Toewerken naar een sportdoel: geleerde lessen!

Meedoen aan een groot event of toewerken naar een belangrijk sportief doel vind ik niet alleen leuk, maar ook ontzettend leerzaam. In elke voorbereidingsperiode leer ik wel weer iets nieuws over mezelf of over het proces. Op die manier kun je jezelf blijven ontwikkelen en dat vind ik ontzettend interessant. Ik spreek weleens mensen die een marathon willen lopen (want het staat op de bucketlist) maar de voorbereiding eigenlijk helemaal niet leuk vinden. Zonde! Juist in die voorbereiding, de weg er naartoe, zitten namelijk zo veel mooie, bijzondere en ja ook pittige momenten. Priceless! Ook op weg naar het WK Triatlon heb ik weer veel geleerd. En dit zijn mijn geleerde lessen van deze keer.

#1 Be kind
Ik ben niet altijd lief. Vaak wel voor anderen, maar niet voor mezelf. Hard zijn voor jezelf is soms goed en brengt je ver, zeker als het gaat om discipline en trainingsarbeid, maar té hard zijn voor jezelf is eigenlijk helemaal niet zo handig. Voor een volgende keer ga ik dus wat liever zijn voor mezelf, wat meer de teugels laten vieren en soms even voor mezelf kiezen in plaats van voor het trainingsschema. Lief zijn voor jezelf betekent namelijk niet dat je er minder hard voor werkt. Note to self.

#2 Ik ben geen 20 meer
Hallo, wake up call… :-) Dit klinkt redelijk dramatisch, maar dat is het helemaal niet. Realiteit is alleen wel dat een 40-jarig lichaam heel anders in elkaar zit dan een 20-jarig lichaam. Zeker als je kijkt naar belasting en herstel zijn er grote verschillen. Leuk dus dat ik in mijn hoofd nog 20 ben als ik aan het trainen ben, maar in een volgende voorbereiding ga ik ook daadwerkelijk trainen – en vooral herstellen – als een veertiger.

#3 Ik ben geen topsporter meer
Omdat ik jarenlang als topsporter heb geleefd is dat een ‘modus’ waar ik heel snel weer ik kan gaan. Als ik dus naar een doel toewerk, ga ik bijna weer als topsporter leven, eten en trainen. Maar ik ben geen topsporter meer. Ik werk meer dan fulltime naast de sport, heb een sociaal leven en sport voor de fun en niet puur voor de prestatie. Ik stel doelen omdat ik het leuk vind om ergens naartoe te werken en mijn grenzen te verleggen, niet omdat ik de race wil winnen. Dat betekent dat de ‘schema-is-schema-no-matter-what-methode’ niet nodig is. Voor een volgende voorbereiding ga ik proberen daar wat vrijer mee om te gaan.

#4 Verzorging is belangrijk
Veel en hard trainen betekent ook dat je goed voor jezelf moet zorgen. En hoewel ik dat in theorie prima weet, vergeet ik dat wel eens in de praktijk. Een maandelijkse massage is niet voldoende. Een goede warming up én cooling down moeten, ook als je er geen tijd voor hebt. En fijne herstelproducten voor spieren, huid en haar zijn hartstikke geoorloofd. Voor het volgende ‘project’ gaat daar dus ook wat meer aandacht naartoe!

#5 Steun is alles
Ik heb gelukkig the good way geleerd dat steun van je omgeving super- superbelangrijk is. Met een man die me steunt in mijn gekke plannen, drukke dagen en zware trainingen prijs ik me zeer gelukkig. Zonder hem had ik misschien nu nog huilend op de Maasboulevard gestaan… Maar ook steun van vrienden en familie, mensen die snappen dat je tijdelijk wat minder tijd voor ze hebt, ze wat minder ziet en soms zelfs minder gezellig bent. Zonder een begripvolle omgeving wordt je project niet alleen lastig, maar ook eenzaam. Mijn omgeving weet al wat het volgende doel is. Dan kunnen ze zich vast langzaam voorbereiden…

Kortom, waardevolle lessen die ik meeneem voor een volgende keer! Wat leer jij in zo’n traject over jezelf?

Foto header: Erwin van Leeuwen

Lees ook:
WK Triatlon Rotterdam: genieten met een grote G
Waarom je wél moet gaan hardlopen als het regent
Waarom tempotraining goed voor je is
Wetsuit: ja of nee?

Blijf up-to-date en volg ons op Facebook & Instagram (username @GlowMagNL).

2 Comments

  • #2 is ook mijn stuikelblok……. Wanneer ik eigenlijk een rustdag zou “moeten” nemen denk ik dan vaak ;oh misschien toch even zwemmen of een klein rondje lopen. Iets minder fanatiek zou misschien beter zijn, maar soms moei;lijk. ;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.