Geroosterde venkel met zoete aardappel en Pecorino

Venkel heeft een zachte, anijsachtige smaak en is op verschillende manieren te bereiden. Je kunt het rauw eten maar bijvoorbeeld ook roosteren in de oven. Dit recept met geroosterde venkel, zoete aardappel en Pecorino is vegetarisch en makkelijk om te maken, heel lekker en heel gezond!

Venkel is niet alleen bijzonder gezond én bijzonder van smaak, de groente heeft ook een bijzonder verhaal. De Griekse naam van venkel is ‘marathon’. Over de oorsprong van deze naam gaan verschillende verhalen rond. Zo wordt er gezegd dat de slag tussen de Perzen en Grieken om de plaats Marathon in een veld met venkelknollen plaatsvond. Maar er wordt ook beweerd dat de hardloper die de eerste marathon aflegde een venkelknol bij zich had en dat de naam hiernaar verwijst. Welk verhaal ook waar is, met deze knol kun je prima in de keuken aan de slag.

Verwarm de oven voor op 180˚C. Schil de zoete aardappelen en kook ze 8-10 minuten. Maak ondertussen de venkel en ui schoon. Snijd de onderkant van de venkel en de uitstekende stukken aan de bovenkant eraf. Bewaar het fijne groene loof voor de garnering. Snijd de venkel en ui in grove stukken. Laat de zoete aardappelen even afkoelen en snijd deze ook in grove stukken. Doe alle groenten in een kom, voeg een scheut olijfolie, tijm, peper en zout toe en hussel goed door elkaar. Schud de groenten op een bakplaat met bakpapier en zet 20-25 minuten in de oven.

Leg de geroosterde groenten op een bord en sprenkel er wat citroensap over. Garneer met stukjes Pecorino en het groene loof. Aan tafel!

Shoppinglist (voor 2 personen)
2 venkelknollen
2 zoete aardappelen (of 5-6 gewone aardappelen, ongeschilde Rosagold aardappeltjes bijvoorbeeld)
1 ui
1/2 citroen (sinaasappel kan ook, dat geeft een iets zoetere smaak)
Pecorino (harde schapenkaas)
tijm
peper en zout
olijfolie extra vierge

geroosterde venkel

Meer recepten met zoete aardappel vind je hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *