Feel good food: pompoen

Behalve dat je griezelige gezichten van pompoen kunt maken, is pompoen ook een hele gezellige groente. Pompoen is echt feel good food. Wie wordt er nou niet vrolijk van de oranje ronde bol? En het is ook nog eens een heerlijke en veelzijdige groente. Je kunt er van alles mee maken: van smoothies tot soep en van stamppot tot taart.

De pompoen is familie van de komkommer en meloen. Er zijn verschillende soorten pompoenen maar in Nederland is de grote ronde oranje pompoen het bekendstPompoen is een echte vezelbom en goed voor je darmflora en spijsvertering. Ook zit pompoen boordevol bètacaroteen, vitamine E en C. Goed voor je ogen, huid en weerstand dus. Verder is pompoen caloriearm en rijk aan verschillende mineralen. De koolhydraten in het vruchtvlees helpen je om fit en sterk te worden terwijl de hoeveelheid ijzer en vitamine B2 zorgt voor een goede toevoer van zuurstof in je bloed. Pompoen is dus een goede groente om je lichaam mee te voeden na een intensieve training in de herfst en winter.

Je kunt een pompoen tot zeker een half jaar bewaren. Het liefst op een koele, donkere en goed-geventileerde plek (niet in de koelkast). Aangesneden pompoen kun je verpakt in folie zo’n 5 dagen in de koelkast bewaren. Je kunt blokjes, puree of soep ook invriezen.

Gewone pompoen
De pompoenen van de Cucurbita Pepo familie komen het meeste voor. Deze pompoenen zijn rond of langwerpig en oranje, lichtgeel of groen van kleur met geel-oranje vruchtvlees. De gewone pompoen kan wel 45 kilo zwaar worden. Omdat het vruchtvlees niet zo zoet en smaakvol is als van andere pompoensoorten, kun je deze pompoen het beste gebruiken voor chutneys of verwerken in gerechten met veel kruiden en gember.

Hokkaïdo-pompoen
De Hokkaïdo-pompoen is een kleine Japanse pompoen met een fel oranje schil en donkeroranje vruchtvlees. Deze pompoen zie je vaak in de supermarkt liggen. Wat zo bijzonder (en handig!) is aan de Hokkaïdo is de zachte schil die je kunt opeten als de pompoen biologisch is geteeld. De Hakkaïdo is niet alleen erg makkelijk klaar te maken doordat je hem niet hoeft te schillen, maar ook door zijn kleine formaat. Deze pompoen is dan ook ideaal om pompoensoep van te maken, maar je kunt hem ook stomen, bakken, smoren en in de oven bereiden.

Flespompoen
De flespompoen (in de VS bekend als butternut squash) heeft een klein tot middelgroot formaat en een fles- of peerachtige vorm. De flespompoen is crèmekleurig en heeft oranje vruchtvlees met vrij weinig pitjes. Het vruchtvlees van een flespompoen is zoet en boterachtig van smaak en je kunt er soep, brood, taart en andere toetjes mee maken. De zoete, boterachtige smaak komt het meeste tot zijn recht als je de pompoen in de oven bereidt en is dan ook heerlijk als bijgerecht met een beetje olijfolie, zeezout en rozemarijn. Je kunt een flespompoen het makkelijkst schillen door eerst een stukje van de onder- en bovenkant te snijden, zodat je de pompoen neer kunt zetten. Vervolgens halveer je de pompoen in de lengte en kun je hem schillen. Verwijder daarna de zaadjes.

Spaghettipompoen
De spaghettipompoen is een kleine Japanse pompoen die in spaghetti-achtige draadjes uiteenvalt als je hem kookt en het vruchtvlees met een vork verwijdert. De gele spaghetti-draden zijn een prima calorie-arm en glutenvrij alternatief voor pasta. Je kunt de pompoen bakken in de oven of koken in water. Prik de pompoen op enkele plaatsen in met een vork voordat je hem bereidt, zodat hij gelijkmatig gaar wordt. Als je de pompoen in de oven bakt, verwarm de oven dan voor op 190°C en bak de pompoen totdat je de schil met je vinger kunt indrukken. Nadat je de zaadjes en vezels hebt verwijderd, houd je ongeveer de helft van het oorspronkelijke gewicht van de pompoen over.

Kijk voor handige tips om je pompoen te snijden en schillen dit filmpje van Allerhande.

Bron: allrecipes.nl

Tags from the story

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *