Gezonde ontbijtkoek

Ontbijtkoek, hmmm. Die kruidige smaak, de zachte structuur… Hoog tijd voor een gezonde variant! Dit recept gebruiken we al tijden, maar is nog niet eerder op de site terecht gekomen. Zonde! Want het is super simpel en deze gezonde ontbijtkoek is snel klaar. De basis van dit recept hebben we afgekeken bij Jessica van Eat Run Love. Wij hebben er wat kleine aanpassingen aan gedaan en delen het graag, want iedereen verdient zo’n lekker plakje gezonde ontbijtkoek!

Verwarm de oven voor op 18o°C. Maal de dadels met een keukenmachine helemaal fijn tot een soort dadelpasta. Kies voor zachte medjoul dadels, dan wordt de ontbijtkoek smeuïger. Zijn de dadels wat harder, week ze dan even een paar minuutjes in warm water. Heb je geen keukenmachine, no worries, met een staafmixer lukt het ook om de dadels tot pasta te krijgen, maar dat is wel iets meer werk.

Voeg vervolgens alle ingrediënten toe en meng (of kneed) het tot een egaal deeg. Het deeg blijft behoorlijk plakkerig. Blijft het deeg deeg té dik of stug, voeg dan nog een scheutje amandelmelk toe.

Bekleed een cakeblik met bakpapier en schep het deeg erin. Strijk het zo glad mogelijk en zet de ontbijtkoek 35 tot 40 minuten in de oven. Het kan afhankelijk van je oven iets korter of langer zijn, maar houd ‘m goed in de gaten. Hij is klaar als de bovenkant licht mee veert. De ‘schone satéprikker’ truc werkt hier niet, omdat je niet wilt dat de koek te droog wordt. Té lang in de oven is funest, dan wordt de koek droog en niet zo lekker.

Laat de ontbijtkoek heel goed afkoelen voordat je ‘m in plakken snijdt, anders valt-ie uit elkaar! Je kunt de ontbijtkoek per plak in aluminium- of huishoudfolie verpakken en invriezen. Handig, zo heb je elke dag een verse plak ontbijtkoek!

Shoppinglist
250 gr roggemeel
250 ml ongezoete amandelmelk
1 ei
2 el koek of speculaas kruiden
flinke snuf kaneel
vanille, merg uit een half stokje of 4 druppels vanille extract
eventueel een snufje kardemom als je van een beetje pit houdt
2 tl bakpoeder
120-150 gr medjoul dadels (ontpit)
snufje zout

ontbijtkoek_1

Ook lekker:
Hartige muffins
Kokos citroencake
Havermout muffins met blauwe bessen en kokos
Choco bananenbrood
Berry crumble

Blijf up-to-date en volg ons op Facebook & Instagram (username @GlowMagNL).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *