Waarom groen goed is voor je gezondheid

Verschillende onderzoeken tonen aan dat mensen die in een groene omgeving wonen zich gezonder en gelukkiger voelen dan mensen die omringd zijn met minder groen. Maar waarom heeft groen zo’n heilzaam effect?

>> Toe aan een digitale detox? 10 tips

Vitamine D
Vitamine D is essentieel voor een goede gezondheid, het helpt ziekte en infecties te voorkomen en is belangrijk voor gezonde botten. Hoewel ons lichaam zo’n 70 tot 90 procent van de benodigde hoeveelheid vitamine D zelf kan aanmaken, hebben veel mensen een tekort van deze essentiële vitamine. En dat terwijl het zo eenvoudig is om binnen te krijgen: ga elke dag minimaal een kwartier naar buiten!

Rust voor je hersenen
Volgens hoogleraar Agnes van den Berg komen we zo tot rust in een groene omgeving door de herhalende, fractale structuur van natuur. Bomen, een grasveld, hoe ver je ook inzoomt, de takken en sprietjes hebben allemaal een repeterende structuur. Volgens Van den Berg zijn deze patronen makkelijk te verwerken in de hersenen. Ze doen niet zo’n beroep op je aandacht en je hoeft je ogen er niet zo voor in te spannen.

Minder stress
Planten, bomen, het gefluit van vogels… Ze hebben allemaal een ontspannende werking op je geest. Mensen die regelmatig buiten zijn ervaren dan ook minder stress. En je hoeft niet eens veel tijd door te brengen in de natuur om van de voordelen te profiteren. Volgens het tijdschrift Environmental Science & Technology, is 5 minuten wandelen in een park of werken in de tuin al voldoende. Zelfs kijken naar een boom of plant is al goed voor een gezonde state of mind.

Betere nachtrust
Tijd doorbrengen in de natuur helpt ook om de kwaliteit van je slaap te verbeteren. Zonlicht kan de interne klok, die ons vertelt wanneer we moeten eten en slapen, resetten en hormonale functies in je lichaam normaliseren. Uit onderzoek blijkt dat zowel ochtend- als avondmensen hetzelfde slaapritme krijgen wanneer zij een aantal dagen doorbrengen in de natuur.

Beweging
Natuur nodigt uit tot bewegen: wandelen, fietsen, hardlopen…  Bewegen in een groene omgeving is goed voor je geest maar ook voor je conditie, win-win!

groen2
Meer lezen:
5 tips voor de perfecte ochtendroutine
Wakker worden! Zo gaat het een stuk makkelijker
Echt goed ontspannen doe je zo
Moet jij ook zo veel van jezelf? Zo stop je ermee!
Is perfectionisme goed of slecht?

Blijf up-to-date en volg ons op Facebook & Instagram (username @GlowMagNL).

Bronnen: Trouw, sparkpeople

Tags from the story
, ,

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.