Wielrennen voor beginners: 6 fiets tips

Veel mensen krijgen in de zomerperiode de fietskriebels. En waarom ook niet? Fietsen is een low impact sport, dus blessures krijg je niet snel. Het Nederlandse fietslandschap leent zich prima voor een tochtje op de racefiets. Heb jij ook de fietskriebels en net je eerste racefiets aangeschaft? Wielrennen voor beginners; een paar fiets tips!

Klikkerdeklik
Die klikpedalen, dat is even wennen! Je zit ‘vast’ met je schoenen aan je pedalen en dat is in het begin behoorlijk onwennig. Ga daarom op een parkeerterrein of een rustig stuk weg goed oefenen met klikken voordat je aan je eerste tochtje begint. Je zult de eerste niet zijn die in de pedalen vast blijft zitten. En we spreken uit ervaring…

Houding
Fietsen is natuurlijk bij uitstek goed om je conditie op te bouwen en sterke benen te krijgen. Maar zeker in het begin zit je nog niet ontspannen op de fiets. Dat betekent dat je armen (niet zo hard in je stuur knijpen!), schouders en nek in het begin aardig wat te verduren krijgen. Let daarom goed op je houding en probeer jezelf elke 10 minuten eraan te herinneren dat je ontspannen blijft zitten. Ontspannen zitten betekent lekker fietsen en minder belasting voor je bovenlijf!

Opbouwen
Net als bij andere sporten is het verstandig om rustig op te bouwen. Ga je gelijk je eerste tocht voor 80 kilometer? Dat kan natuurlijk, maar de volgende dag zit je geheid op de blaren. Begin gewoon rustig met een tochtje van maximaal 20 kilometer en voer de kilometers langzaam op. Je lijf moet wennen aan het fietsen en is je erg dankbaar als je het verstandig opbouwt.

Warm up & cool down
Bij wielrennen wordt de warming up en cooling down nog wel eens vergeten. Maar die Tourrenners fietsen ook gewoon netjes in en uit hoor! Begin dus met rustig fietsen en bouw het tempo langzaam op als je goed warm bent. Eindigen met een eindsprint kan best, als je daarna nog maar even lekker uit fietst. En vergeet niet te stretchen! Deze yoga moves zijn superfijn voor na het fietsen.

Smeren, smeren, smeren
Ja… We snijden het onderwerp écht even aan. Op een zadel zitten betekent namelijk dat er druk en wrijving komt in je ‘vrouwelijke zone’. En niet in de positieve zin… Een goede fietsbroek is daarom echt een must om het tussen je benen een beetje fraai en vriendelijk te houden. Daarnaast – en dit is echt een van de beste tips die we je kunnen geven – maak van vaseline je nieuwe BFF! Als je alles goed insmeert, voorkom je een hoop ongemakken down there!

Lezen
Wielrennen is een populaire sport en dat betekent dat er veel over te lezen is. Verdiep je erin, want daar leer je van en het is vaak nog leuk leesvoer. We kunnen je het boek Vrouw en Fiets van Nynke de Jong en Marijn de Vries vol tips voor beginners van harte aanbevelen, veel leuker wordt het niet om over fietsen te lezen! Maar ook het nieuwe magazine en online platform Pedala voor vrouwen die fietsen. Of check de tourspecial van Helden Magazine die nu in de winkels ligt!

Je weet het hè, de Tour wacht op niemand: happy cycling!

Fietsen

Lees ook:
Fijne yoga moves voor fietsers
Motivatie: de 10 minuten regel
Een PR neerzetten? Ga taperen!
Must try zomersporten

Blijf up-to-date en volg ons op Facebook & Instagram (username @GlowMagNL).

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.