Food trends 2016

Kombucha, lokaal gebrouwen biertjes, spelt pizzetta’s en weckflessen; je zag ze afgelopen jaar regelmatig voorbij komen. Welke trends uit 2015 zetten door en welke nieuwe rages kunnen we verwachten? De food trends voor 2016 op een rij.

 1. Van clean naar clear eten
  Is de clean eating trend al een tijdje voor veel health foodies een lifestyle geworden, in 2016 gaat de trend om minder industrieel geproduceerd voedsel te eten een stapje verder. We willen weten wat we in onze mond stoppen en waar ons eten vandaan komt. In restaurants zien we steeds vaker informatie over ingrediënten en leveranciers op de menukaart. Wordt er gewerkt met biologische producten, welke toevoegingen zitten in een gerecht en is het stukje vlees van een dier dat een goed leven heeft gehad? Maar we eisen ook dat voedselfabrikanten eerlijk en duidelijk zijn. We kopen producten waarop ‘natuurlijk’, ‘gezond’ en ‘suikervrij’ staat, maar is dat wel zo? We willen niet alleen weten wat er niet in zit, maar vooral wat er wél in zit. Labels en etiketten worden dus duidelijker, ein-de-lijk!
 2. Lokaal meets global
  We willen lokale producten, maar ook de exotische smaken van ver. Dit betekent dat producten van ver steeds vaker in Nederland worden geteeld: Nederlandse zoete aardappels, exotische pepers uit Almere en Nederquinoa. Dit volgt de trend die de aardappel eeuwen geleden heeft gezet: de transformatie van een oorspronkelijk Zuid-Amerikaans knolgewas tot de Hollandse pieper.
 3. Groen, groener, groenst
  We bereiken een omslagpunt voor groenten. Speelden groenten de laatste jaren al de hoofdrol op je bord, nu duwen ze vlees helemaal aan de kant of er zelfs af. Niet alleen vanwege de stijgende prijzen van rundvlees en alle horrorverhalen over hormonen, maar ook omdat we bewust kiezen voor voeding die goed is voor onze gezondheid én het milieu. Restaurants spelen hier goed op in. Vegetarische maaltijden worden niet gepresenteerd als flauw voer voor hippies, maar als culinaire hoogstandjes die heerlijk smaken met een goed glas wijn.
 4. Kruiden en specerijen
  We gaan steeds vaker voor warme, aromatische smaken en gebruiken kruidenmengsels uit verschillende keukens. We zien Arabische, Christelijke en Joodse invloeden, maar ook Japanse en Ethiopische. Mengsels bevatten onder meer piment, kardemom, gember, koriander, kaneel, zwarte peper, zeewiervlokken en maanzaad. Kurkuma wordt hét kruid van 2016. Zag je het afgelopen jaar al in sapbarren, in 2016 ga je het ‘heilige kruid’ ook tegenkomen op de menukaart in restaurants.
 5. All day breakfast
  Door de 24-uurs economie gaan maaltijden in elkaar overlopen en worden uitwisselbaar; ontbijt is diner en diner is ontbijt. Buiten de deur ontbijten is al een tijdje hip, maar er poppen steeds meer ontbijtrestaurants op waar je de hele dag kunt ontbijten of brunchen.
 6. Snacken
  We gaan van 3 maaltijden per dag naar meerdere eetmomenten met kleinere maaltijden en snacks. Nu suiker in het verdomhoekje zit, zie je een verschuiving van zoet naar hartig en van rijk aan koolhydraten naar eiwitrijk. Plantaardige eiwitten blijven populair en zien we terug in steeds meer producten: van repen van bonen en linzen tot snacks van kikkererwten. Ook zien we steeds vaker gezonde snacks zoals groentechips, crunchy broccoli en sesam crackers in het schap.
 7. Bonen 
  De Verenigde Naties hebben 2016 uitgeroepen tot het jaar van de boon. Bonen en peulvruchten zijn niet alleen gezond, ze verkleinen de ecologische voetafdruk en zijn duurzaam. Ook in de ‘Richtlijnen goede voeding 2015’ van de Gezondheidsraad staat dat het slim is om tenminste één keer per week peulvruchten te eten. Tegelijkertijd passen bonen en peulvruchten perfect bij ‘het nieuwe eten’: minder vlees, minder koolhydraten, meer plantaardige vezels. Ambassadeur van de boon Herman den Blijker bracht dit jaar het inspirerende kookboek Herman over Bonen uit. “Als leverancier van heilzame voedingsstoffen is de boon gelijkwaardig aan de peperdure superfoods die tegenwoordig overal opduiken. Bonen bewijzen dat gezond eten geen rib uit je lijf hoeft te kosten en ook heel lekker kan zijn”, aldus de Rotterdamse chefkok. Wij zijn fan!
 8. Poké
  Zaten eerder dit jaar alle hippe health foodies in de VS nog aan de bone broth (homemade vleesbouillon), poké (spreek je uit als poke-ay) the next big thing. Dit gerecht is vanuit Hawaï overgewaaid naar het vaste land en het beste te omschrijven als een kommetje met fijngehakte verse vis. In Amerika schieten poké eettentjes, waar ze het gerecht upscalen met groenten en rijst, als paddestoelen uit de grond. Wij zijn benieuwd of we in 2016 poké hier op de menukaart gaan tegenkomen!

poke
foto: @the influation

Meer lezen:
De kracht van kruiden
Zo gezond is kurkuma
Gember voor herstel
10 tips voor meer energie

Blijf up-to-date en volg ons op Facebook & Instagram (username @GlowMagNL).

 

Tags from the story
, ,