Avocado non cheesecake

Genieten van een overheerlijke cheesecake en toch op je gezondheid letten? Dat kan met deze avocado-citroencake waarvan ook echte zoetekauwen zullen smullen, let maar op! Een heerlijke treat voor bij de koffie of thee!

Verwarm de oven op 180 C. Begin met de bodem. Meng het deeg zoals op de verpakking staat onder ‘ koekjes’. Doe het deeg in een grote springvorm, druk goed aan en zorg dat je een dunne bodem maakt. Zet de springvorm in de oven en bak de bodem 15-20 min. Haal de bodem uit de oven en laat goed afkoelen. Buiten of bij een open raam gaat dat sneller.

Nu ga je aan de slag met de vulling. Zet een pannetje met 150 ml water op, voeg de gedroogde cranberry’s en de agar-agar vlokken toe. Laat zachtjes koken en roer af en toe met een houten lepel totdat de agar-agar is opgelost en je een zachte gelei hebt. Pak een grote kom. Snijd de avocado’s door de helft in de lengte, haal de pit eruit en schep het vruchtvlees in de kom. Voeg het citroensap, de citroenrasp, agavesiroop of honing, merg van het vanillestokje en een snuf zeezout toe. Mix alles met een mixer tot een gladde zachte mousse. Tip: stop het uitgeschraapte vanillestokje in de suikerpot of in een pot honing. Zo heb je pure vanillesuiker of honing als je de volgende keer iets lekkers gaat bakken.

Haal de agar-agar met cranberry’s van het vuur als het een gladde gelei is geworden en meng er een paar eetlepels van de avocadomousse door. Voeg dan de rest van mousse toe en meng goed. Pak de springvorm en verdeel de mousse over de bodem en egaliseer met een spatel. Dek de cake af met aluminiumfolie en zet in de koelkast. Laat minimaal 2-3 uur opstijven, hoe langer hoe lekkerder de bodem wordt. Dat kan ook ’s nachts. Door het citroensap blijft de avocado mooi groen. Garneer de taart met fijngehakte pistachenoten en gedroogde cranberry’s.

Shopping list
1 Rit Honey-spice cake mix (Verkrijgbaar in de natuurwinkel. De kit bestaat uit volkoren meelsoorten en specerijen gezoet met ruwe rietsuiker)
120 gram (biologische) roomboter of 120 gram kokosolie extra vierge
10 el biologische agavesiroop of 6 el (biologische) honing
1 citroen (sap en 1 el rasp van de schil)
4-5 rijpe avocado’s
30 gram pistachenoten
30 gram gedroogde cranberry’s
5 gram agar-agar vlokken/poeder (zeewier dat je gebruikt als natuurlijke vervanger voor gelatine, verkrijgbaar bij de natuurwinkel )
1 vanillestokje (schraap het merg uit het stokje)
150 ml water
snuf zeezout

Variatietip: gebruik in plaats van avocado rijpe bananen of mango! Voeg dan minder agavesiroop of honing toe, omdat bananen en mango van nature zoeter zijn.

The following two tabs change content below.
Kasia Vermaire is food & health coach en Nederlands eerste vrouwelijke theesommelier. Ze studeerde Health & Science, Sports & Nutrition en Metabolic Typing en deelt op Glow haar favoriete workouts en recepten.

Laatste berichten van Kasia Vermaire (toon alles)

Tags from the story
, , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *