Gezondheid en zorg vanzelfsprekend? Niet voor iedereen!

Gezondheid. Het verbaast je vast niet dat ik dat het allerbelangrijkst vind. Want life is all about being healthy and having fun, right?! Nu is gezondheid en vooral gezondheidszorg voor ons aardig vanzelfsprekend. Maar dat geldt niet voor iedereen ter wereld. En omdat we richting het einde van het jaar gaan – en dit bij uitstek de periode is waarin mensen iets goeds willen doen voor de wereld én elkaar – vind ik het mooi om wat met je te delen. Een initiatief waarmee arme gezinnen in Kenia ook goede zorg kunnen krijgen, net als wij. Mooi toch?

Mijn eigen zorg
Ik doe er van alles aan om gezond en fit te blijven. Fit for life, dat is mijn doel. Maar dan nog heb je zorg nodig, ook ik. Ik ga naar de dokter, plan een afspraak in online, bestel mijn herhaalrecepten ‘gewoon’ via de website, trek mijn medicijnen uit een machine die me met een toegangscode ook buiten winkeltijden toegang geeft tot de dienstverlening van de apotheek. En wanneer nodig, declareer mijn rekening online bij mijn zorgverzekeraar. Allemaal doodgewone kost voor mij en voor jou misschien ook wel. Ik hoef me geen zorgen te maken dat ik zonder astmamedicatie zit, kan het allemaal snel regelen en de technologie maakt het zo gemakkelijk dat is net zo simpel wordt als een brood halen bij de bakker of sportkleding online bestellen.

Zorg voor anderen
Op andere plekken ter wereld is dit anders. Bijvoorbeeld in Afrika, Kenia. Gezinnen zijn daar vaak zo arm dat ze zich niet kunnen verzekeren maar ook geen goede zorg kunnen betalen. Hierdoor krijgen ze ofwel helemaal geen zorg, ofwel komen ze diep in de schulden. Met alle gevolgen van dien.

Technologie
Toch is het zo dat de technologie die óns helpt alles zo makkelijk te maken hén ook kan helpen. Heel erg arm of niet, ze beschikken allemaal over een oude mobiele telefoon of simcard. En daardoor is het nu mogelijk dat ze via een betaalplatform sparen voor zorg. Een mobiele zorgportemonnee die ze kunnen besteden aan zorg die ze nodig hebben.

Van technologie naar 1-op-1
En wij kunnen die portemonnee vullen! Via een telefoon kunnen mensen zoals jij en ik 1-op-1 verbonden worden met iemand in Kenia. Met €5,- per maand help je een heel gezin aan zorg. De technologie is er en het eerste doel is om 2000 Keniaanse gezinnen dit jaar nog te voorzien van goede gezondheidszorg. Van alle bijdragen gaat 100% (ja 100%!) naar de gezinnen. Niets aan de strijkstok, geen administratiekosten en 100% impact. Dat vind ik nog eens een geruststelling.

Jij.doetmee?
Gezondheid als kerstcadeau of kerstpakket? Dat is nog eens een mooie eindejaarsgedachte toch! Doe je ook mee?
 

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Stichting HealthConnect, initiatiefnemer van de campagne Jij.doetmee.org.

Lees ook:
Zo houd jij je huid ook in de wintermaanden gezond
Dipje? Gestrest? Haal eens goed adem!
Waarom 15 minuten eerder opstaan je dag (of leven!) verandert
7 fabels en feiten over slapen
Hoe lang duurt de optimale powernap?

Blijf up-to-date en volg ons op Facebook & Instagram (username @GlowMagNL).

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.