Fitness trends 2016

Na een overzicht van de foodtrends voor het nieuwe jaar kan een overzicht van de fitness trends 2016 natuurlijk niet uitblijven. Welke trends uit 2015 blijven nog even en welke nieuwe komen eraan? We verklappen vast dat gadgets en smartswear the next big thing zijn en dat HIIT voor het derde jaar op rij hot is.

1. Wearables
Fitness trackers, smart watches, hartslagmeters en GPS-trackers zoals de Jawbone, Fitbit, Apple Watch en Garmin sporthorloges worden nóg populairder in 2016. Niet alleen gadgets meten van alles, maar ook slimme sportkleding (of artikelen, zoals de slimme yogamat) meet al je bewegingen, hoe hoog je hartslag is, hoeveel vocht je verliest, wat je lactaat-gehalte is en hoeveel calorieën je verbrandt.

>> Trends in sportkleding

2. Bodyweight training
Mensen gebruiken al eeuwen hun eigen lichaamsgewicht om te trainen, maar de fitnessindustrie heeft er de afgelopen jaren een label opgeplakt waardoor steeds meer sportscholen speciale bodyweight workouts aanbieden. Het is geen geheim dat we fan zijn van deze manier van trainen. Het is simpel en effectief en doordat je geen materialen nodig hebt kun je altijd en overal een workout doen. Handig als je weinig tijd hebt, thuis wilt trainen of op reis bent!

>> 5 oefeningen voor sterke armen

3. High-intensity interval training (HIIT)
High-intensity Interval Trainingen, korte trainingen die bestaan uit drills van oefeningen op hoge intensiteit gevolgd door een korte periode van rust, zijn nog steeds razend populair. Een workout duurt vaak niet langer dan 30 minuten en je wordt er snel sterk en fit. We like!

>> 5 killer moves voor je HIIT workout

4. Krachttraining
Krachttraining blijft populair in alle sectoren van de gezondheids- en fitnessindustrie. Niet alleen jonge mensen trainen met gewichten in de sportschool, ook ouderen, kinderen en mensen met een blessure of chronische ziekte doen aan krachttraining om hun gezondheid te verbeteren en sterker te worden. Veel gezondheids- en fitnessprofessionals nemen krachttraining op in hun trainingsprogramma’s om het algehele welbevinden van cliënten te verbeteren.

5. Vraag naar opgeleide en ervaren fitnessprofessionals
De economie groeit en zo ook de vraag naar fitness professionals. Het toegenomen aantal fitnessprofessionals betekent niet alleen meer concurrentie, maar ook een toenemende vraag naar een zekere mate van regulering in de vorm van gecertificeerde opleidingen.

6. Personal training
Trainen met een personal trainer blijft populair. Je wordt uitgedaagd, leert de juiste techniek en werkt onder begeleiding naar een doel. Personal trainers blijven een belangrijke rol houden in fitness en health centers, medische fitnessprogramma’s en als zelfstandige trainers.

7. Functional fitness
Deze manier van trainen is gebaseerd op het idee dat de training bewegingen en activiteiten in het dagelijks leven nabootst, zoals bukken, traplopen, je kind optillen, boodschappen dragen, of een deur opentrekken- of duwen. Met deze manier van trainen maak je je lichaam sterk zodat je fluitend je dagelijkse dingen kunt doen.

8. Fitnessprogramma’s voor ouderen
Onderzoek toont aan dat je na je 40ste spiermassa en kracht begint te verliezen. Om ervoor te zorgen dat ouderen gezond en vitaal blijven zijn fitnessprogramma’s voor deze doelgroep cruciaal. Zelfs kwetsbare ouderen kunnen hun evenwicht en de capaciteit om hun dagelijkse activiteiten uit te voeren verbeteren wanneer ze relevante functionele fitnessoefeningen doen.

9. Lichaamsbeweging en afvallen
Misschien niet echt een trend, want veel mensen worstelen met hun gewicht en willen graag afvallen. Health- en fitnessprofessionals blijven de combinatie van lichaamsbeweging en voeding (calorierestrictie) inzetten om hun cliënten te helpen om gewicht te verliezen.

>> 8 tips om gezond te eten

10. Yoga
Yoga is populairder dan ooit. Yoga lijkt zichzelf elk jaar opnieuw uit te vinden en te vernieuwen, waardoor het steeds meer mensen aanspreekt. Power yoga, Bikram yoga, Ashtanga, Vinyasa, Jivamukti, Hatha, Yin…. We kunnen nog wel even doorgaan, want er zijn héél veel verschillende vormen en er komen steeds nieuwe vormen bij. Of je nu meer rust in je hoofd wilt, leniger of sterker wilt worden, een intensieve workout wilt doen of afwisseling zoekt naast je rondjes hardlopen, voor iedereen is er wel een vorm die past.

>> Welke vorm van yoga past bij jou?

2016-fitness-trends-infographic

Bron: The American College of Sports Medicine

Meer lezen:
Trends in sportkleding
Food trends 2016
Waarom je van sporten gelukkig wordt
6 fitness mythes ontrafeld

Blijf up-to-date en volg ons op Facebook & Instagram (username @GlowMagNL).

1 Comment

  • Ik denk dat vooral het gebruik van de fitness trackers / smartwatches enorm gaat toenemen komend jaar. Maar goed, die staan natuurlijk ook niet voor niks bovenaan in dit lijstje ;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.