Vet gezond: avocado

We love avocado! Niet alleen vanwege de heerlijk romige, licht nootachtige smaak, maar ook omdat de groene vrucht ontzettend goed voor je is. Avocado’s bevatten veel vezels, enorm veel essentiële voedingsstoffen, zoals omega-3, vitamines A, C, D, E, K en de B vitamines.

In de vrucht zitten veel enkelvoudig onverzadigde vetten, soms wel tot 30 procent. Vet? Jazeker! Het zijn de goede vetten, die je helpen om je cholesterol in balans te houden, de kans op diabetes te verminderen en  je hart gezond houden. Kortom: vetten die je nodig hebt. Dankzij de koolhydraten, eiwitten en mineralen is avocado ook nog eens goed herstelvoer voor na een pittige workout.

Nog een voordeel: de mogelijkheden van avocado zijn eindeloos! Blend een avocado door je soep of groene smoothie. In salades is avocado heerlijk, zeker in combinatie met vis. Maar ook een wrap met kipfilet en avocado is een fijne traktatie. En laten we niet vergeten dat je er ook van kunt smullen als beleg op je cracker, rijstwafel of (spelt)boterham. Zelfs als taartvulling kun je avocado gebruiken. En natuurlijk in een gezonde dip: guacamole!

Er zijn veel verschillende recepten voor quacamole. Eén van onze favorieten is deze zachte en romige dip met kwark (of crème fraîche). Voor een grovere guacamole gebruik je een vork, voor een gladde dip een staafmixer of keukenmachine. Verwijder het vruchtvlees van de avocado’s en voeg daar een geperst teentje knoflook, de fijngesneden tomaat en een flinke snuf gemalen chilipeper of fijngesneden verse peper aan toe. Prak of mix het geheel tot de gewenste structuur. Voeg het sap van de citroen toe en een flinke lepel kwark of crème fraîche. Roer goed door en breng verder op smaak met wat peper en zout.

Heb je nog wat guacamole over? Dat kun je gerust nog een paar dagen bewaren in de koelkast. Dek de guacamole af met een laagje water, dan blijft het mooi groen. Wil je het restje opeten? Giet het laagje water eraf en roer de guacamole door. Wist je trouwens dat dit ook voor een halve avocado goed werkt? Leg de helft die over is in een bakje met water en zet in de koelkast. De volgende dag is je avocado nog groen en prima te eten.

Shoppinglist
2 rijpe avocado’s
1 kleine tomaat
1 teentje knoflook
1/2 citroen
1 eetlepel kwark of crème fraîche
chilipeper (gemalen of vers gesneden)
peper en zout

Avocado in water
Wat is jouw favoriete gerecht met avocado?

Tags from the story
, ,

3 Comments

  • Een tip om een avocado sneller te laten rijpen: doe de avocado samen met rijpe bananen in een papieren zak en bewaar op een donkere plek (buiten de koelkast).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *