Fietsen in het donker: tips & tricks

Zomeravonden zijn heerlijk. Het is lang licht en na een werkdag heb je nog alle tijd om de fiets op te springen voor een lekker rondje. Op mooie avonden zelfs in korte broek en mét zonnebril. Helaas zit dat er voorlopig niet in. Betekent dat dan dat je nu alleen maar in het weekend buiten kunt fietsen? Nee joh, dat kan ook prima in de herfst en winter! Vijf tips zodat je ook in in het donker én de kou je kilometers kunt maken.

 1. Kleed je goed aan
  Bij fietsen is het heel belangrijk dat je met laagjes werkt. Kies voor een thermo onderlaag. In ieder geval een thermoshirt, maar misschien zelf ook een thermo-onderbroek. Daaroverheen trek je een lange fietsbroek en een fietsshirt met lange mouwen aan. Liefst eentje die de wind ook iets tegenhoudt. Zorg voor warme sokken en als het straks echt koud wordt ook voor een buff, muts en goede handschoenen. Daarin mag je best een keer investeren want koude handen op de fiets zijn vre-se-lijk. Als laatste is het slim om over je schoenen ook overschoenen te dragen.
 2. Koop verlichting voor op je fiets
  Fietsen in het donker gaat prima zolang je maar zorgt voor goede verlichting. Die zorgt ervoor dat je goed zichtbaar bent en daarnaast, ook heel belangrijk, dat je goed kunt zien waar je fietst. Zorg voor een wat grotere lamp aan de voorzijde van je fiets zodat je flink wat schijnkracht hebt. Je kunt kiezen voor een lamp die je op je stuurt bevestigt of voor een lamp die je als het ware op je helm zet. Beide kan natuurlijk ook. De lamp achterop je fiets, die je bijvoorbeeld bevestigt aan je zadel, mag eventueel wel iets kleiner zijn. Oh ja, extra tip: zorg wel dat de batterij van je lamp opgeladen is.
 3. Zoek een fietsmaatje
  Vind je het wat eng en onwennig in het donker op de fiets? Samen is het een stuk minder eenzaam. Vraag of één van je trainingsmaatjes met je meegaat. Dat is gezellig en met twee lampen zie je ook nog eens veel meer!
 4. Bedenk van te voren je route
  Natuurlijk zijn niet alle wegen even geschikt om in het donker op te fietsen. De leuke landweggetjes kun je beter voor een weekendtochtje bewaren. Maar er zijn vaak zat wegen in de buurt die wel goed verlicht zijn. Bedenk van te voren hoe je rondje er uit gaat zien want in de zomer is lekker dwalen heerlijk, in het donker is het toch wat minder fijn.
 5. Wees net iets voorzichtiger
  Het is goed om iets bedachtzamer op de fiets te zitten. In het donker zie je een oneffenheid in de weg net iets minder goed en ook bochten zijn wat lastiger in te schatten. Bedenk ook dat niet iedereen zo goed verlicht is als jij dus dat er altijd ineens iemand voor of naast je kan fietsen of lopen.

Met deze tips zijn er eigenlijk nog maar heel weinig excuses over. Dus maak jezelf winterklaar, verzamel de juiste spullen, bedenk een plan en spring op je fiets. Ook als het donker is!

wielrennen

Lees ook:
Veilig sporten in het donker: 5 tips
Wielrennen voor beginners: 6 tips
Fijne yoga moves voor fietsers
ICE ICE baby: belangrijke info bij je dragen tijdens het sporten
Motivatie: de 10 minuten regel

 

Blijf up-to-date en volg ons op Facebook & Instagram (username @GlowMagNL).

The following two tabs change content below.

Tessa Linssen

Product Manager PowerBar op NutriSense
Tessa Linssen is triatlete en werkt als Marketing & Communicatie Manager bij de Johan Cruyff Foundation. Deze vrolijke en stralende iron woman heeft een doorzettingsvermogen waar je 'u' tegen zegt en geeft tips over haar favoriete sporten: hardlopen, fietsen en zwemmen.

Laatste berichten van Tessa Linssen (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.