Fit blijven tijdens vakantie? Ga wandelen!

De vakantie staat voor mensen voor de deur: fijn! Als je frequent sport is de vakantie een welkome afwisseling en een mooi rustmoment, maar ook een beetje ‘spannend’. Want op vakantie beweeg je vaak wat minder. “Blijf ik dan wel fit en moet ik niet te veel inleveren?” Herkenbaar? Voor veel mensen vast wel! Maar wil je heel gemakkelijk fit blijven tijdens vakantie? Ga dan lekker wandelen!

Wandelen… Het klinkt soms een beetje suf toch? Maar niets is minder waar! Door te wandelen blijf je namelijk super fit. En zeker buiten onze landsgrenzen zijn de wandelingen vaak nog een stukje uitdagender, waardoor het soms een echt pittige workout wordt. Van wandelen blijf je fit en gezond!

#1 goed voor je conditie
Bam! Wandelen is super goed voor je conditie. Veel mensen denken je bijvoorbeeld echt moet hardlopen om conditie op te bouwen, maar dat hoeft zeker niet altijd. Van stevig doorwandelen bouw je een goede conditie op! Met wandelen kun je ook echt variëren, dus afwisselen in snelheid. Hierdoor maak je er een gevarieerde intervaltraining van met wisselende hartslag en dat is supergoed voor je fitheid! Ben je op vakantie, dan heb je vaak ook nog eens te maken met wisselende ondergrond waardoor het tempo en de impact automatisch wisselt. Juist goed dus!

#2 goed voor je longen
Als je veel wandelt vergroot je het vermogen van je longen om zuurstof op te nemen. Je versterkt dus niet alleen je eigen conditie, maar werkt ook aan sterkere longen. Dit zorgt ervoor dat je langer actief kunt blijven. Bovendien zorgen gezonde en sterke longen er ook nog eens voor dat je nog gauw dat sprintje naar de tram in kunt zetten zonder buiten adem aan te komen ;-) Ben je in het buitenland op vakantie dan kun je vaak ook nog eens genieten van de prachtige natuur en bijbehorende schone lucht. Je doet je longen dus een groot plezier met een goede holiday hike!

#3 goed voor je spieren
Spieren hebben beweging nodig, anders verdwijnen ze. Dat klinkt misschien gek, maar als je jouw spieren onvoldoende aan het werk zet, dan bouw je geen kracht op, ook niet in de basis. Door te wandelen kun je spierweefsel opbouwen als je nog helemaal niet sport. Maar wanneer je al wel sport dan ben je op vakantie misschien bang dat je de basis kwijt raakt… Wandelen is je redding, want je kunt daarmee je spieren op basisniveau behouden. Handig! Wat denk je van berg op – hallo bovenbenen, billen en kuiten! Maar ook naar beneden is een prima training voor je benen en je core. Let’s go!

#4 goed voor je hart
Je hart, misschien wel de belangrijkste spier van allemaal. Wandelen is goed voor je rikketik! Logisch, want bewegen is dat sowieso, maar juist ook met wandelen kom je in een goede hartslagzone om je hart te trainen. En een gezond hart is een gezond leven. Ga je op vakantie elke dag minimaal een half uur wandelen? Dan verlaag je de bloeddruk én je cholesterolgehalte in het bloed. Zo gek nog niet toch?

#5 goed voor je hoofd
Last but not least, wandelen is heel goed voor je hoofd. Nu doet vakantie op zich al veel goed voor je mentale welzijn natuurlijk (duh!) maar door lekker door de natuur te wandelen ben je vaak écht in staat om dingen los te laten. Forest bathing (‘bosbaden’ ja) wordt steeds populairder en steeds meer mensen ontdekken de helende kracht van de natuur. Maar het is ook wetenschappelijk bewezen dat mensen die wandelen opgewekter zijn en een beter geheugen hebben. Al die mooie vakantiewandelingen worden dus extra bijzondere herinneringen. Ik zou er lekker op uit trekken!

Ga je veel wandelen en pak je ook pittig terrein mee? Zorg dan in ieder geval voor goede wandelschoenen! Die zorgen ervoor dat je voeten en spieren en gewrichten de impact van de stappen goed kunnen opvangen. Maar ook goede wandelkleding is wel aan te raden als je er echt op uit trekt! Kleding die ademt en afhankelijk van de weersomstandigheden kan een fijne regen- en winddichte jas ook geen kwaad. Het aanbod aan wandel gear is reuze! Soms is er zo veel dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Maar wist je dat je bij ShopAlike.nl het aanbod kunt zien van alle winkels bij elkaar? Superhandig om te vergelijken en juist díe schoenen of jas te scoren die je nodig hebt!

Uit ervaring kan ik je vertellen dat de pittige maar oh zo mooie wandelingen tijdens mijn vakantie in Schotland ervoor hebben gezorgd dat ik fit en met net zo’n goede conditie weer thuis kwam. Kon ik thuis mooi de draad weer oppakken!

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met ShopAlike.nl

Lees ook:
8 tips voor een reis door Schotland
10 dingen die je moet checken als je op reis gaat
Zo blijf je fit tijdens het reizen
Sportief Salland: voor nature lovers en buitensporters
Hoe vind je healthy hotspots op reis?

Blijf up-to-date en volg ons op Facebook & Instagram (username @GlowMagNL)

 

 

 

 

2 Comments

  • Ook super! Heerlijk om te doen als er een zwembad (of open water) is. Maar op veel plekken is dat er niet en dan kan een rondje wandelen of een mooie tocht deze activiteit ook bieden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.