Dit helpt je door de duurtraining heen

Zo in het voorjaar merk je dat bij steeds meer van ons duurtrainingen op het programma staan. Want de eerste (halve) marathon komt eraan, de Roparun komt al langzaam in zicht of de eerste georganiseerde fietstour staat al gepland. Superleuke vooruitzichten! En wij vinden de weg er naartoe al even leuk. Maar toch – en eerlijk is eerlijk – is niet iedere duurtraining even leuk. Of zeker niet even gemakkelijk. Soms is het zwaar en wil je eigenlijk liever stoppen. Kun je een beetje motivatie gebruiken? Deze dingen helpen je door je duurtraining heen!

Een inspirerende route: plannen!
Voor sommige mensen is niets zo belangrijk als de omgeving waarin ze sporten. Dus houd je niet van lange saaie asfaltpaden, plan je duurtraining dan door de stad of de natuur. Plannen is in ieder geval weél superbelangrijk. Laat de route van jouw duurtraining niet aan het toeval over en plan je kilomters vooraf al in. Het helpt om te weten waar je gaat trainen en hoe je van punt A naar punt B (of weer terug bij punt A) gaat komen om ‘m ook echt door te zetten en af te maken.

Mind games
Merk je dat je alleen maar bezig bent met de pijntjes en ‘hoe zwaar je het hebt’? Ga dan spelletjes doen. Verleid je brein om ergens anders over na te denken. Ga de koeien tellen die je tegen komt, probeer figuren te zien in de wolken of tel de stappen van lantaarnpaal naar lantaarnpaal. Op die manier ben je ‘ineens’ niet meer bezig met die pijntjes en ongemakken. Je kunt ook een moving meditation proberen onderweg, let your mind wander free!
Mind wandering

Focus points
Zoals gezegd kun je er best last van hebben als je gedachten steeds naar de negatieve aspecten afdwalen. En we snappen het! Geloof ons dat de 30+ km trainingen in de marathonvoorbereiding niet allemaal van harte gingen! Merk je dat je alleen maar bezig bent met dat pijntje in je kuit, je brandende heup of je verzuurde onderrug? Kies dan een focus point in je loopstijl. Let bijvoorbeeld op je voor- of middenvoet landing en probeer met al je aandacht ‘licht’ te lopen. Of focus op je ademhaling, tel je stappen voor je inademing en maak meer stappen op je uitademing. Let op je houding, loop rechtop en houd je core op spanning. Kortom: kies een techniekpunt waar je écht mee aan de slag gaat!

Food
Onze duurtraining, of dat nu rennen, fietsen of zwemmen is, wordt per definitie leuker bij de gedachte aan de maaltijd die erop volgt! Yes #teamalwayshungry is present! Niets zo lekker als bedenken welk heerlijks je na de training gaat eten. Vooral een gezonde maaltijd vol voedingsstoffen kan zooooo lekker zijn na een lange training. Dus: voor de ochtendtraining weten wij al precies welk overheerlijk healthy breakkie we gaan eten! Promise yourself good food and you’ll be fine.

Neem een buddy mee
Samen trainen is toch zeker leuker dan alleen? Dus neem een maatje mee. Je hoeft niet eens samen je hele training af te leggen maar ergens samen heen gaan, meeting points afspreken of als het lukt stukken samen opgaan maken een duurtraining zo veel leuker! Heb je voor bijvoorbeeld jouw marathontrainingen niemand die zo’n end met je mee kan rennen in jouw tempo? Vraag dan iemand om een stukje aan te haken op de route, of vraag iemand om mee te fietsen. Op die manier heb je afleiding en samen kom je er wel doorheen!

Wat doe jij als je de duurtraining moeilijk doorkomt?

Beeld: Vivienne Magalie Photography

Lees meer:
10 tekenen dat je een hardloper bent
Langere afstanden lopen? Vergeet de korte intervals niet!
Zwemmen saai? Zo maak je jouw zwemtraining leuker!
Geen zin in je thuis workout? Zo doe je ‘m toch!

Blijf up-to-date en volg ons op Facebook & Instagram (username @GlowMagNL).

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.