Food trends 2014

Na een overzicht van de fitness en health trends van 2014 kan een overzicht van de food trends voor het nieuwe jaar natuurlijk niet achterblijven. In 2014 gaan we voor puur natuur, kwaliteit en massaal aan de spruitjes, zeewier en thee.

 1. Groenten
  2014 wordt het jaar van de groenten: groente bij je ontbijt, lunch en warme maaltijd en ja, ook bij je dessert. Was in 2013 boerenkool veggie of the year – nee geen stamppot, maar door je groene smoothie, bij je omelet met zalm of roerbakmaaltijd – volgend jaar zijn spruitjes helemaal hip. En we gaan weer lekker experimenteren: spruitjessalade, spruitjessoep en geroosterde spruitjes. Ook restaurants waar met louter groente wordt gekookt maken een opmars.
 2. Andere proteïnebronnen
  Dankzij initiatieven als Meatless Monday neemt de groep flexitariërs toe. Kant-en-klare vleesvervangers zitten vaak boordevol toevoegingen, daarom kiezen we natuurlijke producten als eieren, peulvruchten en tofu. Maar we gaan ook op zoek naar alternatieven: zeewier bijvoorbeeld. Durf je het aan een hele maand geen vlees te eten? In januari start Veganuary. Als je nog twijfelt: zet je tanden in een Dutch Weed Burger en je weet dat je die beef burger niet zal missen. Echt. Niet.
 3. Voeding als medicijn
  We worden ons steeds meer bewust dat voeding van grote invloed is op onze gezondheid. Voorkomen is beter dan genezen en daarom gaan we gezonder eten: meer fruit en groenten en gebalanceerde, gevarieerde maaltijden. Ook zetten we voeding steeds meer in als medicijn. Zelfgemaakte sapjes en drankjes winnen het van anti-verkoudheidsmiddeltjes van de drogist. Superfoods als chiazaad, gojibessen en mulberries blijven ook volgend jaar populair.
 4. We gaan voor lokaal en kwaliteit
  We kiezen vaker voor streekproducten en gaan vaker naar de bakker, slager en kaasboer voor biologisch, eerlijk en puur eten. We zijn bereid om iets meer te betalen voor goede producten bij een speciaalzaak en eten liever een klein stukje vlees wat lekker en verantwoord is. 
 5. Ontlijnen
  Lijnen en crashdiëten zijn passé. We gaan niet langer voor een quick fix maar voor een structurele aanpak: een gezonde levensstijl waarin gezond eten en bewegen centraal staan. En om dat goed vol te kunnen houden hoort af en toe een patatje of taartje erbij. Het old school ‘genieten met mate’ dus.
 6. Clean eating
  De clean eating trend wordt nóg populairder. Naarmate er meer bewijs komt dat bewerkt voedsel niet goed is voor je gezondheid en na de vele voedselschandalen willen we ‘puur natuur’ eten. Clean eating is geen dieet bedoeld om af te vallen, maar een lifestyle dieet om voedsel dicht bij de natuur te eten en geraffineerde voedingsmiddelen met kunstmatige chemicaliën, smaakstoffen en conserveringsmiddelen te vermijden. Op het menu van de clean eating clan staat mager vlees, vis, groenten, fruit, noten, zaden en slimme koolhydraten zoals zoete aardappel en oergranen.
 7. Thee
  Bye bye barrista, hello thee sommelier. Starbucks opende dit najaar de eerste Tea Bar in New York en er zullen ongetwijfeld meer tea bars hun deuren openen volgend jaar. Wat we steeds vaker zien in horeca: een speciale menukaart voor thee met mooie blends van losse kruidenthee. De munttheerage is voorbij en we gaan voor groene thee: een uitstekende antioxidant en stimulans voor je stofwisseling. In opkomst is Matcha, groene theepoeder uit Japan. Maar ook thee als alcoholvrij alternatief voor wijn bij de maaltijd, cocktails van thee en koken met thee is hot.

thee

Tags from the story

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.