Trainen en eten op basis van je DNA. Werkt dat?

Ons DNA is de belangrijkste drager van onze erfelijke informatie, het maakt ons uniek. Hoe meer we erover weten, des te beter kunnen we inspelen op de mogelijkheden (en onmogelijkheden) van ons lichaam. Je kunt nu ook specifiek trainen en eten op basis van je persoonlijke DNA. Maar hoe werkt dat eigenlijk?

DNAFit
Wij ondergingen bij Health City een DNAFit test en ontvingen op basis van ons eigen DNA een gepersonaliseerd trainings- en voedingsrapport. Op basis van een swipe wangslijm werd ons DNA geanalyseerd. Het rapport staat vol richtlijnen op het gebied van voeding en trainen. Sommige aspecten komen ons bekend voor, op basis van onze ervaringen en eerdere sporttesten, andere conclusies in het rapport verrassen ons. Dat ik als Olympiër op de sprintnummers uitkwam en het vooral moest hebben van mijn kracht komt bijvoorbeeld niet uit de test. Ik schijn toch iets meer aanleg te hebben voor duursporten. Dit betekent volgens de test dat mijn genen wijzen op een grotere reactie op duursport gerichte trainingsmethoden. Het is een close call, maar toch zag ik deze uitslag niet aankomen. Dat mijn lichaam een verhoogde behoefte zou hebben aan omega-3 vetzuren verbaast me daarentegen weer niet. Er gaat bij mij geen dag voorbij zonder avocado, noten of vette vis. Ik voel me simpelweg beter als ik daar voldoende van binnenkrijg.

Complex
Het DNAFit concept is naar Nederland overgekomen uit Engeland en wordt daar onder andere ingezet voor Britse atleten op hoog niveau. De grootste gebruikersgroep is echter de fitness sporter. De personal trainers gebruiken het daar om trainingen aan te passen of te optimaliseren voor de persoonlijke doelen die de sporters hebben. Het concept intrigeert ons. Want enerzijds wil je als sporter of healthie graag meer kennis en ervaringen opdoen die bijdragen aan een goede gezondheid en sterk en fit lichaam, anderzijds is DNA enorm complex en lijkt het wellicht een stap te ver. En hoe zit het bijvoorbeeld met recent onderzoek, waaruit blijkt dat beweging en sport de vorm en het functioneren van onze genen kunnen veranderen?

Doel bereiken door inzicht in DNA
De kern van het DNAFit concept berust dus op onze genen. De test rapporteert en analyseert 45 genetische varianten die worden geassocieerd met beweging en voeding. Alles om je doelen beter te kunnen bereiken. “De DNAFit test is gebaseerd op vele jaren onderzoek naar de manier waarop individuen reageren op training en voeding. Het rapport vertelt je niet welke sport het beste voor je is of voor welke sport je talent hebt. De genetische onderzoeken worden niet gebruikt om je doel te veranderen, maar om je te helpen je doel effectiever te bereiken door je inzicht te verschaffen in je persoonlijke DNA profiel”, zo belooft Health City. Harde conclusies blijken vooralsnog moeilijk te trekken. De sportaanbieder is echter ook realistisch. “Onze genen spelen een belangrijke rol, maar zijn nog steeds een onderdeel van een veel groter geheel dat talloze variabelen bevat.”

Wat zegt de sportarts?
Dat laatste bevestigt ook sportarts en judo-Olympiër Jessica Gal: “Ik geloof in de waarde van genetisch onderzoek voor de sport, met name in de toekomst. Het genetisch profiel van mensen is zó complex, er is eigenlijk nog maar weinig bekend. Harde uitspraken worden daarmee per definitie te kort door de bocht. Voorlopig zijn er nog heel weinig wetenschappelijke conclusies te trekken.”

Sportwetenschap en extra inzichten
En die wetenschappelijke onderbouwing wordt steeds belangrijker. De sportwetenschap is dan ook enorm in ontwikkeling. Door bijvoorbeeld analyses van bewegingen, gebruik van big data en innovaties in materialen worden stappen gezet om sporters beter te laten presteren. Onderzoek aan de fysieke kant brengt ook al veel inzichten; bewegingsfysiologie, voeding en psyche. DNA onderzoek kan in de toekomst wellicht extra inzichten geven. Recente inzichten vertellen ons echter dat we niet precies weten welke genen verantwoordelijk zijn voor welke eigenschappen en dat niet de genen, maar de interactie van processen beïnvloed moeten worden. Hier wordt in het DNAFit concept geen rekening mee gehouden.

Aanvullend onderzoek
Om de resultaten van DNAFit te kunnen onderbouwen, loopt momenteel een onderzoek in samenwerking met de universiteit van Manchester. Hierin wordt het effect van genetisch begeleide trainingsprogramma’s geanalyseerd onder atleten van de universiteit die verschillende sporten beoefenen. De eerste resultaten worden in het eerste kwartaal van 2015 verwacht.

Opmars
Laten we niet vergeten dat het ook om business gaat. We besteden allemaal geld aan onze gezondheid, mooie sportkleding of een sportschoolabonnement. We zijn bereid te betalen voor iets waar we ‘beter’ van worden. Dat er business in zit blijkt ook uit het feit dat er meer aanbieders zijn. Niet alleen Health City houdt zich bezig met training en voeding op basis van je DNA, ook bijvoorbeeld tweevoudig Olympisch atleet Patrick van Luijk richt zich op een vergelijkbaar concept. In China en Amerika kun je al jaren een dergelijke test laten uitvoeren en een rapport afnemen. DNA inzichten worden ook steeds meer gebruikt in de topsport. Hoe je het wendt of keert, inzicht en advies op basis van bepaalde genetische aspecten zijn bezig aan een opmars.

What’s in it for you?
Maar wat heb jij er nu aan, als doorgewinterde fitness chick, beginnende healthie of bewuste sportliefhebber? Weet je al veel over je eigen lichaam, over trainen en voeding en wat voor jou goed werkt op basis van ervaring? Dan geeft DNAFit je niet zo veel nieuwe inzichten. Wel kan het je helpen in je motivatie om iets vol te houden of te veranderen. Zo denk ik nu bewuster na bij elke kop koffie die ik drink, want mijn rapport zegt bijvoorbeeld dat ik gevoelig ben voor cafeïne. Heb je nog niet zo veel kennis en ervaring, maar wil je graag richting geven aan een nieuw sport- en voedingspatroon, dan kan een DNAFit analyse je wellicht meer houvast bieden.

Een DNAFit test kun je doen bij Health City en kost €169.

 

Benieuwd naar meer nieuws in de fitness wereld?
Fitness & health trends 2015
5 nieuwe fitness trends

Blijf up-to-date en volg ons op Facebook & Instagram (username @GlowMagNL)

DNAfit7

DNAfit5

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.