Watermanagement

Gelukkig hoeven wij ons geen zorgen te maken over ons drinkwater. Het is schoon en komt elk moment uit de kraan. Toch is het verstandig om even stil te staan bij ons water en onze drinkgewoonten. Een paar punten waar je misschien niet aan denkt omdat water zo vanzelfsprekend voor ons is.

Hoeveel water moet je drinken? 
We hebben 2,8 liter vocht nodig per dag. Ongeveer 300 ml daarvan is afkomstig uit ons lichaam zelf en komt vrij bij allerlei lichaamsprocessen. Verder komt 1 liter vocht uit onze voeding. Die laatste 1,5 liter moet je binnenkrijgen door te drinken. Het maakt eigenlijk niet uit wat, als het maar vocht is. In principe moet je dus 1,5 liter per dag drinken. Dat het gezond en hip is om veel water te drinken hebben we vooral te danken aan de marketingmensen van waterfles-
fabrikanten. Dat neemt niet weg dat water een product van moeder natuur is en dus een stuk gezonder (en goedkoper) dan frisdrank of sap.

Bisphenol A
Water uit een plastic fles is 1.000 keer duurder dan kraanwater en niet bepaald milieuvriendelijk. Bovendien zit er in veel plastic flessen BPA, een stof die gebruikt wordt om diverse soorten plastic te maken en via het water in je lichaam komt. Verschillende studies tonen aan dat BPA hormoonverstorend kan zijn en dat er verbanden bestaan tussen BPA en prostaat- en borstkanker, obesitas, suikerziekte, afwijkingen van de schildklier evenals gedrags- en voortplantingsproblemen. De Europese Autoriteit voor de Veiligheid van Voeding (EFSA) is nog niet overtuigd van de risico’s en stelt dat de gezondheidsrisico’s nog niet voldoende bewezen zijn. Wil je het zekere voor het onzekere nemen? Drink water uit de kraan en gebruik een glazen of RVS-fles. De RVS waterfles van ONEforONE is BPA-vrij, duurzaam en met jouw aankoop help je iemand in Afrika aan een leven lang schoon drinkwater. Er zijn ook BPA-vrije plastic flessen te koop: Bobble (met ingebouwd filter) en Dopper bijvoorbeeld.

Hou je waterfles schoon
Zo’n RVS of BPA-vrije waterfles is dan misschien duurzaam, je moet hem wel goed schoonhouden. Bacteriën vinden het fijn om rond te hangen in een natte en warme omgeving. Was je waterfles elke dag met heet water en afwasmiddel om die bacteriën uit je lijf te houden.

En je douchekop ook
Nu we het toch over bacteriën en schoonmaken hebben: je douchekop heeft ook regelmatig een grondige poetsbeurt nodig. Bacteriën sproeien door de lucht en over je lichaam zodra je de kraan opendraait. Vooral als je niet zo’n sterk immuunsysteem hebt is het verstandig om op te passen. Water drinken uit je douchekop is dus geen goed idee.

De hele dag dorst
Drink je veel water en heb je toch de hele dag dorst? Dat kan juist komen doordat je zoveel drinkt. Als je jezelf aanleert om veel te drinken past je lichaam zich daar op aan. Je urine is minder geconcentreerd en je plast meer. Je krijgt eerder dorst, omdat je lichaam zich afstelt op je drinkgewoonte.

Overdosis H2O
‘Te’ is nooit goed, teveel water drinken dus ook niet. Van een overdosis H2O kun je hyponatriëmie (een verstoring van het sodium in je bloed) krijgen. Het is lastig om zoveel water binnen te krijgen, vooral bij marathonlopers die hun vocht in recordtempo aanvullen na een race loert dat gevaar. Drink water verspreid over de dag en nooit zoveel dat je het gevoel hebt dat je vol zit van alleen water.

Bronnen: Huffingtonpost.com en gezondheidsnet.nl

Tags from the story

1 Comment

  • Leuk artikel! Grappig dat er zo wordt gewezen op hoe ‘slecht’ water uit een fles zou zijn. Ik weet sinds de zomer dat mijn darmen het Nederlandse kraanwater niet kunnen handelen, omdat er een hoog fluoride gehalte in zit. Voor mij dus alleen maar mineraalwater.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.