Recept Gezonde Pizza

Pizza staat vaak op de lijst van ongezonde maaltijden. Door het deeg, de grote hoeveelheden kaas en vette beleg, zoals salami of ham, heeft deze Italiaanse lekkernij weliswaar een goed, maar ongezond imago. Maar het kan ook anders. Met dit recept zet je een verantwoorde variant op tafel. En deze gezonde pizza is ook nog eens heel erg lekker!

De bodem maak je van bloemkool. Niet echt Italian style maar uiteindelijk komt deze pizza heel dicht in de buurt van het echte werk. De basis van het recept komt uit het kookboek ‘Lekker Lang Jong’. We gaven onze eigen draai eraan en dat pakte prima uit. Haal je pizzasnijder dus maar vast tevoorschijn!

Verwarm de oven voor op 220 °C. Veel ovens hebben tegenwoordig een speciale pizzastand, deze kun je uiteraard gebruiken als je die hebt. Hak de bloemkool in kleine roosjes en maak er met een keukenmachine kleine korrels van, zodat het qua structuur op couscous lijkt. Meng de bloemkool in een kom met de losgeklopte eieren, het uitgeperste teentje knoflook, een paar takjes fijngehakte rozemarijn en een flinke snuf peper en zout. Maak met je vingers de bollen mozzarella fijn en roer de kaas goed door het bloemkoolmengsel.

Druk het mengsel uit over een met bakpapier beklede bakplaat, zodat het een dunne plaatpizza wordt. Het mengsel is wat nattig, dus druk met keukenrol of een theedoek het vocht er zo veel mogelijk uit. Bestrijk nu de pizzabodem met olijfolie, schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de bodem gaar. De duur is een beetje afhankelijk van je oven, maar je hebt waarschijnlijk minimaal 30 minuten nodig. De bodem moet bruin en een beetje knapperig worden.

Snijd ondertussen de portobello’s in dunne plakken en bak die in olijfolie op matig vuur mooi bruin. Meng de tomatenpuree met de tomatenstukjes en voeg hier wat gemengde Italiaanse kruiden aan toe.

Neem de bakplaat uit de oven en bestrijk de pizzabodem met de tomatensaus, zodat de hele bodem bedekt is. Beleg de pizza met de plakken portobello, bestrooi met geraspte Parmezaanse kaas en schuif de pizza nog 10 minuten in de oven.

Wanneer de pizza klaar is bestrooi je deze nog met een snuf peper en zout. Garneer de pizza met een flinke toef rucola en serveer de pizza in stukken met een lekkere salade erbij. Buon appetito!

Shopping list (voor 3-4 personen)
1 grote bloemkool
2 bollen mozzarella, goed uitgelekt
2 eieren, losgeklopt
2 portobello’s
1 klein blikje tomatenpuree
1 blikje tomatenstukjes
75 gram geraspte Parmezaanse kaas
1 teentje knoflook, geperst
rucola
rozemarijn
gemengde Italiaanse kruiden
olijfolie
peper & zout

Pizza2

 

Pizza1

Tags from the story
, , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *