de 10 leukste hardloopboeken

Over hardlopen zijn de afgelopen jaren heel wat boeken geschreven; van trainingsboeken tot romans. Als je van hardlopen én van lezen houdt is een boek over je favoriete sport natuurlijk ideaal voer voor na je run: beentjes omhoog en lekker lezen! Of misschien zoek je nog een cadeau voor je loopmaatje voor de feestdagen? We zetten de leukste hardloopboeken voor je op een rij.

Ik ren dus ik ben – Pieter Jouke
ik ren dus ik benDeze bundeling van verhalen van bekende en minder bekende mensen is net verschenen en bevat bijdragen van onder andere Ronald Giphart, Art Rooijakkers, Bram Bakkker, Dolf Jansen en Leon Verdonschot. Sommige verhalen, vooral van de de niet-hardlopers, bezorgen je wellicht kromme tenen, maar de meeste verhalen lezen lekker vlot weg en zijn een feest der herkenning.

€ 
14,99
Te bestellen via bol.com

Het blauwe uur – Hans Koeleman
het blauwe uur
Voor dit boek moet je echt even goed gaan zitten. Hans Koeleman, tienvoudig Nederlands hardloopkampioen, vertelt over zeven beginnende hardlopers die tijdens een nachtelijke tocht in de Schoorlse duinen ontdekken dat ze veel langer kunnen lopen dan ze ooit voor mogelijk hielden. Een mooie ode aan het hardlopen.

€ 11,99 (e-book)
Te bestellen via bol.com

Eens een hardloper – John L. Parker Jr.
eens een hardloperVolgens Runner’s World de beste roman die ooit over hardlopen is geschreven en daar zijn wij het helemaal mee eens. Dit cultboek uit 1978 gaat over middenafstandsloper Quenton Cassidy die met andere talentvolle atleten traint die studeren aan de Southeastern University in Florida. De weergave van het alledaagse leven van Cassidy is niet altijd even boeiend, maar zodra het over hardlopen gaat wordt het écht leuk en herken je als hardloper de beschrijvingen van het gevoel dat hardlopen geeft en wil je na elk hoofdstuk maar één ding: je hardloopschoenen aantrekken en naar buiten.

€ 12,50
Te bestellen via bol.com

waarover ik praatWaarover ik praat als ik over hardlopen praat – Haruki Murakami
Een van de bekendste boeken over hardlopen. In de memoires van de populaire Japanse cultschrijver lees je over zijn hardloopbelevenissen, zijn reizen, zijn voorbereiding op de New York City Marathon en zijn runners-blues, afgewisseld met herinneringen en anekdotes. Haruki Murakami schrijft boeiend en met zelfspot over wat hardlopen voor hem betekent.

€ 12,50
Te bestellen via bol.com

De geboren renner – Christopher McDougall
de geboren rennerHét boek waardoor de natural running-trend een enorme vlucht nam. Christopher McDougall schrijft over de Tarahumara, een indianenstam in Mexico, die bekend staat als de beste renners ter wereld. Ze rennen in een toga en op sandalen meer dan 100 mijl, zonder eten en drinken. De auteur vertelt over hun deelname aan twee ultramarathons en vergelijkt hun prestaties met Amerikaanse hardlopers. Het boek is vlot en grappig geschreven en vertelt waarom we geboren zijn om hard te lopen.

€ 19,99
Te bestellen via bol.com

Ik hardloper – Stans van der Poel, Koen de Jong
ik hardloperWil je graag een halve of hele marathon lopen, maar zie je op tegen die lange duurlopen? Volgens de auteurs van dit boek zijn die lange duurlopen helemaal niet nodig en kun je prima met 14 km in de benen een marathon lopen. Wie durft? Helder geschreven met handige tips en schema’s.

€ 15,00
Te bestellen via bol.com

Altijd Verder – Dolf Jansen
altijd verder
Cabaretier, columnist, radiomaker en tv-presentator Dolf Jansen schrijft zoals hij praat: vlot en gevat. Hij vertelt niet alleen leuke anekdotes over zijn hardloopavonturen, maar neemt je ook mee naar zijn jeugd en doet uit de doeken hoe hij als 15-jarige verlegen jongen de liefde voor het lopen ontdekte.

€ 15,-
Te bestellen via bol.com

Marathon Woman – Kathrine Switzer
marathon womanMemoires van de sportvrouw die door haar deelname aan de Boston Marathon in 1967, waaraan uitsluitend mannen deelnamen, in één klap een legende werd. Toen de race manager de 22-jarige atlete van het parcours wilde duwen omdat hij geen vrouwen in ‘zijn’ race dulde, werd dit wereldnieuws. Kathrine Switzer kreeg hierna de smaak voor het lopen te pakken en liep 39 marathons en won in 1974 en 1975 de New York City Marathon. Sinds het incident in 1967 heeft ze zich ingezet om vrouwen te motiveren om hard te lopen om zo fit te blijven en meer zelfvertrouwen te krijgen. Inspirerend verhaal van een powervrouw.

€ 12,50
Te bestellen via bol.com

Zandloper – Abdelkader Benali
zandloperDe snelste romanschrijver van Nederland gaat op trainingskamp in Lfrane, het Mekka van de hoogtestage in Marokko, om beter te leren hardlopen. Op verzoek van een hardloopmanager houdt Benali een oogje op het jonge talent Nouredinne. In de maand dat ze samen een kamer delen ontpopt Nouredinne zich van een timide jongeman tot een branieschopper met een voorliefde voor gevaarlijke vrouwen met hoofddoekjes.

€ 7,99 (e-book)
Te bestellen via bol.com

Runner’s High – Tim van der Veer
runners high
Waarom lopen we hard? Tim van der Veer legt deze vraag voor aan verschillende hardlopers, onder meer aan Nienke, en gaat zelf op onderzoek uit. In de Himalaya traint hij samen met twee sterke, onervaren Nepalese hardlopers voor de Swiss Alpine Marathon: een ultraloop van 78 kilometer op 2500 meter hoogte. Fijn boek over een mooie zoektocht en bijzonder loopavontuur.

€ 18,50
Te bestellen via bol.com

Wat is jouw favoriete hardloopboek?

1 Comment

  • Het, naar mijn mening, beste Nederlandstalige boek over hardlopen mist: Looptijd van Dirk van Weelden. Is al wat ouder, misschien dat jullie die daarom gemist hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.