Water met citroen. Een goede start?

Tegenwoordig beginnen veel healthies hun dag met een glas (lauw)warm water met citroen. Het bevordert de opname van vitaminen en mineralen, helpt je lichaam detoxen en brengt de spijsvertering op gang, zo luiden de gezondheidsvoordelen. Maar is dit zo?

Het is aangetoond dat de vitamine C in het citroensap de opname van mineralen verbetert. Dit is echter ook het geval als je het sap in koud water doet. Goed nieuws dus als je niet van een lauwwarm ‘sapje’ houdt. Waar vroeger werd verondersteld dat citrusfruit de belangrijkste bron was van vitamine C, weten we inmiddels dat veel ander fruit en andere groenten flinke hoeveelheden vitamine C bevatten, zoals paprika, boerenkool, aardbeien, broccoli en spinazie. Ga je echt voor die verbeterde mineralenopname, dan blijft het wel zo dat je deze groenten of fruit het beste bij je ontbijt kunt nemen voor een optimaal resultaat.

Over ‘ontgiften’ zijn veel verschillende meningen. Want wat is het precies? Welke giftige stoffen worden verwijderd en waar gaan ze heen? Citroen bevat het zogenaamde D-limoneen, een stof waarvan is aangetoond dat het de leverenzymen activeert die nodig zijn voor de ontgiftingsprocessen. Bij deze processen worden giftige stoffen omgezet naar onschadelijke of minder schadelijke versies.

Uit studies blijkt dat het citroenzuur inderdaad goed zou zijn om de spijsvertering op gang te brengen. Dat het zuur de zure omgeving van de maag zou ondersteunen wordt wel verondersteld, maar is nooit onderzocht. Sommige mensen moeten een beetje oppassen met te veel citroen, je kunt van het zuur namelijk buikpijn of buikkrampen van krijgen. Probeer dus vooral uit wat voor jou wel of niet werkt.

Wat wij er van vinden? Dat je vooral moet doen waar jij je goed bij voelt. Dus of je jouw dag nu begint met een glas water met citroen, een kop thee of een groene smoothie; geniet van jouw persoonlijke start van de dag!

Waar begin jij je dag mee?

citron rgbstock

Bron: shape.com

 

Tags from the story
, , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.