Gear up: zet op die badmuts

Voor recreatieve zwemmers is het vaak nog een no-go: de badmuts. Toch heeft zwemmen met een badmuts veel voordelen. Dus wat is dat toch met het slechte imago van die muts? Komt het door de bloemetjesmutsen die we vroeger in het zwembad zagen bij oudere dames? Of is het toch een beetje angst voor het onbekende? We helpen je een handje op weg!

Voordelen
Het beste argument om er één aan te schaffen: het zwemmen wordt gemakkelijker! Door het dragen van een badmuts ligt je hoofd namelijk hoger in het water en dat komt je zwemhouding en stroomlijn ten goede. Daardoor lijkt je hoofd ook wat ‘lichter’ en dat zwemt dus gemakkelijker. Met een badmuts op heb je geen last van rondzwierend haar. Zelfs met kort haar is het prettig als het niet voor je ogen gaat zitten of heen en weer zwabbert in het water. Ook is het beter voor je haar. Je houdt het water niet helemaal tegen en er komt ook zweet in je haar wanneer je een badmuts draagt, maar dat is altijd beter dan met je haren een uur in chloorwater toeven. Kleur jij je haar? Dan heb je nog een extra argument om met een badmuts op te zwemmen.

Materiaal
Een badmuts heb je in verschillende varianten: siliconen en latex. De siliconen variant is een dikke badmuts en zit vrij strak. Deze blijft doorgaans goed zitten en je doet er lang mee. Een latex badmuts is een dunne badmuts en zit wat losser op je hoofd. De latex variant gaat wat minder lang mee en kan eerder scheuren.

Shoppen
Wil je een badmuts kopen, dan heb je misschien niet in één keer gelijk het allerbeste exemplaar te pakken. Het is toch, net als bij veel sportspullen, een kwestie van proberen wat voor jou werkt. Heb je veel haar? Kies dan een siliconen cap. Heb je een klein hoofd (en minder haar)? Ga dan voor een speciale junior siliconen cap. Kun je niet zo goed tegen iets ‘knellends’ op je hoofd? Begin dan met een latex cap. In sportwinkels vind je vaak een beperkt aanbod badmutsen. Wil je weten wat er allemaal te krijgen is? Check dan vooral de online zwemshops. Bye bye bloemetjesbadmuts, hier vind je de stoerste exemplaren!

Onderhoud
Na het zwemmen kun je het beste je badmuts binnenstebuiten te drogen hangen, bijvoorbeeld in de douche. Is de cap droog, strooi er dan een piepklein beetje talkpoeder in. Daarmee voorkom je dat het opzetten van de badmuts bij een volgende zwemsessie een onaangename gebeurtenis wordt. Wees voorzichtig met lange of scherpe nagels, want hierdoor kan je badmuts scheuren.

Je denkt natuurlijk dat iedereen naar je kijkt met zo’n muts op je hoofd. Maar dat gevoel had je misschien ook toen je voor het eerst een tight aan trok. En ja, natuurlijk is het wennen, zo’n strakke cap om je hoofd. Maar give it a try! Want je zult zien dat je na een paar baantjes echt niet meer zonder wilt.

Is de badmuts voor jou een no-go, of ga je het toch een keer proberen?

Afbeeldingen: Vivienne Magalie Photography

Tags from the story
, , , , ,

9 Comments

 • En heb je zoveel haar dat het niet makkelijk in een normale badmuts past: Er bestaan bij Speedo ook speciale mutsen voor mensen met lang haar!

 • NATUURLIJK draag ik een badmuts…. ik kan echt niet meer zonder! En als je denkt dat ik een oud omaatje ben ofzo? Nee! Ik ben een 14-jarig meisje! Het zit echt 1000000000000000000000000000000000000000000000000000x beter dan zonder badmuts

 • Ik zwem echt niet zonder badmuts! Al kan ik me voorstellen dat het wennen is als je t niet gewend bent.

  Je hoofd houdt er wel wat warmte door vast, dus aan het eind van de training is het heeerlijk om dat ding af te doen en met je hoofd het water in te gaan.

 • Hoe zit het met de mannen die badmutsen dragen.
  Ze zijn er wel maar het zijn er niet veel.
  Alle nadelen van chloor gelden ook voor mannen.
  De voordelen van de badmuts bijna allemaal.

  Maar er is ook nog een nadeel dat ik hier niet tegen kom.
  Je hoofd koelt veel minder met een badmuts op.
  Zeker als je sprintjes gaat trekken kun je snel een rode boei tevoorschijn toveren.

 • @Koen, veel mannen zien we niet met een badmuts nee! En inderdaad houd je wel veel warmte vast met een badmuts. Maar lekkerder zwemmen en gezond haar is ook wat waard! Overtuig jij alle mannen van de voordelen? ;)

 • Ik heb net een ontzettend leuke badmuts besteld (en ontvangen). Nu voel ik me in ieder geval geen saaie muts in het zwembad!

 • Nu ik weer serieus wil gaan zwemmen moet ik wel aan de badmuts, aangezien ik tegenwoordig mijn haar verf. Hebben jullie misschien tips over hoe ik soepel een badmuts op kan zetten?

  Weet nl. nog dat dit stiekem vroeger de grootste reden was waarom ik de enige zwemster in een wedstrijd zonder badmuts was. ;)

 • Hey Liv, tuurlijk! Heb je lang haar? Dan kun je het beste een (lage) staart of knot maken. Zet de badmuts eerst aan de voorkant op je voorhoofd (dan plakt ‘ie een beetje vast) en trek dan met beide handen de achterkant van de badmuts helemaal naar achteren over je staart of knot. Heb je een staart gemaakt, duw dan je staart om je elastiek heen naar binnen zodat je alsnog een soort van knot krijgt. Voila, good to go! Let wel op dat de naad van de badmuts over het midden van je hoofd loopt van voor naar achter. We zien dit vaak overdwars en dat is niet goed, dan zit ‘ie ook niet lekker! Succes en vooral ook veel plezier! :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.