Pimp je pap

Ontbijten met pap, of porrdige zoals de Engelsen dat zeggen, is helemaal hot. Ik ben daar ook dol op! Helemaal nu het kouder wordt. Ook handig: je kunt de pap ’s avonds al maken zodat je de volgende dag snel een heerlijk en voedzaam ontbijt klaar hebt. Je kunt natuurlijk voor de old school oats gaan, maar kies voor de variatie eens voor gierst of bruine ronde rijst. Smaakvol, supergezond, minder saai. Ik voeg meestal een stukje kombu zeewier toe. Dit zorgt ervoor dat het graan extra goed verteerbaar wordt, maar kombu bevat ook belangrijke mineralen zoals jodium. Je kunt de granen vooraf weken, maar dat hoeft niet per se. Ik gebruik altijd een snelkookpan, maar je kunt ook een gewone pan met deksel gebruiken. Nog makkelijker: heb je zilvervliesrijst, bulgur, quinoa of een ander graan over na je warme maaltijd? Bewaar het in de koelkast en maak daar de volgende ochtend je pap van.

Kook de gierst of bruine ronde rijst met een stukje kombu zeewier ter grootte van een postzegel en een snuf zeezout. Kook 30 minuten 1 kop gierst op 3 koppen water, of 1,5 uur 1 kop bruine ronde rijst op 5 koppen water. Laat ’s nachts de pan op je fornuis staan. Schep de volgende ochtend het graan eruit wat je nodig hebt en zet de rest in de koelkast. Je hebt zeker genoeg voor 3 dagen. Doe een paar eetlepels van de rijst of gierst in een pannetje, voeg wat amandelmelk of rijstmelk toe en verwarm 10 minuutjes op laag vuur. Voeg de bessen en het lijnzaad toe en kook even mee. In de tussentijd rooster je wat zonnebloempitten of pompoenpitten in een droge koekenpan. Door de pitten te roosteren maak je ze beter verteerbaar. Dit kun je eventueel ook al de avond van te voren doen. Doe je pap in een kom en strooi er de pitten en eventueel nog wat bessen over.

Shoppinglist
gierst / bruine ronde rijst
amandelmelk of rijstmelk
gojibessen en/of cranberries
lijnzaad
zonnebloempitten en/of pompoenpitten
kombu zeewier (toko of natuurwinkel)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *