Boekweit-appel blini’s

Zoek je een alternatief voor de appelflap of oliebol met oud & nieuw? Deze blini’s zijn heerlijk en gezond. Een blini lijkt een kruising tussen een pannenkoek en poffertje en komt oorspronkelijk uit Oost-Europa. In dit recept gebruik ik appel en rozijnen, maar blini’s zijn ook erg lekker met banaan of bosbessen. Ik koop boekweitmeel meestal bij de Jumbo (in het schap bij de glutenvrije producten), dit is een mooi en puur product.

Laat de rozijnen (of cranberries) wellen in warm water. Verwarm de oven voor op 70˚C en schil en rasp de appel. Verwarm de melk (of het water) in een steelpannetje tot deze lauw is. Meng wijsteenbakzuur of bakzout met boekweitmeel en kaneel (en geklopt eiwit) in een grote kom. Maak een kuiltje en schenk de opgewarmde melk erbij. Roer goed door. Voeg de geraspte appel en rozijnen (of cranberries) toe aan het beslag.

Verwarm een beetje kokosolie of boter in een koekenpan. Voor een bord vol kleine blini’s: schep per blini 2 eetlepels beslag in de pan en bak 2-3 minuten per kant. Je kunt ook de hele pan vullen met een dun laagje beslag en de blini’s als een pannenkoek bakken en oprollen. Houd de blini’s warm in de oven tot ze allemaal klaar zijn. Serveer met honing, agavesiroop of appeldiksap.

Shopping list
100 g boekweitmeel
1 Goudreinet appel, geraspt
1 volle tl wijsteenbakzuur of bakzout
150 ml soja- of amandelmelk (of water)
1 eiwit, opgeklopt (hoeft niet, maar je krijgt dan een iets dikker en luchtiger beslag)
kokosolie of roomboter
1 hand rozijnen (of cranberries), geweld
kaneel (of speculaaskruiden)
honing (of agavesiroop of appeldiksap)

Variatietip: een eetlepel geroosterde pitjes door het beslag geeft een extra bite. Chocoholic? Voeg wat (rauwe) cacaopoeder toe aan het beslag. Hou je meer van hartig? Laat het fruit weg en serveer met een plak gerookte zalm. Ook lekker als voorgerechtje.

WD_7e89cf814b48fd72

Tags from the story
, , , , ,

3 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *