Dutch Cuisine terug op het menu

Chefkoks brengen de Hollandse pot weer tot leven. Verse groente krijgt de hoofdrol op het menu, vlees en vis een bijrol. Dit is het uitgangspunt van Dutch Cuisine, een koksgilde dat deze maand werd opgericht door chefkoks als Luc Kusters, Niven Kunz, Albert Kooy, Hans Everse, Bas Cloo en Theo van Rensch. De initiatiefnemers willen de Nederlandse keuken herontdekken en terug op de kaart zetten. De Nederlandse keuken is van oudsher een mix van regionale en internationale ingrediënten en kooktechnieken. Eigenwijs, maar altijd praktisch, eenvoudig en met smaak.

Centraal staat echt eten: pure ingrediënten die door mensen zelf worden bereidt, in restaurants en thuis. Niet alleen het gebruik van Nederlandse producten is belangrijk, maar ook aandacht voor gezonde voeding, respect voor de natuur en de kwaliteit van producten. Less is more.

Je hoeft natuurlijk geen topkok te zijn om je door deze chefs te laten inspireren. In je eigen keuken aan de slag met een (h)eerlijke Hollandse maaltijd? Dutch Cuisine gaat uit van deze principes:

Cultuur
80% Nederlandse/regionale producten en 20% buitenlandse producten of van buiten de regio.

Gezond
50% groenten en 50% vlees/vis en streef naar 80% groenten en 20% vlees/vis.

Natuur
Gebruik wat de natuur ons in de seizoenen biedt. Voorkom verspilling door zoveel mogelijk van het product te benutten.

Kwaliteit
Kies voor eerlijke kwaliteit producten en gebruik waar mogelijk: biologisch, fairtrade, diervriendelijk, puur, vers, uit het seizoen en regionaal.

Waarde
Vlees en vis worden steeds schaarser en dus duurder en kwaliteit heeft een prijs. Wanneer we meer groente eten en kleinere porties vlees en vis is dit goedkoper, dat levert winst op: voor jezelf, voor de boer en producent en voor de planeet. In prijs kun je beter kiezen voor een kleine portie kwaliteit dan een grote portie massaproductie.

Kijk op gastronomics.com voor heerlijke Hollandse recepten, informatie en tips.

groente free images

Tags from the story
,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.