan ga je dus niet versnellen (nee echt niet!), laat zelfs je tempo als het kan heel eventjes wat zakken en houd je zoveel mogelijk rechts om je in te laten halen. Je blijft dan ook rechts tot aan het keerpunt, want dat is ook vaak zo’n punt dat iemand gemakkelijk langs je kan. Kortom: laat je gewoon inhalen, dat is geen schande!

Houd afstand
Net als in het verkeer is ‘plakken’ niet zo netjes. Lang bij je voorganger ‘op de voeten’ zwemmen is niet alleen heel vervelend voor de voorste zwemmer, maar het is in het zwembad ook behoorlijk not done! Op iemands voeten zwemmen is wat relaxter omdat degene voor jou meer werk verricht en jij in de slipstream mee kunt glijden. Juist daarom wordt het als vervelend ervaren door de voorste zwemmer. Ben je een buitenzwemmer dan ben je misschien juist gewend aan dicht op elkaar zwemmen, maar in het zwembad hoort dat er dus echt niet bij. Vertrek ook minimaal 5 seconde (en liefst als er ruimte is 10 seconde) na je voorganger. Geef elkaar de ruimte en houd afstand.

Vertrek nooit vlak voor iemand
Vertrek nooit (ik herhaal: nooit!) vlak voor iemand die aan komt zwemmen. Zeker niet als je niet zeker weet of je sneller bent dan deze zwemmer. Vlak voor iemand weggaan die net aankomt voor zijn keerpunt is echt niet netjes. Het is iets waar geregeld ruzie om ontstaat. Bovendien is het niet alleen vervelend, maar creëer je ook een onveilige situatie en dat willen we natuurlijk voorkomen!

Laat je ego thuis
Je bent misschien niet altijd de beste of de snelste in de baan. Dat geeft helemaal niets! Maar wees dus wel bereid je ego thuis te laten. Kies niet de snelste baan als je dat tempo niet bij kunt benen. Ga niet in de borstcrawl baan wanneer je deze niet goed genoeg beheerst. En laat je gewoon inhalen als iemand anders sneller is. We zijn er allemaal voor hetzelfde: een leuke (en goede) zwemsessie!

Wees vriendelijk
Het kan toch heus een keer gebeuren dat iemand zich niet aan de regels houdt. Of dat iemand anders vindt dat jij je niet aan de regels houdt. En soms vinden mensen het gewoon vervelend als ze worden ingehaald door jou. Je zal de eerste niet zijn die een flinke scheldpartij om de oren krijgt. Laat je daardoor niet gek maken. Blijf zelf altijd netjes, vertoon sociaal gedrag en blijf vriendelijk, no matter what! Als we dat allemaal doen dan wordt elke zwemsessie een feestje!

Wat is jouw grootste irritatie in het zwembad?

Beelden: Vivienne Magalie Photography

Meer zwemmen:
Zo wordt zwemmen nóg leuker!
10 redenen om te gaan zwemmen
Langer zwemmen? Dat doe je zo!
5 tips om sneller te zwemmen
Beter zwemmen? Doe dan deze oefeningen in de gym!
Zwemmen: een HIIT sessie

Tags from the story
, , ,

1 Comment

  • Ha wat een leuk stukje! Vooral dat ‘vertrek nooit vlak voor iemand’, mateloos irritant als mensen dat wel doen.
    Maar inderdaad de onbeschreven geschreven regels ;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.