10 leefregels voor goed karma

Of je nu in Karma gelooft of niet, het is nooit verkeerd om een beetje beter je best te doen en positiever, behulpzamer, geduldiger en eerlijker te zijn. Karma is Sanskriet voor ‘handeling’ en verwijst naar activiteiten die je verricht met je lichaam, spraak en geest. Boeddhisten geloven dat alle handelingen een gevolg hebben: ‘goede’ acties hebben positieve gevolgen en ‘slechte’ acties negatieve gevolgen. Simpel gezegd: je krijgt wat je geeft.

Karma wordt vooral bepaald door je intentie. Een positieve instelling en doorzettingsvermogen dragen bij aan ‘goed’ Karma. Wil je je beste beentje voor zetten? Dit zijn de 10 leefregels voor Karma Yoga, een soort levenskunst die je helpt om op een positieve manier in het leven te staan.

  1. Wees vrijgevig en behulpzaam. Leen eens een boek of dvd uit, help je buurvrouw of broer en zeg een keer ‘ja’ in plaats van ‘nee’ als iemand om hulp vraagt.
  2. Discipline. Sta een keer een uur eerder op om te mediteren, sporten, of iets te doen waarvoor je zegt geen tijd te hebben.
  3. Laat los. Wees onbaatzuchtig en onthecht. Deel je kleren, eten en geld.
  4. Wees wijs. Zie de dingen zoals ze werkelijk zijn en handel zuiver. Roddel niet over die ene collega en hang niet de drama queen uit als je fietsband lek is, het regent en een auto keihard door een plas rijdt en jou met een nat pak achterlaat.
  5. Energie en toewijding. Zet je in om andere mensen te dienen. Begin klein en hou de deur open voor je buurman.
  6. Bewaar je geduld. Als je geduldig bent, word je vanzelf toleranter. Probeer je niet te ergeren aan die langzame dame bij de kassa die met al haar kleingeld betaalt.
  7. Eerlijk zijn. Verberg de waarheid niet om aardig te zijn. Blijf dicht bij jezelf.
  8. Wees vastberaden. Probeer van dingen die je wilt af- of aanleren een vaste gewoonte te maken.
  9. Doe aardig. Beschouw iedereen om je heen als iemand die je liefhebt. Dan doe je vanzelf vriendelijk.
  10. Hou je hoofd in balans. Een evenwichtige geest kan niet worden verstoord door winst en verlies, eer en oneer, lof en blaam, plezier en pijn. Dit kun je oefenen door te mediteren.

Karma

Meer yoga:
Welke vorm van yoga past bij jou?
Mediteren wil je leren
Yoga etiquette: 10 do’s en don’ts
Zo houd je je aandacht op de mat: 4 relax tips
10 redenen om yoga te doen

Blijf up-to-date en volg ons op Facebook & Instagram (username @GlowMagNL).

Bron: Yoga Magazine
Afbeelding: The House of Yoga

Tags from the story
,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.