Eerste hulp bij… sport

Sporten is leuk, lekker en gezond. Maar het is niet alleen maar halleluja natuurlijk, eerlijk is eerlijk, sporten brengt ook risico’s met zich mee. Tijdens het sporten is er ook altijd kans op blessures of ongevallen, dat is nu eenmaal zo. Veel coaches zijn daar bewust mee bezig en weten in zo’n geval hoe te handelen. Maar geldt dat voor alle trainers? En hoe zit dat met de meer laagdrempelige sportinitiatieven zoals self made crews, groepjes, buddies of clubjes? Je denkt er misschien niet vaak over na, maar is er altijd iemand bij die eerste hulp kan verlenen als er wat gebeurt? Een belangrijk aspect om wél eens over na te denken!

EHBO cursus
Een EHBO cursus, misschien heb je er nog nooit over nagedacht… Op zich fijn als je er nog nooit mee te maken hebt gehad, maar zeker tijdens het sporten kan er altijd wat gebeuren. Hoe fijn is het dan dat jij weet wat je moet doen? Dat jij rustig kunt blijven, niet in paniek raakt en iemand kunt helpen. Of dat jij geholpen kunt worden door iemand?…

Het Rode Kruis
Het Rode Kruis ken je misschien wel van de sportevenementen waar je zelf aan mee doet. En sowieso kent iedereen het Rode kruis van Serious Request. Maar wist je ook al dat je bij het Rode Kruis door heel het land een goede EHBO cursus kunt volgen? Dat je dat als bedrijf, club of vereniging kunt doen, maar ook gewoon als particulier? En dat ze niet alleen de reguliere EHBO cursussen aanbieden, maar zelfs ook speciale workshops voor EHBO specifiek gericht op sport? Nu wel dus!

Leerzaam
Tijdens de EHBO cursus leer je zo ontzettend veel! Van reanimatie en beademing tot de stabiele zijligging en het omgaan met bloedingen, wonden, verstikking en verslikking. Ik ben persoonlijk heel blij dat ik weet wat ik moet doen als er wat gebeurt. Dat ik na de cursus weet hoe ik moet handelen en dat ik ook direct iets kan doen als er wat om me heen gebeurt tijdens het sporten.

Waar is de dichtstbijzijnde AED?
Fijn als je kunt reanimeren, maar nóg fijner als je ook weet waar de dichtstbijzijnde AED te vinden is. In de ideale situatie zou elke sportschool, club of vereniging een AED moeten hebben, maar de praktijk is wat weerbarstiger. Als er wat gebeurt kun je heel ‘eenvoudig’ de dichtstbijzijnde AED (laten) halen, alle aangemelde AED’s zijn namelijk in één oogopslag te vinden in de Rode Kruis app.

Rode Kruis app
Die app moet je sowieso op je telefoon hebben als je het mij vraagt, want deze app helpt je door alle handelingen heen in geval van nood. Maar niet alleen in nood. De app staat vol met handige tips en hulp bij aandoeningen en letsels. Je doet ‘gewoon’ wat de app zegt, zo simpel kan het zijn!

Dus… geef jij training, of train je regelmatig in een groep(je)? Hoe zit het met jouw kennis of die van de trainers en mensen om je heen? Kennis opdoen is eigenlijk ‘zo gepiept’ en vooral ook zo geregeld. Zo kunnen we met elkaar lekker veilig blijven sporten. Want dat is toch wat we het liefste doen?!

Voor een EHBO cursus (standaard of op maat) of een EHBO workshop speciaal gericht of sport, op locatie of op een plek naar keuze, neem je contact op met het Rode Kruis. Veel zorgverzekeraars vergoeden ook nog de cursus, dus check vooral wat er voor jou mogelijk is. Voorkomen is toch beter dan genezen?

Beelden: Vivienne Magalie Photography

Lees ook:
Vegetariër en sporter? Dan herken je vast deze vragen!
5 goede redenen om een sportevenement te bezoeken
Triatlon termen uitgelegd
Waarom hardlopen in het buitenland zo leuk is

Blijf up-to-date en volg ons op Facebook & Instagram (username @GlowMagNL)

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.