Gevulde speculaas

Ja, met het heerlijk avondje in het verschiet zijn ook wij gezwicht voor een recept van gevulde speculaas. In deze tijd zie je ‘m vaak voorbij komen op internet. Dus doken we de keuken in om onze eigen variant te maken. Met een verrassend Glow ingrediënt gaven we onze eigen twist aan de amandelspijs: kardemom. Hmmm!

Maak eerst de amandelspijs, dat moet namelijk nog even een half uurtje de koelkast in. Doe de dadels in de keukenmachine en maal ze fijn tot een pasta. Voeg de amandelmeel, het citroensap en een lekkere snuf kardemom toe en maal alles goed door elkaar. Haal het spijs uit de keukenmachine, kneed het nog even met de hand tot een bal en leg het in de koelkast weg. Tip: leg het op folie op een bord, anders plakt de spijs aan het bord vast.

Verwarm de oven op 175ºC en begin nu aan de speculaas. Doe de alles in de keukenmachine en meng het geheel goed. Als de substantie goed is maakt je keukenmachine vanzelf een bal. Is het mengsel iets te droog naar je zin, voeg dan een scheutje amandelmelk toe. Haal het uit de keukenmachine, kneed ook dit mengsel wat verder met de hand en halveer het geheel zodat je twee porties krijgt.

Met één portie ga je nu de bodem maken. Vet een kleine springvorm in met wat kokosolie en bekleed de bodem met dat ene deel van het deeg. Druk het goed plat, want hierop komt de amandelspijs. Haal de spijs uit de koelkast en bekleed nu de speculaasbodem met de spijs. De tweede portie speculaas gaat hier weer overheen. Zorg ervoor dat alle spijs bedekt is. Druk nu nog een paar amandelen of wat geschaafde amandelen in de speculaas ter garnering.

Bak de gevulde speculaas in 30 tot 45 minuten gaar. Laat ‘m goed afkoelen; moeilijk want je hele keuken ruikt nu naar het heerlijk avondje! Haal ‘m uit de springvorm als de speculaas is afgekoeld en snijd in mooie stukjes.

Oké, dit een verantwoorde variant van de gevulde speculaas die je bij de bakker koopt. Vol natuurlijke producten, dus een stuk gezonder! Maar… het blijft een snoeperijtje, dus we raden je aan niet de hele speculaas in één keer op te eten. Knapperd als je dat kunt overigens, want hij is flink machtig. Maar oh zo lekker. Laat dat heerlijk avondje maar komen!

Shoppinglist 
Voor de amandelspijs:
200 gram medjoul dadels (geweekt)
250 gram amandelmeel
1 el citroensap
1 snuf kardemom (naar smaak)

Voor de speculaas:
250 gram amandelmeel
30 gram kokosbloesemsuiker (wil je speculaas zoet, dan moet je wat meer gebruiken!)
60 gram kokosolie (gesmolten)
1 tot 1 ½ el speculaas- en/of koekkruiden
½ el kaneel
merg uit ½ vanillestokje (of wat drupjes vanille extract)
2 tl bakpoeder
scheutje amandelmelk (optioneel)

Voor de garnering:
Een paar blanke amandelen of wat amandelschaafsel

gevulde speculaas

gevulde speculaas

Meer lekkers:
Carrot cake cookies
Hartige muffins
Chocolade bananenpannenkoeken
Carrot mug cake

Blijf up-to-date en volg ons op Facebook & Instagram (username @GlowMagNL).

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.