Gi-Ga-Gember: wist jij dit al?

Gember: van poeder tot wortel, deze specerij heeft veel fijne voordelen voor je gezondheid. Gember is een ‘superhersteller’ en kan een kalmerende en zelfs medicinale werking hebben tegen allerlei lichamelijke ongemakken. Maar daarnaast is gember ook gewoon een erg lekkere toevoeging aan je maaltijd of drankje. Wat weetjes over gember voor je op een rij.

Prikkelend!
Gember heeft een uitgesproken smaak, en ja, daardoor heb je gember-lovers en –haters. Toch is gember een van de meest gebruikte specerijen ter wereld. Gember komt van de wortelstok van de gemberplant. De prikkelende smaak die gember zo kenmerkend maakt komt door de verbinding van gingerol en shogaol. Verder zit er zingiberol in gember; die zorgt voor de specifieke geur.

Gember gezond?
Vitaminen die in gember zitten zijn o.a. B1, B2, B6, en vitamine C, mineralen o.a. natrium, kalium, calcium, ijzer, magnesium en zink. De stoffen gingerol, shogaol en zingiberol werken als antioxidanten; hierdoor werken ze helend, kalmerend of voedend als je lichaam dit nodig heeft. Gember kent dan ook een lange historie als middel tegen lichamelijke klachten. Bekend is dat gember kalmerend werkt bij een opgezette of opgeblazen buik; ook misselijkheid kan door gebruik van gember worden tegengegaan. Op internet wordt veel geschreven over een positieve werking van gember bij diabetes, en verbetering van hersenfuncties en bloedcirculatie. En wist je dat gember helpt te herstellen na een flinke workout?

Veelzijdig!
De gezonde eigenschappen van gember zorgen er mede voor dat gember in veel maaltijden wordt verwerkt, zowel hartig als zoet. Natuurlijk kennen we de suikerrijke varianten, zoals gekonfijte gembersnoepjes, gemberkoek en speculaas. Ken je bijvoorbeeld het Engelse merk The Ginger People? Zij maken werkelijk alles van gember! Ook vaak met toegevoegde suiker, dus wel even de etiketten checken. In de kruidige Indische keuken wordt gember gebruikt bij de bereiding van babi ketjap bijvoorbeeld. Steeds vaker zien we gember ook op de menukaart staan als gemberthee of biologische ginger ale. Wist je trouwens dat je verse gemberwortel tot wel drie weken in de koelkast kunt bewaren? Wel inwikkelen in een keukenpapiertje of zakje.

Gember in je smoothie?
Wij bij Glow zijn gek op gember! Daarom experimenteren we graag met gember in de keuken en hebben we een paar heerlijke recepten voor je klaargezet. Wat dacht je van deze spicy Golden Milk met gember en kurkuma? Of deze fijne wortelsoep met verse gember? En voor de healthy-zoetekauwen onder ons: proef zeker eens deze fijne smoothie met spinazie, kiwi, appel en… gember :-) Enjoy!

Bronnen: Wikipedia, gembergezond.nl

The following two tabs change content below.
is eigenaar van De Fit | communicatief label. Als communicatieadviseur en tekstschrijver helpt ze mensen en organisaties hun verhaal te vertellen. Om zelf fit te blijven doet Eline aan hardlopen, spinnen, yoga, longboarden en... tafeltennis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.