Hoe behoud je focus tijdens een hardloopwedstrijd?

Mijn hardlooptrainingen doe ik graag langs het water. Lekker kilometers maken langs het kanaal terwijl mijn gedachten alle kanten op gaan. Tijdens zo’n training focus ik me niet altijd op één ding, maar ben ik vaak met van alles tegelijk bezig: van de techniek waar ik op wil letten en mijn pasfrequentie, tot wat ik die avond ga eten en dat ik toch echt weer aan afspraak bij de tandarts moet maken. Sommige dingen denk ik heel bewust, maar ik laat ook af en toe mijn gedachten lekker de vrije loop. Op die manier is de training ook een stukje ontspanning, want als ik klaar ben is m’n hoofd heerlijk leeg.

Bij een wedstrijd ligt mijn focus vaak heel anders. Op de een of andere manier ben ik me dan veel bewuster van wat ik denk en voel, en van wat ik zou moeten denken en voelen. Een soort van hyperactieve staat van bewustzijn. Dan ga ik vaak ook bewust op zoek naar bevestiging dat de wedstrijd goed gaat. Dit doe ik door te kijken of er iets níet goed voelt, en dat is waar het mis kan gaan. Als je actief op zoek gaat naar iets dat niet goed voelt, dan kan je namelijk altijd wel wat vinden. En zodra je iets gevonden hebt, dan ga je het al snel uitvergroten en slaat de twijfel toe.

Op zo’n moment word je ineens meegezogen door negatieve gedachten en dan is het knap lastig om dat te doorbreken. Ook wanneer je het zwaar krijgt, moe wordt of gaat verzuren kan je wel eens negatief gaan denken. Als je dit laat gebeuren, dan loop je vaak niet zo’n beste race meer.

Je kunt een aantal dingen doen om op zo’n moment je aandacht te verleggen en je focus weer terug te pakken. In deze blog gaat het over hardlopen, maar deze tips kan je natuurlijk ook bij andere sporten toepassen!

1. Focus je op je techniek
Wanneer je je aandacht blijft richten op iets negatiefs (bijvoorbeeld pijn, vermoeidheid of blaren), dan wordt het probleem in je hoofd vaak alleen maar erger. Een manier om hiermee om te gaan is om je op één onderdeel van je techniek te focussen. Bijvoorbeeld op het ontspannen van je armen, of het behouden van een hoge knie-inzet. Door je aandacht volledig te leggen op dit punt, is je focus op een andere plek dan het negatieve en loop je weer een stuk lekkerder door. Het beste is om van tevoren al een onderdeel van je techniek te bedenken om je op te focussen wanneer je het zwaar krijgt, zodat je snel de denkstap kunt maken op een moeilijk moment.

2. Leg je focus buiten jezelf: ga bijvoorbeeld rode shirts tellen
Als je merkt dat je hoofd maar blijft doormalen tijdens de race, kan het ook lekker zijn om je aandacht even helemaal ergens anders op te richten. Overmatige focus op jezelf kan er soms namelijk voor zorgen dat je niet meer helemaal ontspannen loopt. Op zo’n moment kan je je aandacht ook op iets totaal anders richten, zoals het tellen van rode shirts of hoeveel petjes je ziet tijdens de race. Je aandacht is dan even weg van wat er allemaal met je lijf gebeurt tijdens een wedstrijd, omdat je op een gecontroleerde manier ergens anders mee bezig bent.

3. Visualiseer iets waar je naar uitkijkt
Wat is er mooier dan over de finish lopen aan het einde van een race? Of denk je toch liever aan die knuffel van je partner aan het einde, of de koude energiedrank (of het biertje…) dat op je staat te wachten? Door tijdens het lopen alvast vooruit te denken naar een mooi of fijn moment, verleg je je aandacht van de vermoeidheid die je voelt naar een positief vooruitzicht. Visualiseer er maar op los, want jij gaat die finish halen!

hardlopen

Kijk voor meer informatie over sportpsychologie op de Facebookpagina of Website van Animo Sportpsychologie!

Meer hardlopen:
7 trailrunning tips voor beginners
6 tips voor je mentale instelling bij het hardlopen
Dit moet je weten als je een marathon gaat lopen
Hardlopen zonder muziek: 5 redenen om dat eens te doen
Rustig hardlopen: 6 tips

Blijf up-to-date en volg ons op Facebook & Instagram (username @GlowMagNL).

The following two tabs change content below.
Daniëlle is sportpsycholoog en triatlete. Met haar eigen bedrijf Animo Sportpsychologie geeft zij sporters mentale training en helpt zij hen het beste uit zichzelf te halen. Ook kan jij als sporter of als niet-sporter bij haar terecht voor coaching. Zij helpt mensen om zich te ontwikkelen en zo lekker mogelijk in hun vel te zitten. Kijk voor meer informatie op www.animo-psychologie.nl of bezoek de Facebook pagina 'Animo Sportpsychologie'.

Laatste berichten van Daniëlle Vermeulen (toon alles)

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.